Ismerje meg jobban az Ars HUNGARICA-t! – a médiaműhely tagjai elkalauzolják a fesztiválra

A tizenhetedik alkalommal megrendezett nagyszebeni Ars HUNGARICA kulturális fesztivál idén először médiaműhellyel egészült ki, a gyakornoki programra jelentkezők mentorok segítségével nyerhetnek bepillantást a média világába, ugyanakkor az olvasókhoz is közelebb hozzák a fesztivált írásaikkal, fotóikkal. 

A fesztivál programja minden évben változatos volt, idén viszont új partnerek csatlakoztak a rendezvényhez: a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola, a Nagyszebeni HÍD Egyesület, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete, valamint a Romániai Magyar Újságírók Egyesülete. Így a paletta egy médiaműhellyel is bővült: a különböző médiatermékek, beszámolók, fényképek, videofelvételek által lehetőség nyílik távoli vidékek érdeklődőinek is betekintést nyerni a fesztivál programpontjaiba, személyes élménybeszámolókon keresztül elmélyedni a rendezvény hangulatában. A Nagyszebeni Média Műhely célja emellett hozzájárulni a 17. Ars Hungarica fesztivál sajtóirodájának munkájához is. 

November 16-án délután mutatkozott be a műhely a nagyszebeni Német Fórum Tükörtermében. A megnyitón a fesztivál főszervezője, Serfőző Levente elmondta, az Ars HUNGARICA célja a helyi magyar közösség bevonzása a magyar kultúra köreibe, a közösség összefogása, és ebben a munkában a médiaműhely is szerepet vállal. Mindezek mellett a multikulturális város lakóinak és a látogatóknak igyekeznek bemutatni a magyar kultúra sokszínűségét különböző programpontok felvonultatásával.

Ezt követően Gáj Nándor, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola igazgatója szólalt fel, aki ismertette a projekt célját. Mint fogalmazott, a műhellyel a nem tömbmagyarságban élőknek szertnének segíteni, ugyanakkor fontos elem a kultúra felmutatása is. “Ha magyar kultúrát mutatunk fel Szebenben, akkor erőt is felmutatunk vele. A kultúrának ereje van, hatása van az emberek életére. Akkor lehet egy város multikulturális, ha kultúrákon keresztül a lelkekhez is szól. Médiaműhelyt idén szervezünk először, de reméljük, jövőre még többen jelentkeznek majd és kiegészülhet egy képzéssel is a program” – részletezte. 

A Nagyszebeni Média Műhely a médiában tevékenykedő, pályakezdő, vagy amatőr jelentkezőket szólította meg, az írott sajtót Lőrincz Anna újságíró, a maszol.ro munkatársa koordinálja, a fotó – videó részleget Huszár Szilamér fotográfus, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete fotószakosztályának koordinátora, a Háromszék Napilap külső munkatársa vezeti. Amint a megnyitón elhangzott, a tervek szerint a jövőben igyekeznek bevonni a BBTE újságírás szakos hallgatóit és a helyi magyar diákokat is a műhelymunkába. Mivel nincs helyi magyar nyelvű média, ez a kezdeményezés hiánypótló – emelte ki a főszervező. A műhelymunka szerdától vasárnapig tart, a résztvevők ezalatt az időszak alatt dokumentálják az eseményeket, számolnak be a fesztiváli hangulatról. 

Kocsis Edit / Médiaműhely 

Ez is érdekelhet