• Magyar
  • Román

Antal Lóránt lett a MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) új elnöke

2015-03-23 07:58

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) püspökfürdői tisztújító Országos Küldöttgyűlése 94 szavazattal Antal Lórántot választotta meg a szervezet új elnökének. A másik jelölt Jakab Adorján 56 szavazatot kapott a jelenlevőktől. Antal, aki egyben az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének alelnöke is Szabó Józsefet váltja a tisztségben.

 

Antal Lorant_b

A nagyszabású eseményen a két jelölt bemutathatta programjait, és ezt követően a jelenlevők szavaztak róluk.

A gyűlésen több magas rangú politikus is részt vett, így Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Kovács Péter, a szövetség főtitkára, Szabó Ödön, parlamenti képviselő, Bodor László, főtitkárhelyettes, de jelen voltak a szociáldemokrata és nemzeti liberális pártok ifjúsági szervezeteinek képviselői is.

Forrás: Transindex.ro

 

A Magyar Ifjúsági Értekezlet Országos Küldöttgyűlése Antal Lórántot választotta meg a szervezet új elnökévé március 21-én, a Nagyvárad melletti Püspökfürdőn. A következő két évben Antal Lóránt elnökkel, Kádár Petra elnökhelyettessel és további 23 elnökségi taggal folytatja tevékenységét a MIÉRT.

Jakab Adorján ismertette elsőként programját a küldöttgyűlés résztvevőinek: „eljött az ideje a harmadik generációs MIÉRT-nek. Ne csak üres szlogenként használjuk a generációváltás fogalmát, hanem engedjük meg a fiataloknak, hogy kezükbe vegyék az irányítást, dolgozzanak és tévedhessenek, mert ebből tanulnak, és ezzel a fejlődéssel lehet valós utánpótlást biztosítani.”

 „Legyen meg az erőnk, a bátorságunk, az a víziónk, hogy mi meg tudjuk győzni a fiatalokat arról, hogy jó a közösségért dolgozni. A változáshoz az első lépés a tükörbenézés, a felismerés, hogy problémáink vannak, és azokat együtt tudjuk megoldani” – mutatott rá terveire Antal Lóránt.

A szavazást megelőzően Szabó József, a MIÉRT leköszönő elnöke és Jakab Adorján MIÉRT elnökhelyettes számolt be az elmúlt két év tevékenységéről.

 „Egy olyan szervezetnek voltam két évig az elnöke, amely élharcosa az ifjúsági mozgalmaknak. Mondjuk ki, a MIÉRT a legnagyobb ifjúsági ernyőstruktúra a Kárpát-medencében, ami a ti érdemetek, egyetlen személy vagy helyi szervezet sem sajátíthatja ki ezt az elismerést. A MIÉRT ti vagytok, arra kérlek benneteket, bármelyik jelölt is nyerjen, mindig emlékeztessétek őt arra, hogy a szervezet az önkénteseinkről szól, azokról, akik otthon sokat dolgoznak a fiataljainkért. Ha ők nem lennének, akkor a szervezet sem lenne” – hangsúlyozta Szabó József.

 „Az elmúlt két évben is sikerült megszerveznünk hagyományos rendezvényeinket, hangsúlyozva a szakmaiságot, ugyanakkor új programokat is létrehoztunk. Összességében egy sikeres mandátumot zárunk” – mondta Jakab Adorján. Kiemelte: a MIÉRT ebben az időszakban teljes jogú tagjává vált az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének, a YEPP-nek, a 2011-ben kezdeményezett önkéntességi törvényt tavaly megszavazta a román parlament, továbbá a Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt! elnevezésű kampány is jó eredménnyel zárult, hiszen megszületett az a törvénymódosítás, amely értelmében a fiatal autótulajdonosoknak jelentősen csökkentik a kötelezőbiztosítás árát. „Az elért eredményeink és kezdeményezéseink bizonyítják a MIÉRT jelentőségét. A munkát folytatni kell, attól függetlenül, hogy a hétvégi tisztújító küldöttgyűlésen ki nyeri el a MIÉRT elnöki tisztségét” – összegzett a leköszönő elnökhelyettes.

A küldöttgyűlés munkálatai során a kabinetek vezetői, valamint a tagszervezetek beszámoltak éves tevékenységeikről.

Forrás: Rmdsz.ro

 

Antal Lóránt a Magyar Ifjúsági Értekezlet új elnöke

A Nagyvárad melletti Püspökfürdőn tartott küldöttgyűlés szombat esti szavazásán Antal Lóránt 94, míg ellenjelöltje, Jakab Adorján 56 szavazatot kapott az MTI beszámolója szerint. Antal Lóránt eddig az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanácsot (UIET) vezette. A 2014-es európai parlamenti választásokon az ifjúság jelöltjeként ötödik helyen szerepelt az RMDSZ jelöltlistáján.

A 33 éves fiatalember a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett diplomát, jelenleg vállalkozó, az európai uniós pályázati tanácsadással foglalkozó vállalkozását vezeti.

Antal Lóránt a szombati szavazás előtti programismertetőjében a problémák felismeréséről, megoldásáról beszélt: „Legyen meg az erőnk, a bátorságunk, a víziónk, hogy mi meg tudjuk győzni a fiatalokat, jó a közösségért dolgozni. A változáshoz az első lépés a tükörbe nézés, a felismerés, hogy problémáink vannak, és azokat együtt tudjuk megoldani”.

Az újdonsült Miért-elnök korábban az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács vezetőjeként több alkalommal is bírálta a Miért eddigi működését. Antal a Maszol.ro-nak nemrég adott interjújában úgy nyilatkozott, a Miért 15 év után megérett a változásokra, hiszen „azt láthattuk az elmúlt években, hogy többet foglalkoztunk a tagszervezeteinkkel, saját magunkkal, mint a fiataljainkkal”. Antal egyetértett azokkal a bírálókkal, akik szerint a Miértnek hangsúlyosabban kellene szolgálnia a fiatalok érdekeit.

Amint arról korábban beszámoltunk, a tisztújítást megelőző időszakban a Miért négy tagszervezete – az UIET mellett a Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit), a Csík Területi Ifjúsági Tanács (CSTIT) és a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) – is nyíltan bírálta az ernyőszervezet jelenlegi vezetőségét.

A székelyföldi alakulatok képviselői szerint a Miért már nem foglalkozik azzal, hogy az egyre passzívabb ifjúságot érdekeltté tegye a közügyek iránt. Úgy vélték továbbá, hogy sok területi ifjúsági tanácsot az RMDSZ-szel kötött megállapodás tart életben, amelynek értelmében a fiatalok pozíciót kapnak a szövetség döntéshozó testületeiben.

A küldöttgyűlés pénteki megbeszélésein egyébként Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hangsúlyozta, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek továbbra is a hazai magyar közképviselet utánpótlása legfontosabb bázisának kell lennie.

„Ti tudtok segíteni abban, hogy megértsük, melyek a mai huszonévesek elvárásai a közélettől. Igazatok van akkor, amikor türelmetlenek vagytok, gyorsan akarjátok a változást, hiszen a ti életetekről van szó, de azt is meg kell értenetek, hogy fontosak azok az értékek, amelyek mentén a hazai magyar érdekképviselet haladt mindmáig. A magyar ifjúsági mozgalom nem haladhat a radikalizmus irányába, hanem a demokratikus elvek mentén kell megújulást hoznia a közéletben” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Az RMDSZ alapszabálya szerint a szövetséggel társult ifjúsági szervezetek delegálhatják a küldöttek 15 százalékát az RMDSZ áprilisi kongresszusára. A szövetség alapszabálya 15 százalékos részesedést biztosít a Miért küldötteinek az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsában (SZKT) is.

Forrás: Krónika.ro

 
 
 
Oldal teteje