• Magyar
  • Román

Sípályával és gasztrotúrákkal csalogatná Nagyszeben a magyar turistákat

2016-10-24 10:59
TurizmusOnline.com

Magyar turisztikai konferenciát rendeztek Nagyszebenben, melynek központi témája volt, hogy a település ne csak átjáróváros legyen Budapest és a Székelyföld között, hanem valós élményeket kínáló desztináció. Ehhez persze kellene állandó, közvetlen légi vagy vasúti kapcsolat is. Ez utóbbi most ha csak ideiglenesen is, de valamelyest érezteti pozitív hatását. Az eseményen a Magyar Turisztikai Ügynökség is bemutatta a magyarországi kínálatot. 

MTK_seta falumuzeumban_b

"Azzal, hogy még egy jó ideig a Piski-Brassó közötti vasútvonal korszerűsítése miatt a Budapestről érkező nemzetközi vonatok kényszerűségből Nagyszeben felé közlekednek, máris megugrott a magyar turisták száma” – jelentette ki Alex Ujupan, a nagyszebeni Carpathian Travel Center utazási iroda munkatársa az október 19-20. között szervezett Nagyszebeni Magyar Turisztikai Konferencián tartott prezentációjában. Elismerte, egyelőre szó sincs több száz magyar turistáról, ám a cég, amelyik elsősorban logisztikát – kisbuszt, egyedi igény szerinti programszervezést – kínál, és a reptér mellett, előzetes foglalásra akár a vasútállomásról is felveszi a vendégeket, majd elszállítja a megye bármelyik zugába, most, ha időszakosan is, de saját bőrén érzi a Budapest-Nagyszeben közvetlen vasúti kapcsolat előnyeit.

Magtar Irhazi_b

A vasúti felújítás adta konjunktúrára persze hiú ábránd lenne hosszú távon építkezni, ezért a nagyszebeniek inkább abban reménykednek, hogy a Budapest-Nagyszeben közötti autópálya Lugos-Déva közötti szakaszának befejezését követően, amikor végre összeáll a teljes vonal – talán 2018-ban –, sikerül célállomásként idecsalogatni a magyarokat. A festői környezetben, Nagyszeben zajától távol, az Astra Falumúzeumban szervezett konferencián hallottak alapján egyébként Déva és Nagyszeben is szívesen lemosná magáról a „tachográfos kényszerállomás” billogot, de ez már másik kérdés. Mert egyelőre Nagyszeben csupán „átjáróváros Budapest és a Székelyföld között”, sommázta lapunknak az idegenforgalmi helyzetet Serfőző Levente, a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület elnöke, a konferencia „lelke”.

„Nagyszeben működő város, rengeteg programmal, ráadásul síelni is lehet. Tudom, messzebb van, mint Ausztria, a szolgáltatások sem vetekedhetnek a nyugatival, ám ha valaki a teljes Kárpát-medencében gondolkodik, mert ez egy ország volt, akkor magyar vidékre érkezik. A tapasztalatom szerint, aki egyszer legalább kétnapos Szeben megyei látogatásra szánja el magát, visszakívánkozik, ugyanakkor viszi a hírünket, de a többség sajnos nem ismeri a nagyszebeni kínálatot. Hallották, hogy 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt a város, a többi nulla” – magyarázta lapunknak Serfőző.

Folytatás a TurismusOnline.com honlapon

turizmus online banner_b

 

Irházi János, a szerző felvételeivel

Forrás: TurizmusOnline

 
 
 
Oldal teteje