• Magyar
  • Román

Nagydisznód

2007-03-07 07:04

A város a Magura hegység lábainál helyezkedik el, Nagyszebennel egy időben a szász telepeseknek köszönhetően jött létre.

Az első feljegyzések a településről 1204-ből valóak. Az Evangélikus Templom 1349-ben épült, egy románkori bazilika, amelyhez a hét szintes tornyot 1795-ben építették, erre a toronyra került fel Közép-Kelet Európa első villámhárítója.

 

nagydisznod_b


A templomban található az egyik legrégebbi halotti lepel a 12. század Európájából. A templomot erődített várfal veszi körül.

A nagydisznódi Textil Múzeumban egy évszázados mesterség nyomait követheti a látogató. A szövődék működése a helybéliek megélhetésének a feltétele volt évszázadokon át.

Nagyszeben vidéke néprajzi vonatkozásban is egyedi. Nagyszebentől nyugatra, délen a Sadu völgye, északon a Sălişte folyó határolja a 18 településből álló vidéket (Boiţa, Sadu, Râul Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel. Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş, Tilişca, Rod, Poiana Sibiului és Jina). Ezeken a településeken többnyire románok laknak. Rasinari a legrégebbi település, amelyet 1204-ben említenek először, ezt követi Talmaciu, amelyről 1318-ből maradtak feljegyzések, 1322-ben írtak először Orlat nevű faluról és 1354-ben pedig Salisteről.

Ezen a vidéken juhászok élnek, akik több száz éves hagyományt teremtettek főként a vidék északnyugati felén. A legrégebbi festett templom Salisteben maradt fenn 1674-ből, egy fatemplom pedig 1771-ből Poiana Sibiului-ban, még egy fa! templom létezik Talmacel-ben, amelyet 1776-ban építettek.

Az üvegikonok hagyománya ezen a vidéken több mint 200 éves hagyományra tekint vissza.

A Sibielben található múzeum a legnagyobb falumúzeum Európában.

A hegyi turizmus nagy népszerűségnek örvendett a 19. században. Ebben az időszakban alakult meg a Turista és Tornászegylet és 1881-ben létrehozzák a Carpatina Társaságot, amely számos hegyi kabannát épített és jelentősen hozzájárult a a hegyiturizmus fellendüléséhez. A Fogarasi Hegyekben több mint 26, a Cindrel Hegyekben 17 és a Lotrul Hegyekben 7 turisztikai útvonal van kiépítve.

Egyes turistaut! ak Nagyszeben környékén kifejezetten veszélyesek és éppen ennek köszönhető, hogy itt működik a legerősebb hegyimentő csapat. A Fogarasi Hegyeket látogatják meg a legtöbben Nagyszeben környékéről, amit a lenyűgöző látvány élményanyaga és a veszély együttes jelenlétével magyarázhatunk. A legmagasabb hegyek a Moldoveanu (2544 m), a Negoiu (2535 m), a Vistea Mare (2527 m) és a Vanatoarea lui Buteanu (2507 m). A Fogarasi Hegyekben található a legtöbb kabana az országban.A szubkárpátikus kabannák közül említésre méltó a Complexul Sambata (730 m), az Arpas kabanna (600 m), a Vama Cucului (600 m) és a Poiana Neamtului (706 m).

A magashegyi kabannák közé tartozik a Complexul Sambata (730 m) valamint a Cabana Turnuri (1520 m), a Cabana Valea Sambatei (1401 m), a Cabana Balea Cascada (1234 m), a Hotelul Negoiu ! (1546 m) és a Cabana Barcaciu (1550 m). A legmagasabban egész Romániában a Cabana Podragu található, 2136 m magasan, a csúcsokon menedékhelyek vannak, olyanok mint a Cabana Paltinul 2044 méteren. A transzfogarasi trasszét 1970 és 1974 között építették, amely Carta településtől indul és átszeli a Fogarasi Havasokat és elvezet Munténiába. A 90 kilometer hosszú útszakasz eléri a tengerszinthez képest a 2040 meter magasságot is. Ezen az úton haladva a Balea tó környékét is megcsodálhatja a látogató, amely a ritka szépségű rezervátumok egyike, a látványosságokhoz tartozik a Balea vízesés és a Balea tó, ez utóbbi glaciális eredetű és a felülete 180 hektáros, ez a legnagyobb tó a Fogarasi Havasokban.

