Jazz koncertek az Ars HUNGARICA fesztiválon

A Liszt Intézet Bukarest partnerségével két kitűnő jazzkoncertet mutatunk be a nagyszebeni Ars HUNGARICA fesztivál keretén belül, amelyekre szombaton, november 13-án és vasárnap, november 14-én este 7 órától a Thalia Filharmóniában kerül sor.

2021. november 13. – 19:00

Barabás Lőrinc Quartet

 A Barabás Lőrinc Quartet 2015-ös megalakulása óta három nagylemezt jelentetett meg. (Beardance 2016, Other Than Unusual 2018 és Open 2021) A zenekar az instrumentális popzene és a jazz mellett számos stílust emelt be műsorába. Barabás szerzeményeiben a világzenei és klasszikus zenei hatások is nyomonkövethetőek.

 

Barabás Lőrinc Quartet – OPEN – harmadik nagylemez – megjelenés 2021. július 23.

A világ nyitott tér a játékra, és minden, ami művészi kifejezés, elsősorban az ismeretlent célozza. Open című lemezén új hangot mutat Barabás Lőrinc is. Azokat a stílusjegyeket, amelyekről eddig ismertük, most is felfedezhetjük – vonzódását a szabályos, ismétlődő formák iránt, lényeglátását, tiszta egyszerűségét, a legkülönbözőbb stílusokkal való játékot –, de az album határozottan új fejezetet nyit az együttes zenei életében. A Quartetbe új tagok érkeztek, és noha a trombitás-zeneszerző, valamint Premecz Mátyás billentyűs, Ajtai Péter bőgős és Klausz Ádám dobos ismeretsége korábbra nyúlik vissza, újbóli találkozásuk frissessége átszüremlik ezen a felvételen. A hipnotikus utazás a Hello négy hangból álló riffjével indul, egymásból organikusan kibomló ritmusok sodorják magukkal a hallgatót észrevétlenül. Az All Around sivatagi atmoszférájában, a billentyűk atonális motívumaiban egyszerre fedezünk fel rendet és rendetlenséget, teremtést és káoszt, valamint Miles Davis hetvenes évekbeli, fúziós korszakának hatását. A lemez rövid középrésze (Tuning) könnyed, de nem félvállról vett geg, rohanó burleszk, a tagok közös improvizációjának eredménye. A címadó Open annál nagyratörőbb, érvényesül benne a rock, a funk és a klasszikus jazz hatása, a tagok tudásuk legjavát mutatják a szólókban, és vibráló párbeszédet folytatnak egymással. Egyszerre fenséges és rakoncátlan, amit kapunk, mintha egy különös lény felváltva mesélne tréfákat és szavalna költői verssorokat. Az utazást a Chain noktürn-zenéje zárja, a sordinóval megszólaló trombita mágikus hangulatot teremt. Mint egy éjjeli séta hazafelé. A Barabás Lőrinc Quartet albuma végül ezt a harmóniát mutatja fel, amely nem jöhet létre máshogy, csak az előző kalandok árán. Ha már mindent megmozgattunk, mindent felforgattunk és alaposan „kijátszottuk” magunkat.

Tagok: Barabás Lőrinc – trombita, Premecz Mátyás – billentyűk, Eged Márton – nagybőgő, Klausz Ádám – dobok

GYÁRFÁS ISTVÁN TRIÓ – Cartoon jazz
A Szabó Gábor-díjas Gyárfás István (Gyafi) az egyik legelismertebb magyar jazz-gitáros, folyamatosan győztese a jazzma.hu zenei szaklap népszerűségi szavazásainak. 30 évvel ezelőtt alapított triójával eddig hat lemeze jelent meg (Live at the Jazz Café, Midnight in Pest, Tale, Nairobi Romance, Old Amsterdam és Cartoon Jazz), olyan szólisták közreműködésével, mint a világhírű Deseő Csaba, Fábián Juli vagy az amerikai szaxofonos, Big Red Ron.
Számos magyar és külföldi fesztiválon szerepeltek nagy sikerrel, bejárták szinte egész Európát, többször turnéztak Kenyában és Indonéziában is. Olyan külföldi szólistákkal játszottak együtt, mint Joe Murányi, Sidney Ellis, Kim Hutchcroft vagy Herbie Mann.
A trió hangversenyén legutóbbi “Cartoon Jazz” című lemezük anyaga (ahol magyar rajzfilmzenéket dolgoztak fel) mellett jól ismert jazz standard-ek hallhatók.
 
A trió tagjai: Gyárfás István (gitár), Soós Márton (bőgő) és Cseh Balázs (dob)

Ez is érdekelhet