• Magyar
  • Román
  • ORGANISM (HU) koncert az Atriumban

    ORGANISM (HU) koncert az Atriumban

    A 2013-ban alakult Organism zenekar alapja az ’50-es, ’60-as években, az USA-ban igen népszerű zenekari összeállítás, a Hammond orgona trió (orgona, gitár és dob), melyben a basszust is az orgonista játssza (bal kézzel és lábbal). Mi ezt az alapfelállást egy énekesnővel és kezdetben egy fuvolistával egészítettük ki, annak érdekében, hogy különlegesebb, színesebb hangzást tudjunk megteremteni, melyet a hangszerelés mellett a dalszövegek őszintesége is alakít.

Továbbra is magyarságtudatot erősít az EMKE munkája

Továbbra is magyarságtudatot erősít az EMKE munkája

2017-04-10 18:03
Rendhagyó helyszínen, a patinás Bánffy-palotában zajlott le szombaton Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) közgyűlése. Azért ott, mert az erre a célra hagyományosan igénybe vett Protestáns Teológiai Intézet dísztermét a reformáció fennállásának 500. évfordulója alkalmával jelenleg nagyszabású felújításnak vetik alá. Az eseményt sok, a közművelődés ...
Hátrahagyottak emlékezete Déván

Hátrahagyottak emlékezete Déván

2017-04-06 12:24
Nem csak férfiak voltak hősök, a szabadságharcban nők és gyerekek is fontos szerepet vállaltak, jegyezte meg vasárnap, a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál szervezett kiállítás ünnepi megnyitóján Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi képviselője. A kiállítás ugyanis a 13 aradi vértanú szeretteiről, mindenekelőtt özvegyeiről szólt.
Előadással egybekötött könyvbemutató

Előadással egybekötött könyvbemutató

2017-04-06 12:16
Március 30-án délután a Habitus könyvesboltban érdekes könyvbemutatón vettünk részt. Csinta Samu sepsiszentgyörgyi író ismertette az Arisztokraták honfoglalása című könyvét. A szebeni közönség már ismerte a szerzőt, aki 2015-ben a Hungarikum Napok egyikén bemutatta az Erdély újranemesítői című művét.
A Napkenyér és a barna pityókás kenyér az év ...

A Napkenyér és a barna pityókás kenyér az év ...

2017-03-25 15:26
Javában zajlik a GastroPan kiállítás, amelyet a szakemberek Délkelet Európa legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari kiállításaként tartanak számon. A kiállítás második napján, pénteken, március 24-én a GastroPan Versenyek Pék kategóriájának versenyszámai vonzottak még a tegnapinál is több látogatótót, szakmabelit. A legtehetségesebb romániai pékek ...
Munkahely ajánlatok

Munkahely ajánlatok

2017-02-22 17:38
Ha munkahelyet keresel és jól tudsz magyarul írni-olvasni-beszélni Nagyszebenben és Bukarestben, de még Home-office megoldásban is tudunk ajánlatokat kínálni számodra, amelyekről alább olvashatsz részleteket:  • Értékesítés / Kereskedelem, • Magyar nyelvet beszélő személyeket keresnek, • Lead Development Representative -  Romania and Hungary, • Hiring Copywriter ...
Átadták a Fonogram-díjakat!

Átadták a Fonogram-díjakat!

2017-03-02 19:23
Idén is az egykori Budai Ifjúsági Park hagyományait őrző Várkert Bazár adott otthont az év legjobb könnyűzenei teljesítményeit díjazó Fonogram - Magyar Zenei Díj gálaestnek.
Ismét Oscar-díjat nyert egy magyar film!

Ismét Oscar-díjat nyert egy magyar film!

