• Magyar
  • Román

Nagyszeben

2007-03-07 05:24

Az európai utazók az évszázadokkal ezelőtt úgy emlegették Nagyszebent, mint kiváló és érdekes város. A dél-erdélyi város megőrizte egykori nevét német nyelvkörnyezetben, a szászok ma is Hermannstadtként emlegetik.

Nagyszeben Nagypiac_b

A város vonzereje többek között a környező táj szépségében rejlik, amelyhez a város építészeti öröksége adja páratlan varázsát középkori utcáival és árkádjaival. A város hangulatát meghatározza a lakosság sokfélesége, hiszen románok, magyarok és szászok laknak itt, de gazdasági fejlettsége is figyelemre méltó.

Mindaz ami az egykori európai utazót Nagyszebenbe vonzotta, az ma is megtalálható a városban és minden bizonnyal a ma érkező turistának is sokat nyújthat. Nagyszeben nyitva tartja kapuit a látogatók előtt, kellemes meglepetésben lesz része annak, aki néhány napot tölt ebben a sajátos hangulatú városban.

Nagyszeben lakósainak a száma ma 150 000, amelynek etnikai megoszlása a következő: románok 95 %, magyarok 2%, németek 1,6 %, más nemzetiségűek: 1,4 %.

A lakosság nagy része ortodox vallású, a katolikusok és a protestánsok 4 % - kot tesznek ki az összlakosságból. Az 50 év fölöttiek száma 25 % és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők a lakosság 18 %-át jelentik.

Nagyszeben mérsékelt égövi település, amely a környező hegyek hőmérsékleti befolyása alatt áll.

Nagyszeben évszázadokon át Erdély kulturális fővárosának a szerepét töltötte be. A kulturális örökség nyomai kézzelfoghatóak, a történelmi városban tett séták során találkozhatunk Andreas Lapicida, Sebastian Hann, Johann Martin Stock és Frans Neuhauser alkotásaival.

Az első zenei társaság 1818-ban alakult meg Nagyszebenben és olyan hírességek léptek fel a városban, mint Liszt Ferenc és Johann Strauss.

Nagyszebenben napjainkban is létezik egy erős kulturális élet, amelyet két színház, a filharmónia, két mozi, öt könyvtár, öt kulturális központ és hat kulturális intézmény kínálata tesz színessé.

 

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje