• Magyar
  • Román

Kronológia 2011

2012-02-27 13:18

2011. december 10. – Koncert, komolyzene

Utolsó műsorunk ebben az évben egy Karácsonyi Koncert volt, amelyet a Thalia filharmónia kistermében szervezünk meg vasárnap, december 18-án, 18 órai kezdettel. A svédországi Margareta Melz szoprán több európai országokból gyűjtött karácsonyi darabokat adott elő Gracza Attila zongorakíséretével.

 

2011. december 10. – SZEMÜT esemény, Disznóvágás

A Szebeni Magyar Üzletemberek Társasága csoportos disznóvágást rendezett Săcelen, amelyen részt vett 7 szebeni magyar üzletember a családjával együtt: A kaláka formában elosztott disznót, hagyományosan készítették és egynapos, jóhangulatban eltöltött eseményt szerveztek maguknak. Az eseménynek hagyományőrző és közösségépítő jellege volt, családias hangulatban.

 

2011. december 9 – 18. - Könyvvásár

Karácsonyi könyvvásárt szerveztünk a Kulturális Központban. A vásár elsődleges célja az volt, hogy minden nagyszebeni lakos hozzájuthasson magyar nyelvű könyvekhez, és az adventi időszakban mindenki beszerezhesse karácsonyfája alá szánt ajándékot.

 

2011. december 6 – Miklós-napi gyermekkoncert

Miklós napján, december 6-án, 10 órai kezdettel Orbán Ferenc Különleges találkozás című gyermekkoncerttel kezdődött a Mikulásjárás Ünnepe a Magyar Kulturális Központban. Ezt követte a magyar óvódás és 1-4. osztályos gyerekek által készített ének- és verses műsor, majd a Mikulás ajándékokat osztogatott azoknak akik megérdemelték.

 

2011. november 2 – 6. – VI. Ars HUNGARICA

A már hagyománnyá vált ArsHUNGARICA 2011-ben hatodik (6) alkalommal került megrendezésre november 2. és 6. között. Az események sorozata november másodikán indulta a Thalia Dísztermében, ahol a meghívottak beszédei (Szilágyi Mátyás – a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulja, Lerner Helmut – Helyi Tanácsos, Szép Gyula – a Communitas Alapítvány alelnöke és Serfőző Levente – HÍD elnök, házigazda) után a Kolozsvári Magyar Opera szólistáiból alakult Operettissima együttes Magyar Nóta és Operett című előadást mutattak be a több, mint 400 nézőnek.

A fesztivál változatos programjából csak ízelítőként említjük a továbbiakban az Ólomüveg kiállítás, amely a szlovákiai Komáromból érkezett Nagyszebenbe és amelyen Morvay Antal és Krisztina (apa és lánya) több alkotásaiban gyönyörködhettünk a Habitus Galériaban. Az Atrium Kávézóban szervezett műsorok hatalmas sikernek örvendtek, főleg az ifjúság körében, az itt szervezett esti koncerteken gyufaszálat sem lehetett a teremben ledobni, zsúfolásig tele volt a több, mint 80 férőhelyes terem.

 

2011. október 17. - Bábszínház

A HĺD – Szebeni Magyarok Egyesülete meghívására a Tamási Áron színház bábtagozata látogat el városunkba a „Szegény ember királysága” című bábszínházzal, a szebeni ás vízaknai gyerekek nagy örömére. Az előadásra október 17.-én 11 órai kezdettel került sor a Gong színház termében.

 

2011. október 15. – Szüreti Bál

A hagyományt megőrizve a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete idén is Szüreti Bálba hívta a szebeni közösséget. A kosaras bálra a Német Demokrata Fórum Tükörtermébenkerült sor, amelyen a mulatós hangulatot Kristóf Béla és zenekara biztosította.

 

2011. szeptember 29. – Előadás

A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete partnere volt a Reneszánsz Kastélyfesztiválnak, amelyet ötödik alkalommal szervez meg a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság. A Renaissance együttes zenész-táncos, egy órás előadására a Habitus Galériában került sor szeptember 29-én 19 órai kezdettel.

 

2011. szeptember 25 – 26. - ONG Fest

A nagyszebeni Kispiac teret ellepték a különböző civil szervezetek sátrai. A térségből pályázó civil szervezetek közül a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületét választották ki társszervezőnek a bukaresti főszervezők. A kétnapos rendezvény háromezernél több látogatót vonzott a térre: a különböző tevékenységi területeken érdekelt szervezetek tájékoztató anyagokkal, közvetlen beszélgetéssel igyekeztek felhívni magukra az arra sétálók figyelmét. A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének munkatársai például a mára már hagyományossá vált, közelgő Ars Hungarica kulturális fesztivált népszerűsítették,

 

2011. szeptember 10. – Civilek Éjszakája

Szombaton 16 órai kezdettel civil kulturális műsort szerveztünk a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban. Az eseményre a Civilek Éjszakája című program keretében kerül sor. Az évente magyarországi civilek által megszervezett programba 2011.-ben a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete is bekapcsolódott. A program ban filvetítés, irodalmi est, fotó kiállítás, valamint népdal est szerepelt.

 

2011. augusztus 16. – Koncert, jazz

A dallamos jazz-muzsikát játszó CHAMELEON JAZZ BAND (HU) tematikus estjeivel és egész estés show-műsoraikkal szerzett igen jelentős rajongótábort. A muzsikusok harmadszor járnak erdélyben, ezúttal európai koncertkörútjuk állomásaként érkeztek városunkba. A koncertet az Atrium Kávézóban szerveztük meg, kb. 60 személy volt jelen.