2017-02-27 08:15
Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje nyerte meg a kategória Oscar-díját magyar idő szerint hétfőn hajnalban a Los Angeles-i díjátadó gálán.
Dsida est Marosán Csaba tolmácsolásában

Dsida est Marosán Csaba tolmácsolásában

2017-02-06 21:05
2017. február 4-én délután szép számban gyűltünk össze a Szebeni Polgári Magyar Művelődési Egyesület termében, hogy megtekintsük Marosán Csaba színművésznek Dsida Jenő életéről és munkásságáról szóló összeállítását.
Gazdag közösségi élet Nagyszebenben 2017 elején

Gazdag közösségi élet Nagyszebenben 2017 elején

2017-01-24 23:05
A hideg ellenére a nagyszebeni magyar közösségben egymást követik, olykor párhuzamosan zajlanak az események. Pénteken, 2017. január 20-án harmadszorra találkoztak a kiskorú gyerkőcök együtt játszani szebbnél szebb és vonzóbb társasjátékokat. A kezdeményezés néhány lelkes szülőnek köszönhető, akik idejüket nem kímélve gyermekeik számára tartalmas időtöltést biztosítanak, ...
Ajándék szívünknek, szemünknek és lelkünknek

Ajándék szívünknek, szemünknek és lelkünknek

2016-12-11 19:05
A vasárnapi istentiszteletet kettős kulturális műsor követett a Nagyszebeni Református Templom Galériában. A Corvin Kiadó gondozásában megjelent, Erdélyben első alkalommal bemutatott Isten oltó-kése című kötet bemutatására és ezt illusztráló fotóknak kiállítás-megnyitójára került sor 2016. december 11-én. Az eseményen jelen volt Márton Ildikó építész és fotóművész.
A művész és az ember

A művész és az ember

2016-12-10 21:00
ORTH István Monográfiájának bemutatójára került sor pénteken, december 9-én a Magyar Házban. A közönség egy kellemes beszélgetésen vehetett részt a nagyszebeni művész, Orth István és Nagy Miklós Kund, a monográfia szerzője között. A Pallas Akadémia Könyvkiadónál megjelent kötetben betekintést nyerhetünk a világhírű művész világába, megismerhetjük emberként és ...
Öröm és izgulás a nagyszebeni Mikulás-esten

Öröm és izgulás a nagyszebeni Mikulás-esten

2016-12-08 21:21
Első sorban az izgulás... Ezen felül a szervezők ide-oda intézkedő jövés-menése, a sorban érkező gyermeksereg szívet símogató lármája, a szülők huncut mosolya és elégedett tekintete. Majd...CSEND. Bejött a Mikulás, tipegve-topogva, mély hangon köszöntve az egybegyűlteket.
Zenei egybekelés David Yengibariannal

Zenei egybekelés David Yengibariannal

2016-11-30 10:04
Az Ars Hungarica vendége volt a David Yengibarian Trió (Bata István basszusgitárossal és Badics Márk dobossal). Zenei hitvallásáról faggattuk a világhírű tangóharmonika (akkordeon) művészt.
Csodás két nap Brüsszelben

Csodás két nap Brüsszelben

2016-11-30 08:36
Gál Kinga európai parlamenti képviselő meghívására hét vízaknai fiatal utazhatott Brüsszelbe. A kirándulás november 16-18. között valósult meg, mely két nap alatt csodálatos élményekkel lettünk gazdagabbak.
Nagyszebenben jártunk

Nagyszebenben jártunk

2016-11-21 22:50
Az Ars Hungarica Fesztivál 2016 november 10 és 16 között már tizenegyedik alkalommal várta a kulturális élményre vágyakozó látogatókat Nagyszebenbe, ahol a helyi közösség, az etnikailag is vegyes családok, a más nemzetiségű személyek és a Kárpát medencéből érkezők megtapasztalhatják a magyar jelenlétet.
A kereszt az ég felé forduló jelképe

A kereszt az ég felé forduló jelképe

2016-11-21 22:04
A nagyszebeni ferences templomban nyílt meg, majd az Astra Múzeum Hermes Házába (Kispiac tér) költözött Vargyas Ildikó Virágos keresztúton... című kiállítása. A tehetséges és fiatal képzőművésszel az Ars Hungarica fesztiválon munkáiról, valamint Erdélyhez és Nagyszebenhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk.
Interjú Serfőző Leventével

