• Magyar
  • Román

Nagyszeben világhírű város

2009-12-11 11:28

Két évvel azután, hogy Nagyszeben Európa kulturális fővárosa volt, az Európai Bizottság képviselői elkészítették a program értékelő jelentésüket, azzal a céllal, hogy a jövőbeli kulturális fővárosok számára egy mintát szolgáltassanak.

Az Európai Bizottság következtetése egyszerű: a legkisebb város, mely kulturális főváros volt, az egyik legláthatóbb várossá vált az öreg kontinensen. Az Európai Bizottság szekértői által összeállított jelentés a szebeni kulturális főváros program hatékonyságát, tartósságát és relevanciáját méri fel, a kitűzött célok viszonylatában. Az Erdély szívében levő várost, melyet a Forbes a világ legidillibb tíz helye közé sorol, azért értékelik az európaiak, mert nevezése a kulturális főváros címért folyó versenybe saját kezdeményezés volt. Ez egy nagyon bátor és vállalkozó szellemű tett volt egy viszonylag kis város számára, mely egy olyan országban található, ami abban az időben nem volt Európai Uniós tagállam, áll az említett jelentésben.

Az Európai Bizottság értékeli a kulturális események sűrűségét, annak ellenére, hogy ezek tartalma nem volt már kezdettől meghatározva. A több mint 1 millió turista, aki a 867 Szebenben megszervezett kulturális rendezvényre érkezett büszkévé tette a város 170 ezer lakosát. A látogatók és helyi lakosok 90 százaléka szerint az Európa Kulturális Fővárosa program javította Nagyszeben hírnevét.

Nagyszeben 2007-es marketing kampánya, melyet az európai biztosok megdicsértek, 1460, más országokban közvetített televíziós reklámot, 1600 Romániában közvetített televíziós reklámot, két millió bannert, pop-up reklámot és más online reklám módozatot, 2808 nemzetközi újságcikket, több mint 2300 percnyi riportanyagot a hazai televíziós csatornákon, és több mint 450 percnyi rádiós riportanyagot foglal magába.

A jelentés méltatja a központi hatóságok anyagi és jogi támogatását, melyet Nagyszebennek nyújtottak. A romániai központi hatóságok több mint 137 millió eurót utaltak ki Szebennek, ebből 117 milliót turisztikai infrastruktúrára, 15,4 milliót a kulturális infrastruktúra felújítására, több mint 4 millió eurót a történelmi központ rehabilitálására, és 900 ezer eurót technikai felszerelésekre költöttek.

Az Európai Bizottság néhány tanulságot is kiemel azok számára, akik megismétlik a szebeni tapasztalatot. Negatívumként az említik, hogy a Nagyszeben Egyesület 2007, mely az egész kulturális évet irányította, megszüntette tevékenységét. Ez ahhoz is vezetett, hogy megszűnt a kapcsolat Nagyszeben és a Kulturális Minisztérium között, valamint az év alatt megszerzett tapasztalat is kárba veszett. Az európai biztosok értékelték az önkéntes programot, melyet Szebenben gyakorlatba ültettek, és mely több mint 1200 embert mozgósított világszerte. Közülük 200-300 személy továbbra is folytatja önkéntesi tevékenységét a Proiect 1200 elnevezésű szervezetem belül, mely az önkéntességet és a városi kulturális programokat népszerűsíti.

 

Impulzus.ro

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje