MaRó

A Nyárádmente Kistérségi Társulás, a HÍD Egyesület és a GONG Szinház szervezésében

MaRó – a Yorick Stúdió előadása

Online – 2020. október 25. vasárnap, 18:00 – 22:00

 

Mivel a Nagyszebenben tervezett eseményt, fizikailag nem lehetséges megtartani, ezért vasárnap – 2020. október 25-én, 18:00 órától 22:00 óráig online fogjuk lejátszani az előadást. Érdemes résen lenni!

Az előadás időtartama 1 óra  35 perc  

Az előadás megtekintése 14 év alattiaknak nem ajánlott!

http://bit.ly/MaRó

A interkulturális párbeszédről szóló előadás, a román-magyar kapcsolatok bizarrságáról beszél, tíz kissé abszurd jeleneten keresztül. Az események Erdélyben játszódnak, ahol gyakran találkozunk az etnikai büszkeség és kisebbrendűségi komplexussal, uralmi és valódi elégedetlenség érzésekkel valamint őszinte fájdalommal és humorral… természetesen sok veszekedéssel és zúzódással fűszerezve.
A próbák során egyik művész nem sérült meg, etnikai hovatartozástól függetlenül.

Yorick Stúdió társulat célkitűzése, hogy egy újfajta színt adjon a magyar kulturális életnek Marosvásárhelyen, de ennek határain kívül is, egy újszerű, merészebb színházi gondolkodás által. Meggyőződésük, hogy a közönség nyitott az újra, a másra. Ezért olyan kistermi vagy nem-konvencionális színházi térben hoznak létre előadásokat, melyekben a műhelyként is működő társulat tág teret szán a kísérletezésnek; célja a kortárs drámairodalom népszerűsítése, színpadra állítása és a klasszikus szövegek új, korszerű színházi nyelvezeten való megszólaltatása.

Székely Csaba erdélyi magyar író, drámaíró. Marosvásárhelyen született; a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakán szerzett diplomát. A hét című kulturális hetilap (majd kéthetilap) szerkesztőjeként dolgozott annak megszűnéséig, azután az Erdély FM rádió munkatársa, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem óraadó oktatója volt.

2013-tól szabadfoglalkozású író. Kortárs írókat parodizáló kötete Írók a ketrecben címmel 2004-ben jelent meg. Novellákat publikált többek közt a Látó, az Alföld és a Jelenkor című irodalmi folyóiratok hasábjain. 2009-től a drámai műfajok felé fordult. Első rádiójátéka, az angol nyelven írt Do You Like Banana, Comrades? a BBC díját nyerte el; 2013-ban – többek között – az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj mellett A Brit Írószövetség (Society of Authors) Imison-díját is elnyerte, azóta drámai műveiért (Bányavirág, Bányavakság, Vitéz Mihály) több irodalmi és színházi díjat is kapott.

 

Szereplők: Raisa AnéBenedek Botond FarkasCsaba CiugulituPiroska FodorImelda HajduȘtefan MuraIstván Nagy

Rendezte: Andi Gherghe

Írta: Székely Csaba