• Magyar
  • Román

FITS 2011 - Magyar előadások

2011-05-25 01:34
május 27., június 2. és 3.

A Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál Európa egyik jelentős előadóművészeti ünnepe. Az idén május 27. és június 5. között megrendezésre kerülő fesztivál kiemelkedő kulturális eseményeket, változatos és gazdag programokat tűzött műsorra. Nemzetközi produkciók és a román színházi élet figyelemreméltó előadásai mellett Szeben csodálatos helyszínein, a történelmi városközpontban, tereken, épületeken és épületekben, templomokban és a középkori várfalak között utcai és zenés produkciókat tekinthetnek meg az érdeklődők. A meghívottak a világ minden tájáról érkeznek, köztük Magyarországról is.

Három magyar társulat érkezik idén a nemzetközi fesztiválra, amelyeket alább mutatunk be:

Május 27 – péntek, 17 órakor

GONG SZÍNHÁZ (Str. Alexandru Odobescu nr. 4, Sibiu)

Színház előadás: LEONCE ÉS LENA (2h)

Rendező: Balázs Zoltán - Maladype Színház

http://maladype.hu/index_site.php

Leonce es Lena_02_b

Különleges játékra invitálja a nézőket a Maladype Színház társulata. Színészeink a próbák során ugyanis lehetőséget kaptak arra, hogy Büchner: Leonce és Léna című klasszikus darabjának jeleneteit és szerepeit önállóan, több változatban is megfogalmazhassák, teret adva ezzel saját kreativitásuknak és játékkedvüknek. Hogy az így elkészült jelenetvariációkból – követve a történet pontos fonalát – melyek kerülnek színpadra az adott estén, az nagy mértékben függ a mindenkori közönségtől, mely maga is alakíthatja az előadás menetét. A pontos kidolgozást és az itt és most megismételhetetlenségét játékosan ötvöző dramaturgia lehetővé teszi, hogy a Maladype Színház Leonce és Léna című előadása minden este más és más arcát mutatva, aznapi érvényességgel forrjon össze.

Péter, Popo birodalmának királya / Leonce herceg, a fia / Valerio:
FARAGÓ ZÉNÓ, LENDVÁCZKY ZOLTÁN, OROSZ ÁKOS, PÁLL ZSOLT, TOMPA ÁDÁM
Léna hercegnő, Pipi birodalmából, Leonce jegyese / A nevelőnő / Rosetta/ Az udvar:
FÁTYOL KAMILLA, LIGETI KOVÁCS JUDIT, TANKÓ ERIKA
Ütőhangszerek: MOGYORÓ KORNÉL
Díszlet és jelmez: GOMBÁR JUDIT
Dramaturg: GÓCZÁN JUDIT
Asszisztens: MÁTRAI MIRELLA

Rendező: BALÁZS ZOLTÁN

Egy mulatságos nevű, parányi ország tétlen királyfija a szabad akarat tételére hivatkozva elfut az államérdek diktálta kényszerházasság bilincsei elől, és némi bolyongás után önszántából, ismeretlenül, tehát mégis szabad akaratából belefut eredetileg kijelölt menyasszonya karjaiba…

Június 2 – csütörtök, 18 órakor

STÚDIÓ TEREM (Kultúrház C bejárat, hátul a bank felől)

Belépő: 20 lej

Kortárs táncelőadás: InTimE (50') - Koreográfus: Pál Frenak - Pál Frenak Társulat

http://www.ciefrenak.fr/hu/intime.html

InTime_02_b

InTime_01_b

1998-ban a Franciaországban már egy évtizede létező Frenák Pál Társulat magyar-francia társulattá alakult, budapesti és párizsi székhellyel. A klasszikus és modern technikákkal egyaránt élő társulat egyedi stílust és táncnyelvet alakított ki. Egyik legfontosabb ismertetőjegye a mimika, a jelnyelv és a különféle mozdulatművészetek (cirkusz, színház, divat) használata lett.

Magány, vágy, szerelem, testiség, erőszak, hatalom, kiszolgáltatottság, birtoklás, őszinteség, képmutatás… Frenák Pál - már-már kényszeresen – olyasmivel viaskodik, amivel mindenki találkozik a maga életében, legfeljebb nem vívja meg küzdelmét olyan élet-halálra szóló elszántsággal, ahogy azt az InTimE táncosai teszik a színpadon. A női és a férfi szerepek, a magány és az együttlét, a fájdalom és az öröm, a személyesség és a tárgyiasultság fölfokozott táncszínpadi lüktetése bizony arra kényszerít, hogy önmagunkra ismerjünk.

A darabnak nem célja, hogy megoldásokat kínáljon: elég, ha olyan őszinteséggel tárja fel az emberi viszonyok rendszerét, hogy a néző ne tudja kivonni magát az előadás hatása alól.

A színpadon öt táncos, akik hol kívülről, a távolból, mozdulatlanul és idegenként szemlélik a többiek küzdelmét, hol maguk válnak főszereplővé. Hogyan válhat, és válhat-e egyáltalán valóságossá számukra a Másik? Maradhat-e mindörökre beteljesületlen az iránta való vágy? Frenák visszatérő kérdése, hogy a Másikkal és az önmagunkkal szembeni megalkuvás milyen mértékben szövi át az életünket; hogy mennyire hatja át az öncsalás és őszintétlenség a saját testünkhöz fűződő viszonyunkat is.

Június 3 – péntek. 21,30 órakor

Kisdisznódi Vártemplom

Belépő: 15 lej

Koncert: ACAPPELLAND (1h) - Fool Moon

http://www.foolmoon.hu/main.htm

FoolMoon_01_b

A Fool Moon vokálegyüttes 2001-ben alakult Szegeden , öt komoly- és könnyűzenei képzettséggel is rendelkező fiatalemberből. Az együttes az ’acapella’, azaz a zenei kíséret nélküli tisztán énekelt zenei műfajt képviseli és népszerűsíti Magyarországon.

Első lemezükön, amely 2003 nyarán jelent meg „Csillagok...” címmel a Magneoton-Warner lemezkiadó gondozásában, magyar popslágerek ’acapella’ átiratai hallhatók, így ezzel új színfoltot képviselnek a hazai könnyűzene vokális műfaján belül. A magyar dalokon kívül angol, olasz és francia nyelven is énekelnek.

 
 
 
Oldal teteje