• Magyar
  • Román

Újdonság újdonság hátán, de azért a megszokott is marad

2015-08-06 08:21
Interjú Sorbán Attila Örs főszervezővel

Elrajtolt a 11. EMI-tábor a Gyergyószentmiklós melletti 3-as kilométerkőnél található régi-új helyszínen, ahol az előrejelzések alapján egész héten napos idő várható. A táborozók számos újdonsággal, megannyi érdekességgel találkozhatnak, és számos programon vehetnek részt az augusztus 5-9. között zajló rendezvényen. Minderről Sorbán Attila Örs főszervező beszélt.

Sorban Attila Ors_b

Milyen elvet követtek az EMI-tábor szervezésében?

Az idei évben elhatároztuk, hogy az EMI-tábor enyhén irányt vált, mivel nem a fesztivál jellegét, hanem nemzeti oldalát akarjuk erősíteni. Szeretnénk, hogy az erdélyi fesztiválok sűrűjében ez egy kis magyar sziget legyen, ahol a nemzet értékeit kiemeljük, és a táborlakóknak lehetőséget nyújtunk olyan programokon részt venni, amelyeken más rendezvényen esetleg nem tudnak.

Milyen elvárásaid vannak a 11. EMI-tábort illetően?

Az eddigi adataink alapján jó döntés volt, hogy visszaköltöztünk a régi-új helyszínre, azaz a Gyergyószentmiklóstól három kilométerre található kempinghez. Cáfolnám azt a feltételezést, hogy minket „elkergettek” a borzonti helyszínről, ugyanis ez egy közösen meghozott, észérvekkel alátámasztott döntés volt. Jó újra itthon otthon lenni, és hiszünk benne: nem lesz semmi probléma. A közeljövőben igyekszünk a táborhelyszínt úgy alakítani, hogy egy működőképes rendszert építhessünk ki, és addig fogjuk szépítgetni, amíg hosszútávon megfelelővé, tökéletessé nem válik.

Milyen korosztályhoz szól az EMI-tábor? Az elmúlt évek beléptető rendszere változik?

Egy ifjúsági rendezvény: úgy lelkületében, mind arculatában, illetve mozgalmasságában is. Természetesen várjuk az örökifjakat, valamint az idősebb generációkat is, hiszen mindannyian megkapják a kedvükre valót a táborban. Mindemellett a családosok sem maradhatnak ki: a legifjabbak számára ugyancsak készülünk programokkal, de valóban szem előtt kell tartanunk, hogy ez egy ifjúsági rendezvény. A beléptető rendszert illetően megjegyezném, hogy a karszalagos rendszer marad, tehát a napi-, és hetijegyesek számára is kötelező ennek viselete a tábor területén. Ezt jegyvásárláskor kapja meg az adott táborozó, s aki az említett szabályt valamilyen okból nem tartja be, el kell hagynia a helyszínt.

Említetted, hogy jó visszatérni. Miért is?

Egyrészt azért, mert elhelyezkedés szempontjából közelebb van Gyergyószentmiklóshoz, ez főként a logisztikai feladatokban kedvez a szervezésnek: például sokkal több kellék, sokkal könnyebben beszerezhető. El kell mondanom, hogy a Gyergyói-medence egész területéről kapunk segítséget és támogatást, de azt is hozzá kell tennünk: az EMI-tábor igazi otthona Gyergyószentmiklós. A tábornak itt voltak a legnagyobb fénypontjai, és jómagam is – némi cinkossággal – megjegyzem, hogy a legszebb tábori emlékeimet itt éltem meg.

Hogyan igazodhat el az, aki az EMI-táborban csak a borzonti helyszínen vett részt?

A programfüzetben ezúttal is van a tábor helyszíneit megjelölő térkép, emellett ezt jól látható helyeken is kifüggesztjük, hogy mindenki számára könnyen látható és követhető legyen. Fontos ugyanakkor kiemelnem azok számára, akik korábban a gyergyószentmiklósi helyszínen táboroztak, hogy a bejárat változott: nem a Hétvirág panzió város felőli oldalán, hanem a Gyilkos-tó irányában levő úton lehet megközelíteni a táborterületet.

Milyen újdonságokkal várjátok idén a táborozókat?

Idén először lesz például lovaglás, lovasíjászat, emellett újdonság az is, hogy azok, akik jurtákkal érkeznek, ingyenes belépőt kapnak a táborba. Természetesen az eddigi programkínálat elemeit idén is megőriztük, sőt, az előadósátrak tekintetében újdonság, hogy épült egy hangulatos ifjúsági sarok, amely Szénás néven lesz megtalálható, valamint lesz Jogaink-sátor is. Ez utóbbi egy teljesen új „képződmény”, amelynek indíttatása a Kis Júlia és Kató Katalin ügyvédek által szerkesztett, és az Erdélyi Magyar Ifjak által kiadott Jogaink Romániában magyarul című kötet apropóján született meg.

Milyen céllal született meg a Jogaink-sátor?

A cél, hogy az erdélyi magyar fiatalok megismerhessék jogaikat és kötelességeiket, amelyekkel Romániában élniük és együtt élniük kell, mivel tapasztalataink szerint a legtöbb visszaélés, félreértés, illetve probléma abból adódik, hogy a törvényes keretek ismerete hiányos. Ez itt a táborban interaktív előadások keretein belül történik meg, amelyeken olyan témákat járnak körbe, mint például a munkaszerződés esetleges csapdái, hogy mit tölthetünk le legálisan az internetről, vagy hogyan kell viselkednünk egy rendőr jelenlétében. Mindezeken kívül különben sok-sok aprósággal is „teleszórtuk” még a programokat, amelyeket mindenkinek ajánlok, hogy fedezzék fel.

 
 
 
Oldal teteje