Interjú Serfőző Leventével

2016-11-25 11:10
Komoly nevelési és közösségépítő szerepe kell hogy legyen egy kulturális fesztiválnak – vallja Serfőző Levente a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke, aki idén tizenegyedik alkalommal szervezte meg az Ars Hungarica fesztivált Nagyszebenben. A több mint egy évtized rendezvényszervezés bőven szolgál most már tapasztalattal, tanulsággal, ugyanakkor rálátással is ...
Ars Hungarica 2016 – a

Ars Hungarica 2016 – a "HÍD" fesztivál

2016-11-21 07:40
Tizenegy év után az Ars Hungarica szervezői arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar kulturális fesztivál HÍD-at teremt kultúrák és emberek illetve múlt és jövő között. A sokoldalú előadóművészet fesztiválja, hat napon keresztül több mint 30 programot kínált a magyar- és nagyközönségnek. 
Gyermekmosoly a legszebb ajándék

Gyermekmosoly a legszebb ajándék

2016-11-18 08:29
Az idei Ars Hungarica gyerekelőadások újra mosolyt csaltak a gyerekek és a felnőttek arcára egyaránt, akárcsak az elmúlt években.
„Mindenről eszünkbe jut minden” – a Góbé ...

„Mindenről eszünkbe jut minden” – a Góbé ...

2016-11-16 09:18
Pénteken koncertet, szombaton táncházat és bált tartott Nagyszebenben a Góbé zenekar. Az együttes a budapesti koncertszínpadok, klubok és táncházat állandó vendége. Fellépésük után Vizeli Mátét, az együttes oszlopos tagját a Góbé zenei hitvallásáról, valamint szebeni élményeikről is kérdeztük.  
Ars HUNGARICA a devenit platformă de colaborare

Ars HUNGARICA a devenit platformă de colaborare

2016-11-17 19:09
Festivalul cultural maghiar a creat legături între oameni, instituții, spectactatori și artiști, între generații. La cele peste treizeci de evenimente programate pentru acest an au participat foarte mulți tineri și copii, lucru îmbucurător pentru viitorul festivalului cultural maghiar. Evenimentele programate au transmis faptul că orice festival multidisciplinar este, pe cât de greu de ...
Utazások Dél-Erdélyben – megnyílt Wagner Péter ...

Utazások Dél-Erdélyben – megnyílt Wagner Péter ...

2016-11-13 18:05
Az Ars Hungarica fesztivál második napján megnyílt Wagner Péter Erdélyi szigetvilág című kiállítása is. A tárlat tulajdonképpen nem más, mint a művész dél-erdélyi útjainak lenyomata: az alkotások ugyanis négy megye, Fehér, Hunyad, Szeben és Brassó legszebb tájait és építészeti emlékeit mutatja be.
Kifordulás, avagy Petőfi után szabadon – Molnár ...

Kifordulás, avagy Petőfi után szabadon – Molnár ...

2016-11-12 14:18
A fesztivál első napján különleges színdarabnak örülhetett a szebeni közönség, egy temesvári fiatal színész által átdolgozott klasszikusnak. Rendhagyó módon közelít A helység kalapácsa című vígeposzhoz Molnár Bence – a fiatal színművész estjén pedig még az is megszereti Petőfit, akinek a költő eddig csak az unalmas iskolai házi feladatokat juttatta az eszébe.
Kiállításmegnyitóval indított a 11. Ars Hungarica ...

Kiállításmegnyitóval indított a 11. Ars Hungarica ...

2016-11-11 14:36
Száztíz éves lenne a nagyszebeni születésű Borsos Miklós. A szobrászként, éremművészként és grafikusként is elismert művész alkotásait nem először mutatják be az Ars Hungarica Fesztiválon.
Célkeresztben a turizmus

Célkeresztben a turizmus

2016-10-26 16:10
Erdély egyik sajátos nemzetiségi olvasztótégelye Nagyszeben, de példája is annak, hogy miként lehet ezt a kulturális örökséget a városfejlődés érdekében kihasználni, és nem úgy élni a jelenben, hogy állandóan a múlt sérelmeit vetik egymás szemére az együtt élő nemzetiségek. Persze úgy lehet, ha már a kisebbségiek politikailag nem befolyásoló tényezők. Szeben jelene ...
Megtartották a III. Kárpát-medencei Civil Konferenciát