Fogaras országa (Olt-vidék)

Fogaras országa az a vidék, amely az Olt folyó és a Fogarasi hegyek között helyezkedik el, egészen a Vörös Toronyi Szorosig, amely Nagyszebenből könnyen elérhető, hiszen alig 20 kilométernyi távolságot kell megtenni az első településig.

Felek (Avrig) az egyik legfontosabb város ezen a vidéken. Itt született Gheorghe Lazar, akinek 1939-ben állítottak a városban mellszobrot. A Brukenthal palotát 1764-ben építették barokk stílusban, az épület U alakú, egy masszív központi résszel. A palota kertje teraszos rendszerben van kialakítva, ezeket ártézi kútak ékesítik, a szinteket pedig monumentális lépcsősorok kötik össze. A kertet Sofia von Brukenthal kezdeményezésére, francia mintára hozták létre.

A kert aljában a narancsoskert ma is látható. Feleken (Avrig) érdemes megnézni az ortodox templomot, amely a 18. században épült.

Kerc (Carta) 43 kilométerre fekszik Nagyszebentől és itt találhatóak egy 1202-ben épített cisztercita kolostor maradványai, ez a legrégebbi gótikus rom Erdélyben.

Alsószombatfalván (Sambata de Jos) található a Samuel von Brukenthal által épített barokk kastély, amely ma már nagyon rossz állapotban van.

Felsőszombatfalváról (Sambata de Sus) juthat el a látogató a Complexul Sambata elnevezésű turistaközpontig, amely a Sambata kolostor mellett alakult ki és Constantin Brancoveanu emlekézetére épült.

Boita település a Vörös Torony kastélynak köszönhetően vált nevezetessé ( a Vörös Torony elnevezés a török támoadások idejéből marad fenn, amikor a falait t! örök vér színezte vörösre). A kastélyt a 14. században építették, ma a turisták számára nem látogatható. Boita környékén található egy római kori várrom is a 2. századból, akárcsak az elsővilágháboróban elhúnyt hősök temetője, a Törött Torony valamint a Lotrioara Vár. Turnul Rosu falu az Olt völgyében található.

Paltinis (Hohe Rinne) turistaközpont, amely Nagyszebentől 32 kilométerre délnyugatra helyezkedik el. 1442 méter tengermagasságban található a település, egy toboztermő erdőben a Cindrel Hegyekben.

Az üdülőtelepet a 19. század végén hozta létre az Erdélyi Kárpát Egyesület. Kezdetben csak néhány villa képezte a települést, többek között a Turisták Háza (1894), az Orvosok Háza (1895), a Monaco Terem (1898), ezek az épületek ma már műemléknek vannak nyilvánítva.

A hegyi környezet, az ózondús levegő az aszténiás betegségek, a Basedow-kór, a légúti betegségek, a kimerültség és a pajzsmirigy elégtelenség gyógyítására alkalmas. Az Oncesti Hegyen található sípálya felvonóval van ellátva. A településen jó néhány villa, hotel, vendéglő, bár, klubhelység található.

Paltinisről elindulva számos hegytúrát tehetnek meg azok, akik gyalogolni, hegyet járni kívánnak és eljuthatnak a Cindrel valamint a Lotru hegyekbe.

Az üdülőhely és Nagyszeben között 1902-ben építették meg az utat, amelyen végighaladva páratlan látványban lehet része a turistának.

A település egyik igen fontos látványossága a kolostor és a 20. század első évtizedeiben épült fatemplom. A templomban található Constantin Noica filozófus sírja. Az emlékház is érdekességnek számít, a filozófus ebben a házban töltötte életének utolsó éveit.

 

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje