• Magyar
  • Román

Magyar Ifjúsági Központ

2015-05-12 07:28

A projekt rövid leírása: 2015-ben a Nagyszeben-i Félmaratonon, a Szebeni Magyar Ifjúsági Szervezet (SZMISZ) elhatározta, hogy összegyűjti a felújításokhoz szükséges pénznek egy részét, hogy egy Ifjúsági Központot alakítson ki a Sörház utcába. Az épület  a nagyszebeni református egyház tulajdona amely felújításra szorul. Az épület alagsorát fogjuk kialakítani Ifjúsági Központnak, ahová be szeretnénk rendezni egy irodát emellett pedig egy termet ahol a szabadidős programokat, konferenciákat, továbbképzéseket, szórakozási eseményeket szervezzük és a mellékhelységek.

Szaladok!                          Támogatom!

DSC_0518_b

Szebeni Magyar Ifjúsági Szervezet (SZMISZ)

A Szebeni Magyar Ifjúsági Szervezet 2001-be alakult meg, és azóta temérdek rendezvényt szervezett a magyar ifjúságnak, de nem csak nekik. A szervezet képviseli a fiatalság céljait úgy itt Nagyszebenben mint környékén. Néhány év óta a szervezet székház és iroda helység nélkül maradt, emiatt már csak a projektek és nagyobb események megbeszélésére szorítkozhattunk. Az ifjúság szervezte a közkedvelt Farsangi-, illetve Szüreti Bálokat, amelyeknek megrendezését továbbá is igen fontosnak találjuk, de más helyi közösségi magyar rendezvényeken igen aktívan szerepet vállaltunk: Ars Hungarica, Hungarikum Napok, Filmnapok, stb.

Web: http://www.szeben.ro/magyar-intezmenyek/ifjusag

 cover page semimaraton_b

Szükség/Probléma amelyet a projekt szolgál

Amíg a szervezetnek volt székhelye addig a nagyszebeni fiatalok lendülettel, és folyamatosan tevékenykedtek együtt más nemzetiségű fiatalokkal. Folyamatos eseményekre került sor a fiatalok szervezésében: Farsangi bál, Szüreti bál, Gólyabál, stb. Képviselve volt a nagyszebeni magyar ifjúság, szoros kapcsolatban a közösség igényeivel. Helység nélkül az események szervezésénél  azzal a ténnyel állunk szembe, hogy a magyar ifjúság feloldódik, elvész, eltűnik a közösségből akik még pár évvel ezelőtt aktív, lelkes képviselői voltak a városnak. 2015-től kezdve a Sörház utcai épület alagsora a fiatalok számára van bocsátva, egyetlen kitétele a használatnak, hogy a felújítás történjen meg az épület védelme érdekében, majd fenntartását lehessen biztosítani.

Szaladok!                          Támogatom!

Kit szolgál a terv, célcsoport

Ahogy a fentiekből is kiderült a projekt célcsoportja a nagyszebeni magyar közösség fiataljai, életkor szerint 15-35 éves korig. Ide tartoznak a Szebenben tanuló egyetemisták is akik, ideiglenesen a városba jöttek pár évre, de a munkahelyeket vállaló és ideköltözött fiatalokat is besorolhatjuk.  Végül is egy olyan csapatról beszélünk, ahová a közösség magyar gyerekei is beletartoznak, hiszen az elkészült termekben sok olyan eseményt szervezünk majd ami nekik szól. A kedvezményezettek sorába  beletartoznak mind azok a fiatalok akiket vonz a magyar ifjúsági élet úgy a szervezeten belül mint városi szinten.

 gulyasfozes (1 of 6)_b

A projekt céljai

A megmozdulás általános célja az alaptőke összegyűjtése a 2015-2016-os években, melyből helyre lehet hozni az alagsort, amelyet a használatunkra biztosítottak. A helység  a Sörház utca 2. szám alatt található meg, itt lenne kialakítva a Magyar Ifjúsági és Kulturális Központ. A felújításhoz szükséges munkálatok: vízhálózat beépítése, áram bevezetése, vakolás, ajtók, ablakok, fűtésrendszer kialakítása, parketta-csempe-padlószőnyeg, bútorzat és más beruházások. A félmaratonra tűztük ki, hogy összegyűjtjük a felújításokhoz szükséges összeg egy részét, amely fedezné az ajtó- és az ablakok megoldását: 2 bejárati ajtó, 10 belső ajtó és 12 különböző méretű ablak. Mindezeket fából szeretnénk készíttetni hőszigetelő üveggel, erre a kapott ajánlati ár 18.000 lej. Ennek az összegnek egyharmad részét, 7.000 lejt szeretnénk összegyűjteni.

A projekt által hozott változások a közösségben

A projekt eredményessége biztosítaná, sok évre előreláthatóan a folytonos foglalkoztatását a szebeni magyar fiatalok számára. A Magyar Ifjúsági Központnak megvan az összes esélye arra, hogy a fiatalság közkedvelt helységévé váljon, olyan programokat ajánlva amelyek figyelemmel felül vannak vizsgálva, kellőképpen figyelemfelkeltőek és többletértéket adnak a közösségi életnek, amely pont annyira formálja őket professzionálisan amennyire aktív szabad szórakozási lehetőséget nyújt.

Célösszeg a Félmaratonon segítségével

7.000 RON

A projekt összes költsége

1. 2 külső ajtó – 3.825 Ron
2. 10 belső ajtó – 8.325 Ron
3. 12 különböző méretű ablak, összesen 7,6 nm. – 3.420 Ron
4.  munkadíj – 2430 Ron

Összesen: 18.000 RON

Alaptőke és vagy más forrásokból szerzett összeg: 11.000 lej.

Feltett összeg a Nagyszebeni Félmaratonra: 7.000 Ron

 semim szmisz hu_b

 

Szaladok!                          Támogatom!

 
 
 
Oldal teteje