Gală de operă și operetă în deschiderea festivalului Ars HUNGARICA

14. ARS HUNGARICA Fesztivál hivatalos megnyitó  – Benedekffy Katalin & Turpinszky Gippert Béla és a Mercurium vonósegyüttes

 

November 9., szombat, 19 óra,  Thália Nagyterem

Ünnepélyes nyitóeseménnyel veszi kezdetét a Nagyszebeni ARS HUNGARICA Fesztivál,  Benedekffy Katalin & Turpinszky Gippert Béla opera és operett előadásukat mutatják be  és a Mercurium Vonószenekar közreműködésében. A gálaműsor – házigazdája: Blénessy Enikő –színésznő . A gálaműsort állófogadás követi magyar termékekkel a Thália színház alagsori helyiségében. 

  • Hivatalos Megnyitó
  • Benedekffy Katalin & Turpinszky Gippert Béla és a Mercurium vonósegyüttes
  • Állófogadás: Magyar termékek kóstolója az alagsorban

Benedekffy Katalin- szoprán

A Székelyföldről induló koloratúrszoprán énekesnő több ízben elkápráztatta közönségét Európa számos országaiban és szerte a nagyvilágban.

Színművészeti diplomája megszerzése után számos vidéki és fővárosi színházban játszott főszerepeket (Győr, Szolnok, Debrecen, Budapesti Thália
színház, Budapesti Fővárosi Operettszínház).

2003-ban megjelent „Csengettyű-Csengettyű” karácsonyi lemeze még abban az évben aranylemez lett.

Tehetsége és tanulási vágya arra ösztönözte, hogy a legnagyobb mesterektől sajátítsa el a klasszikus éneket úgy mint; Tokody Ilona, Laki
Krisztina, Cheryl Studer, Bill Girald , Dorothea Schwarz, és  Hamari Júlia aki napjainkban is a mestere.

2010-től hangversenyeken és nagyszabású előadásokon ismerhette meg Németország, Ausztria, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Kanári Szigetek (ahol verseny győztesként túrnézhatta körbe a szigetországot) Spanyolország, Svájc, Egyesült Államok, Izrael, Moszkva és Kanada közönsége valamint fellépett a bécsi Staatsoperel is.

2012-ben a
Margitszigeti Szabadtéri Színpaddal (Szabadtér Színház) és Kolozsvári Magyar Operával közösen bemutatott „Báthory”  címszerepét alakította.  

2013-ban művészetét
és tehetségét
„Mester és Tanítvány” díjjal jutalmazták.

2014-ben megkapta az Erdélyi Közösségi Élet Kiválósága díját.

A budapesti Erkel Színházban és a Debreceni Csokonai Színházban -Mozart: Don Giovanni- Zerlina, a Szegedi Nemzeti Színházban- Donizetti:
Szerelmi bájital :Adina szerepében mutatkozott be.

Nemrégiben lépett fel Hollywoodban, San Franciscoban, Montrealban a Palais des Artsban, valamint Torontóban a Roy Tomson Hallban.

A Budapesti Fesztivál zenekarból valamint a bécsi Staatsoper zenészeiből alakuló Lanner Kvartettel rendszeresen hangversenyezik, és őszire
várható az új lemez is.

Napjainkban dolgozik a Kolozsvári Magyar Operával, a Brassói Román Operával. Gyakran énekel tv és rádiók különböző kulturális programjaiban.

Mindeközben nem feledkezett meg szűkebb hazájáról, Erdélyről sem, ahol rendszeresen fellép , segíti az otthoni fiatalokat, jótékonysági koncerteket ad civil szervezeteknek és egyházaknak.

Mottója: A művészet feladata az élet jobbá és szebbé tétele.

 

Turpinszky Gippert Béla

2015-ben debütál Bánk bán szerepében a Kolozsvári Magyar Operában. A 2016-os Primavera Fesztiválon az Erkel Színházban a kritikusok a fesztivál meglepetésének szavazzák meg, Turiddu és Túri Dani szerepének megformálásáért.

A 2017/18-as évadban tíz újabb tenor főszerepben mutatkozik be, így a Kolozsvári- változat után Szegeden az ős-változatban, tavasszal pedig a Nádasdy Kálmán féle

változatban is Bánk bán bőrébe bújik. Közben debütál a Magyar Állami Operaházban is.
Idén tavasszal a Szegedi Nemzeti Színház az Évad Ifjú Operaénekesének választja az Ernani-ban nyújtott alakításáért. Idén ugyanitt Szegeden, Barinkay,Turiddu és Canio szerepében láthatja az opera szerető közönség.

 

Mercurium vonósegyüttes

A Mercurium együttes a
Csíki Kamarazenekar vonós tagjaiból alakult Péter Ernő hegedűs
kezdeményezésére. Mivel kevés vonós kisegyüttes létezik a régióban, ezt a
hiányt hivatott betölteni. Megalakulása óta számos hangversenyt adott a
régióban különböző felállításokban, úgy, mint trió, kvártett, kvintett.

Tagjai: Péter Ernő –
hegedű (művészeti vezető), Kelemen Gábor – hegedű, Gábor Előd – brácsa, Lázár
Zsombor – cselló, Szőgyör Árpád – nagybőgő, Ráduly Gábor – zongora.