Megtartották a III. Kárpát-medencei Civil Konferenciát

2016-10-22 23:12
A Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat mint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Információs Centrum cím birtokosa idén harmadik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Civil Konferenciát. Az elmúlt hétvégén új helyszín – ezúttal nem Szolnok, hanem a Bács-Kiskun megyei Lajosmizse – adott otthont a nemzetközi rendezvénynek.
Híd Magyarország és Dél-Erdély között

Híd Magyarország és Dél-Erdély között

2016-10-30 23:08
Székelyföldi látogatásaik alkalmával magyarországiak szép számban utaznak át Erdély déli részein. Legtöbben azonban csak átutaznak, kevesen állnak meg, holott a dél-erdélyi szórvány számos történelmi, kulturális vagy természeti látványossággal rendelkezik. Fordított irányban sem különb a helyzet: Dél-Erdélyben sokan – magyarok és románok egyaránt – tudják, hogy ...
VIDEÓ - Turisztikai

VIDEÓ - Turisztikai "HÍD" Nagyszebenben - Erdély ...

2016-10-24 20:50
Magyar Turisztikai Konferenciát tartottak Nagyszebenben. A kétnapos rendezvényen mind a szebeni, mind a dél-alföldi turisztikai helyszíneket, intézményeket bemutatták. A konferencia kezdeményezője, a Nagyszebeni Magyar Egyesület elnöke elmondta a rendezvény a magyarországi és a külhoni, és azon belül is a szórványban élő magyarok kapcsolatának megerősítéséért tett erőfeszítéseik ...
Sípályával és gasztrotúrákkal csalogatná Nagyszeben ...

Sípályával és gasztrotúrákkal csalogatná Nagyszeben ...

2016-10-24 18:59
/TurizmusOnline.com/ Magyar turisztikai konferenciát rendeztek Nagyszebenben, melynek központi témája volt, hogy a település ne csak átjáróváros legyen Budapest és a Székelyföld között, hanem valós élményeket kínáló desztináció. Ehhez persze kellene állandó, közvetlen légi vagy vasúti kapcsolat is. Ez utóbbi most ha csak ideiglenesen is, de valamelyest érezteti pozitív ...
Cel mai bun gulyás din Muzeul în Aer Liber din Sibiu ...

Cel mai bun gulyás din Muzeul în Aer Liber din Sibiu ...

2016-07-15 19:14
Peste 20 de familii din Sibiu, dar şi din alte judeţe unde există minoritate maghiară, au venit la Zilele Hungarikum, un eveniment care pune în prim plan tradiţiile şi cultura maghiară şi care a avut loc în Muzeul Astra.
Hungarikum-e a gulyásfőzés?

Hungarikum-e a gulyásfőzés?

2016-07-14 11:54
Előadóként és a gulyásfőzőverseny zsűrijének tagjaként vett részt dr. Széman Péter, az EMKE elnöke a hetedik alkalommal megrendezett Hungarikum Napokon Nagyszebenben. A rendezvényen megfoduló több mint 7.000 látogató jó bizonyíték arra, hogy a háromnapos rendezvény ezévben is legalább akkora sikernek örvendhetett, mint a tavalyi évben.
„So eine Preisverleihung habe ich noch nie erlebt”

„So eine Preisverleihung habe ich noch nie erlebt”

2016-07-13 09:13
„Ich beschäftige mich seit 18 Jahren mit Festivals, eine ähnliche Ergebnisbekanntmachung habe ich noch nie erlebt“, sagte Csányi Sándor aus Szolnok, auch der „Gulaschkönig“ genannt. Er hatte gerade den ersten Preis für den besten Gulasch dem Team „Operettissimo” aus Klausenburg überreicht, das schon am Freitagabend Operettenarien vorführte und deren Mitglieder nun vor Freude die ...
Hungarikum magyaroknak, románoknak

Hungarikum magyaroknak, románoknak

2016-07-07 20:14
Színvonalas néptáncelőadások és operettgálák ide, érdekes gyermekprogramok, konferenciák és kiállítások oda, mégiscsak a gulyásfőzés és főként -kóstolás tette igazán emlékezetessé meg vonzóvá a nagyszebeni Hungarikum Napokat.
VIDEÓ - Hetedik Hungarikum Napok Nagyszebenben

