• Magyar
  • Román

Közép-erdélyi megyék számára tartanak szakoktatási fórumot Kolozsváron

2015-06-04 23:47
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) „Szakképzés-gazdaság-társadalom” címmel indított szakmai fórum-sorozatot.

A régiónként szervezett fórumsorozat első rendezvényét Kovászna megyében tartották, Sepsiszentgyörgyön, majd Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Nagyváradon találkozhattak a romániai magyar szakképzés intézményi, gazdasági és társadalmi szereplői, hogy az RMPSZ-szel közösen stratégiai koncepciót és munkatervet dolgozhassanak ki a romániai magyar szakképzés intézményrendszere számára. Ugyanakkor célként szerepel az is, hogy megtervezzenek egy romániai magyar intézményi-szakmai hálózatot.

Szakoktatas 03_b

A fórumsorozat a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve programsorozat része, támogatója és partnere a magyar miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztálya.

„Fontos célkitűzésünk, hogy a fórumsorozatunkba kapcsolódjanak be a vállalkozások, a szakmai intézmények és szervezetek, hiszen a szakképzés olyan képzési terület, amely rendkívül szoros kapcsolatban áll a gazdasággal, munkaerőpiaccal” – mondta Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke az esemény megnyitóján.

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester beszédében elmondta, hogy az önálló erdélyi magyar szakoktatáshoz Kötő József tanácsához híven, nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy „ezt csak egy nagyon erős partnerséggel, közösségi összefogással lehet megvalósítani”. Horváth szerint ehhez sikerült megtalálni az intézményi partnereket, és a társadalmiakat is. Itt kiemelte az erdélyi egyházakat, az üzleti szférát, kolozsvári főkonzulátust és a magyar miniszterelnökséget. Szerinte az volt az első lépés, hogy fel kellett leltározni a lehetőségeket, valamint megteremteni a műhelygyakorlatok lehetőségét, tekintve, hogy azok nélkül lehetetlen szakképesítést tanítani.

Szakoktatas 01_b

„Össze kell gyűjtenünk minden olyan igényt, és meg kell találnunk minden olyan gyereket, aki érdekelt lehet egy ilyen oktatásban” – mondta. Horváth elmondta, hogy a "leltározás" végén meglett a helyszín, amelyet a magyar kormány támogatása révén újítottak fel.

„Ez az épület ebben a pillanatban a kolozsvári oktatás egyik büszkesége. Amellett, hogy néhány hónap leforgása alatt működőképessé vált, már az első évben két osztálynyi gyerek túljelentkezésével kellett szembesülnünk” – mondta, hozzátéve, hogy sikerült jól kommunikálniuk az új szakiskola nyújtotta lehetőségeket.

Burus-Siklódi ehhez hozzátette, hogy merni kell folytatni, amit elkezdtek, és ezt a hálózatosodási folyamatot tovább kell vinni.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke beszédében gratulált a pedagógusszövetségnek az általuk lebonyolított beszélgetéssorozathoz, és azt emelte ki, hogy közösen, összefogással sikerülhet az, hogy visszaállítsák, „vagy inkább a helyére tegyék a szakoktatást”. Szerinte vissza kell állítani a szakoktatás egykori presztízsét.

Burus-Siklódi elmondta, hogy a magyar miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztálya arra kérte fel az RMPSZ-t, hogy egy fejlesztési koncepciót dolgozzon ki, valamint egy helyzetfelmérést valósítson meg.

„Azt szerettük volna, hogy üljünk le mindenkivel, aki úgy érzi, hogy van mondanivalója ebben a témában. A célunk az, hogy a szakma hangját halljuk, az intézmények hangját halljuk” – mondta. Burus-Siklódi azt reméli, hogy az új tanügyi tervezetet nem fogják elfogadni, tekintve, hogy az ő értékelése szerint a kétéves szakoktatás bevezetése negatív fejlemény lenne.

Milován Orsolya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője elmondta, hogy a magyar kormány 500 millió forintot fordít a külhoni szakoktatásra. „Arra ugyan nem elég, hogy felvirágoztassuk a külhoni szakoktatást, de egy biztos alapot tudunk általa teremteni” – mondta. Elmondta, hogy decemberben tartottak egy konferenciát azért, hogy kiderüljön, hogy milyen igényekkel kell számolni, hogy „Magyarország miben tud segíteni”. Elmondta, hogy céljaik között szerepel az is, hogy felhívják a figyelmet a szakképzés fontosságára.

Szakoktatas 02_b

Elmondta, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kolozsvári Református Kollégium számítanak a magyar kormány által legnagyobb mértékben támogatott, szakképzést nyújtó külhoni tanintézményeknek.

Forrás: Transindex.ro

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje