• Magyar
  • Román

Szép, szebb, a legSzeben

2009-12-17 08:13

Homokszemcsék, ragyogás, égszínkék, fürdőruha, napolaj, görögdinnye, komló lé, még több komló lé, napszemüveg, fagyi, úszógumi, ösvény, friss, bakancs, hátizsák, kilátás, ismeretlen arcok....

Ha az otthon Nagyszeben, akkor a vakációnak nincs vége, hiszen még egy apró séta is turistává változtatja a járókellőt.

Csomagolások és újracsomagolások, a váltakozó utak, tájak, információk halmaza, állomások zaja lefáraszt. Mégis elnémulsz miközben a taxi ablakán keresztül figyeled a kacér épületeket, az enyhén megvilágított ismert utcákat hazáig. Az otthon, nemcsak a biztonságérzetet idézi elő, hanem a vidámságot is, a viszontlátás örömét.

Copy of P1060113_b

Ha az otthon Nagyszeben, akkor a vakációnak nincs vége, hiszen még egy apró séta is turistává változtatja a járókellőt. A történelmi központ hangulata a múlt és jelen összhangjának, a különböző építészeti irányzatok keverékének köszönhető. Reneszánsz vagy barokk homlokzatok, görbülő támpillérek, szűk utcák és keskeny sikátorok, kőablakkeretek és fakított freskók, szimmetrikus macskakövek és vidám szökőkutak, virágos erkélyek és zajos teraszok alkotják a díszletet. De mindezek ellenére nem teljes a kép, ettől még nem „Sibiu, Nagyszeben, Hermannstadt”. Mégis, mi az ami megadja a hely eredetiségét, értékét és vonzalmát?

Magam sem tudnék választ találni erre, ha egyik nap nem indulok el jó barátommal fényképező túrára, hogy megörökítsünk néhány látványosságot. Visszanézve, az úgymond fuserálva készített képeket, felfedeztük, hogy mindegyikben megjelenik egy részlet amelyet a tekintet észre sem venne első látásra. Ezért másodszor is lencsevégre fogtuk az épületeket, de sokkal figyelmesebben. Díszített ablak- és bejáratkeretek, aprólékosan kifaragott szoborrészletek, homlokzatokon rejtett domborművek, nagy pontossággal görbített vasrácsok, virágos csatornák, falakba vésett s ottfelejtett évszámok, szimbólumok és érdekesebbnél érdekesebb figurák mutatkoztak. Így jutott eszembe, hogy talán ez lehet a válasz a kérdésemre: Nagyszebent a művésziesen kifinomított „apróságok” teszik otthoniassá.

Aki megkockáztatja és ellentmond nekem, az próbálja kitalálni, hogy hol készültek a képek. Ha nem találja ki, akkor meghívom egy alaposabb felfedezőtúrára.

Copy of P1060230_b

Ha pedig olyan valaki olvassa ezeket a sorokat, aki még soha nem járt városomban szeretettel várom, hogy meggyőzzem: itt szép, szebb, …a legSzeben.

Takács Gyöngyi

 

 

InfoHUN - elérhetőségek:

Kapcsolattartó személy: Takács Gyöngyi

Mobil: +4 0747 975921E–mail: gyongyi_takacs@yahoo.com

Web: www.szeben.ro

 

 

 

 

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje