• Magyar
  • Román

Aranyóra vagy Arany-óra?

2017-10-19 02:47

„Gyerekek, mi jut eszetekbe arról, hogy Arany-óra?” – ezzel a kérdéssel indította Varró Sándor nagyszebeni református lelkipásztor az „Arany János szavalótábor” költőről tartott előadását. És ámbár a kérdő mondat beugratós volt, a gyerekek nem dőltek be a kérdés huncutságának: az Arany-óra nem egy arany-alkatrészekből gyártott időmutató műszert, hanem a Toldi írójáról szóló előadást jelölte.

AranyTabor_4_b

A „Nagyszebeni Arany János szavalótábor”, mely Arany János születésének 200 éves évfordulója alkalmából volt megszervezve az októberi hónap első hétvégén, a templom és iskola áldásos kölcsönhatásának a légkörében zajlott. Pénteken, az „Octavian Goga” Főgimnázium alsó tagozatán, az Aranykor – Szent László legendája című dokumentumfilmet tekintettük meg Marosán Csaba előadóművész bemutatásában. Arany János műveinek nyelvi szépségéről, eredeti nyelvfordulatairól, kifejezőkészségéről, szókincsének gazdagságáról szólt Varró Sándor lelkipásztor előadása.

Szombaton, a Református Gyülekezeti teremben, mintegy harmincan gyűltek össze az Arany-napra. A meghívottak között voltak Nagyszeben és környékbeli településeinek (Vízakna, Szentágota, Bürkös, Mihályfalva, Bolya Oltszakadát) magyar diákjai. Az összejövetel egy kiállítás megtekintésével kezdődött, melynek kettős tematikája volt: egyrészt Arany János életének főbb mozzanatait jelenítette meg (családját, nagyszalontai szülői házát, iskoláját, templomát, ahol keresztelték, nagykőrösi családi házát és dolgozószobáját), másrészt a leghíresebb művének a Toldi-trilógiának különböző jeleneteit tekinthettük meg.

AranyTabor_3 Afis tabara

Varró Margit tanítónő Arany János életéről és munkásságáról szóló előadását, az elemisták és középiskolások szavalata követte. Így került közelebb lelkünkhöz A tudós macskája, A világ, Fiamnak vagy a Családi kör verseinek néhol bohókás, néhol szomorkás hangulata.

Ezt követően a Toldi diafilm vetítésére került sor, melyet óvódások és iskolások élénk érdeklődéssel néztek meg. Ezek után már könnyedén felismerték a Toldi-kiállítás különböző grafikáit vagy ceruzarajzait, midőn a tárlat második felének a magyarázatára került sor.

A kínálat-szünet csupán előkészítése volt a játékos vetélkedőknek. Az óvódások a malomkövet megemelő Toldit kellett kiszínezzék, az elemisták pedig a költő arcképének puzzle darabjait kellett összeillessék. Azonban a fejtörő itt nem ért véget, mert a Toldi egyik összezavart szórendű versszakának kellett megtalálják a helyes rímeit. A Réti farkasok, a Toldi utódai és a Csapatszellem csoportjaiba csoportosuló diákok minden megtettek azért, hogy a lehető legjobban és leggyorsabban teljesítsenek. S ez sikerült is nekik. Természetesen a szülői izguló és szurkoló tábor sem maradt el.

AranyTabor_1_b

A verstábor kiértékelésekor a diákok Jelenléti oklevelet kaptak, a leggyönyörűbben szavalók pedig Dicsérő okleveleket. Az Arany János művek mellett, írószer- és édesség-ajándékban is részesültek a résztvevők. Ezt a rendezvény támogatói tették lehetővé, a főtámogató Communitas Alapítvány és a Nagyszebeni Református Egyházközség.

Vasárnap, a díjazott diákok, a Nagyszebeni Református Templomban mondták el Arany-verseiket, immár a nagyszebeni magyar közösség előtt. Ugyanitt megtekinthetővé vált „Arany János élete és munkássága” című tárlat a Református Templom Galériában. 

Mindannyian örültünk annak, hogy az Arany-óra Arany-nappá majd Arany-táborrá nőtte ki magát és reménységünk szerint Arany-évvé sok-sok Arany János műveit olvasó diák és irodalomkedvelő számára.

Varró Margit tanítónő

 
 
 
Oldal teteje