• Magyar
  • Román

ELŐREJELZÉSEK: Tíz botrányos gazdasági jóslat jövőre

2014-12-19 10:14
Kicsid Attila: Egy neves közgazdász meredek dolgokat jósol 2015-re, de az elmúlt években többször volt már igaza.

Steen Jakobsen és elemző csapata Botrányos prognózisok (Outrageous Predictions) címmel 2004 óta minden év végén közzéteszi a jövő évre vonatkozó gazdasági előrejelzéseit. A Saxo Bank vezető közgazdászát érdemes komolyan venni, 2014-re például mindenki megdöbbenésére azt jósolta, hogy a kőolaj hordónkénti ára 80 dollár alá zuhan. Igaza lett. Íme a 2015-re vonatkozó jóslatok:

 Orosz medve_b

Oroszország újra csődöt jelent

A kőolaj árának folyamatos zuhanása, a rubel mélyrepülése és az ország ellen életbe léptetett nyugati szankciók miatt az állami és a magánkézben levő orosz energetikai nagyvállalatok is fizetésképtelenséget jelenthetnek a finanszírozási források korlátozása miatt. Így Oroszország 1998 után jövőre ismét csődöt jelenthet, a Saxo Bank elemzői szerint az ország számára csak az ukrán konfliktus diplomatikus úton történő megoldása jelenthet kiutat a jelenlegi helyzetből.

Vulkánkitörés teheti tönkre a nyarunkat

Eléggé borúlátó feltételezésnek tűnik, de van esély rá. A Saxo Bank csapata szerint jövőre érdemes lesz számolni a már aktív Bardarbunga vulkán kitörésével is. A vulkánkitörés akár olyan következményekkel is járhat, mint a Laki vulkán 1783-as kitörése: hatalmas mennyiségű kéndioxid és egyéb gázok kerülhetnek a levegőbe, amelyek akár az eget is eltakarhatják Európa felett, így jelentősen befolyásolhatják az időjárást. A rossz időjárási körülmények miatt pedig a mezőgazdasági termés egy része is megsemmisülhet. Mindez még egy kisebb kitörés esetén is megvalósulhat - írják az elemzők.

Hackerek padlóra küldik az e-kereskedelmet

2015-ben a világ legnagyobb online kereskedelemmel foglalkozó vállalatait sorra érik hacker-támadások. Az egyre agresszívebb fellépések pedig kifejezetten érzékenyen érintik majd még az óriáscégeket is. Az Amazon részvényei például a Saxo Bank szerint - felülértékeltségük miatt -, egy ilyen támadás után akár 50%-ot is eshetnek, annak ellenére is, hogy az amerikai vállalat évente hatalmas összegeket költ rendszereinek biztonságossá tételére.

Drága lesz a csokoládé

A csokoládé iránti kereslet 2015-ben tovább fog növekedni: a nyugati országok lakossága egyre inkább az étcsokoládét preferálja, az ázsiai országok fogyasztása is megnő. Így globálisan jóval nagyobb lesz a kakaó iránti kereslet, mint a kínálat. A helyzetet az Ebola-vírus mellett a termelésben kulcsszerepet vállaló nyugat-afrikai országok ültetvényeibe való befektetések elmaradása is súlyosbítani fogja. A Saxo Bank jóslata: 2015-ben egy tonna kakaó ára a határidős piacon elérheti az 5000 dollárt is (jelenleg 2914 dollár).

Összeomlik az Egyesült Királyság ingatlanszektora

A Saxo Bank elemzői szerint a brit ingatlanárak már most túl magasak, ezért jövőre akármikor bekövetkezhet egy korrekció, ami különösen London környékén hatalmas árzuhanást fog eredményezni. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy 2015-ben a Bank of England nagy valószínűséggel emelni fogja a brit alapkamat szintjét, ez pedig végleg beindíthatja a lavinát: a prognózis szerint a lakásárak akár 25%-ot is zuhanhatnak jövőre.

 GB zuhan EU_b

Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból egyre valószínűbbé válik

Az Egyesült Királyságban tartott jövő évi választásokon 25%-ot szerez a Függetlenségi Párt (UKIP), amely így meglepetésre a harmadik legnagyobb párt lesz a brit parlamentben. David Cameron konzervatív pártja kénytelen lesz kormány-koalíciót alakítani a függetlenségiekkel, akikkel közösen 2017-re kiírják Nagy-Britannia Európai Uniótól való leválásáról döntő referendumot.

Az infláció Japánban elérheti az 5%-ot

Japánban már évek óta küzdenek az alacsony infláció ellen, de a törekvésük fordítva is elsülhet. A Bank of Japan által szüntelenül nyomtatott japán jenben ugyanis a Saxo Bank elemzői szerint jövőre megrendülhet a bizalom, az infláció akár az 5%-os szintig is elszaladhat. Ez pedig azt jelentené, hogy a japán jegybank elveszíti a világ egyik legfontosabb fizetőeszköze feletti kontrollt.

Kína 20%-kal leértékeli a jüant

Jövőre nem csak a japán jen leértékelődésétől kell tartani. A Saxo Bank szerint Kína 2015-ben minden áron próbál majd megszabadulni a gazdaságát sújtó deflációs nyomástól (az egyre növekvő lakossági hitelezés eredménye). Ezért "sorról-sorra lemásolja" a Bank of Japan inflációs politikáját, év végére pedig 20%-kal értékeli le a jüant, így élénkíti a hazai keresletet és az inflációt.

President of ECB_b

Lemond Mario Draghi az Európai Központi Bank éléről

Annak érdekében, hogy visszaállítsa Németország Európai Központi Bankba vetett bizalmát, a Saxo Bank szerint Mario Draghi le fog mondani az intézmény elnöki székéről, és átadja helyét Jens Weidmann-nak, a Bundesbank jelenlegi elnökének. Draghi lemondása azért is valószínű, mert Olaszországban több vezető politikus is Mario Draghi személyében látja Olaszország következő elnökét.

Felére csökken a vállalati kötvények hozama, ami megrázza Európa gazdaságát

Jakobsenék szerint a befektetők jövőre nagy mennyiségű magas hozamú kötvényt próbálnak meg értékesíteni a piaci hangulat változása miatt, de az alacsony kereslet nagy csökkenést fog hozni az értékpapírok árában. Így Európát újabb sokként fogja érni a magas hozamú hitelek bedőlése, a vállalati kötvények kockázati felára pedig megduplázódik a cégek csődjének várható aránya miatt.

Forás: Pénzcsinálók.ro

 
 
 
Oldal teteje