VIDEÓ - Hetedik Hungarikum Napok Nagyszebenben

2016-07-07 19:36
A hetedik nagyszebeni Hungarikum Napok meghívottak Szolnokról érkeztek. A szolnoki vendégek képviselőit, pénteken délelőtt Carmen Nicula a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal külkapcsolatokért felelős irodavezetője fogadta és megfogalmazódott, hogy van esély a két város közötti szorosabb kapcsolatra. A szolnoki csoport tagja volt Bali János aki fényképezett és filmezett az eseményeken. ...
Örökségvédelem és hagyományőrzés egy szórványközösségben

Örökségvédelem és hagyományőrzés egy szórványközösségben

2016-07-07 09:28
Szebenben nem érezzük egyáltalán, hogy háttérbe szorulnánk, és azt sem, hogy másodrendű állampolgárok lennénk. Élhetünk kultúránknak, anyanyelvünknek, hagyományainknak, és ez senkit sem zavar – vallja Józsa Benjamin nyugalmazott nagyszebeni magyartanár, akivel a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete által  július 1–3. között szervezett VII. Hungarikum Napok szabadtéri ...
Szivárvány különdíj a nagyszebeni Katicáknak

Szivárvány különdíj a nagyszebeni Katicáknak

2016-04-22 09:20
A 17-e számú, Liviu Rebreanu utcai óvodában működik az egyetlen nagyszebeni magyar nyelvű csoport. Pár évvel ezelőtt a vegyes magyar-német csoportban kevesebb, mint 10 gyermeket írattak ide a szülők, viszont amióta csak magyar nyelven folyik a foglalkozás és az óvónők magyar ajkúak, szakmailag jól képzettek elterjedt annak híre, hogy érdemes ide vinni a kicsinyeket. 
Moldvai Táncház Nagyszebenben

Moldvai Táncház Nagyszebenben

2016-04-18 12:34
Szombaton, 2016. április 16-án késő délután kezdődött az első Moldvai néptáncház Nagyszebenben. Kellemes hangulatban a csángó körtáncok játékos lépéseit, élő zene kísérettel tanulhatták meg a résztvevők. A szép műsort és ennek megszervezésének lehetőségét a Petőfi program ösztöndíjasainak köszönjük: Tóth Tamarának, Medvegy Andreának, Hunyadi Péternek és ...
Az EMKE 2016-os díjazottjai

Az EMKE 2016-os díjazottjai

2016-04-11 08:49
2016. április 9-én, szombaton délután 3 órakor adták át az Erdélyi Oscarnak is nevezett EMKE díjakat. A díjátadó, az előző évekhez hasonlóan, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében volt megszervezve. Serfőző Levente – a szebeni magyarság kultúrájának minőségteremtő ápolásában, önszerveződésének ösztönzésében vállalt kiemelkedő munkásságáért – ...
Kortárs költő versei szavalva és dalolva

Kortárs költő versei szavalva és dalolva

2016-01-16 14:15
2016 január 15-én este a nagyszebeni Habitus könyvesbolt előadótermében több mint 30 vers- és zenekedvelő nagy izgalommal várta a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes és Muszka Sándor költő előadását. Bár már hallottunk róluk, de soha nem szerepeltek városunkban. Mindannyian örvendtünk annak, hogy kb. egy hónappal a budapesti Kaláka együttes betlehemi műsora után, olyan ...
VIDEÓ - MTVA: Itthon vagy! - Szászföld

VIDEÓ - MTVA: Itthon vagy! - Szászföld

2015-11-27 16:08
Nagyszerű ismeretterjesztő film Nagyszeben és vidékéről, nagyon szép felvételekkel, interjúkkal, idegenvezetéssel. A felvételek 2015. nyarán készültek és, lehet nem véletlenül 2015. november 6-án került adásba, a jubileumi Ars HUNGARICA kulturális fesztivál második napján.
 
 
 
Oldal teteje