 

2011. augusztus 10. – EMI tábor

EMI táborban vettünk részt, Gyergyószentmiklós melletti 3-as kilométernél található Hétvirág Panzió területén, augusztus 10-14. között az Erdélyi Magyar Ifjak által megrendezett eseményen.

 

2011. július 15 – 24. – Borsos Miklós tábor

A Gyergyócsomafalvi ,,Borsos Miklós Művészetéért ,, Alapítvány a XVIII-ik alkalommal szervezte meg a képzőművészeti jellegű  Kárpátmedencei Alkotótábort gyermekeknek. Nagyszebenből is jelen volt 3 diák. Az eseménynek a HID egyesület partnere volt.

 

2011. július 2 – 9. – Csiperó tábor, Nagyszeben

ACsiperó Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozóra került sor. Ennek eredményeként a szebeni középiskolások két alkalommal töltöttek egy-egy hetet Kecskeméten és másodjára fogadták vendégül 2011. –ben az ottani diákokat. A vendég gyerekeknek megszervezett program értékes együttlétre adott alkalmat a Kecskeméti, valamint a Nagyszebeni diákok számára városunk múzeumjait, templomait látogatva. Mindenki számára kedves szabadtéri programok közé sorolható az állatkerti látogatás, a csónakozás a falumúzeumba. Felejthetetlen élmény volt mindenki számára a Vízaknai és Bâlea-i kirándulás is. Tanárok, diákok és szülök közös erőfeszítésének eredményeként a kecskeméti diákok remélhetőleg felejthetetlen emlékekkel tértek haza.

 

2011. július 2. – Partnerség, Ezer Székely Leány

A 80. éves Ezer Székely Leány Napja Csíksomlyó-i találkozón, a Hármashalom-Oltárnál vett részt a HÍD Egyesület szervezésében és nevében az oltszakadáti közösség, amely alkalomból emléklap átvételére is sor került.

 

2011. június  18-19. – II. HUNGARIKUM Napok

Az idei nyarat a HÍD a Hunagarikum napok kultúrális esemény szervezésével kezdte, melynek a hagyományok őrzése és azok megismertetése volt a célja. Az Astra Falumúzeum ad otthont a nyitónapon a gulyásfőzésnek, kóstolónak és értékelésének, majd turisztikai bemutató keretén belül borkóstolónak, továbbá itt kerül megrendezésre a Szorvány Néptánc Gála, majd este táncház. A Hunagrikum Napok további eseményei egy kisplasztikai kiállítás majd Gerák Andrea és Lantos Zoltán koncertje volt.

 

2011. május 31. – Partnerség, történelmi vetélkedő

Magyar-Lengyel történelmi vetélkedőn partner kapcsolatot ápol a HÍD.

 

2011. május 28. – Partnerség, RMKT

A HÍD partnere a Székelyföld-i Tőzsde konferenciának. Az eseményen nem tudtunk részt venni, de a Romániai Magyar Közgazdász Társaság a következő eseményekre is meghívott.

 

2011. május 27. – Vándorcsizma, Medgyes

A Nagyszebeni-i Forgós tánccsoport a Medgyesi Vándorcsizma fesztiválon lép fel, hosszas felkészülésük eredményét sikeresen mutatják be.

 

2011. május 27. – Összetartózunk, aláírás

A kis magyar világokat összekapcsolni a nagy magyar világgal.

Közel 50 lelkes ember várakozott a Medgyesi Millennium Házban május 27.– én Szeben és Kovászna megyék közötti partnerszerződés aláírására.

 

2011. május 27- június 5. – Szexuális előadások

Mester Dóra, Szex-edukátor, társadalomkutató tart beszélgetéseket különböző korosztályoknak, különböző témákról, Szex és anyaság, Egyszer az én gyerekem is felnő, Te akarsz beszélni róla? Az előadások célja, hogyan és miként kezeljük a sexualitást, mikortól és miről kell beszélni, és ki miért felelős. 

 

2011. május 27-29. – Partnerség, ONG fest

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda önkéntesei a Kolozsvári civilszervezetek fesztiválon képviselték NMKI-t, számos széles skálán mozgó civilszervezetek társaságában.

 

2011. május 26. – Koncert, jazz, Duola

A Duola együttes az Atrium Kávézoban ad Ethno Jazz koncertet. A kávézó hangulata a jazz hangjaival nagyon kellemes légkört varázzsolt a mondhatni népes közönség számára .

 

2011. május 13-14. – Konferencia, Temesvár

A HÍD elnöke, Serfőző Levente szórvány és nemzetépítés, nemzetközi konferencián vesz részt Temesváron. A konferencia célja egy átfogó szórványstratégia elméleti megalapozása valamint az egyes érintett területek – oktatás, kultúra, egyház, közösségépítés – vonatkozásában helyzetfelmérés és feladat-meghatározás.

 

2011. május 9. -

Az Európa napja rendezvényen az NMKI partnerkapcsolat révén vett részt.

 

2011. május 8-15.

Nagyszeben továbbra is a Jazz fesztiválnak ad otthont, többek között magyar meghívott is szerepel a program listán.

 

2011. május 5.

A Sepsiszentgyörgy-i napok alkalmából, Nagyszebenből Bajka Brigitta egy rövid szóló koncertet adott elő.

 

2011. április 29.

A HÍD székházában folytatódik a magyar népdal oktatás Bálint Sarolta vezetésével. Jelen voltak fenőttek és diákok,

 

2011. április 18-30

Az NMKI a Bernath Andrea képkiállításán partnerkapcsolat révén vett részt.

 

2011. április 13.

Mester Sándor gitárművész a két magyar zeneszerző géniusz, Bakfark és Bartók művein keresztül mutatja be a reneszánsz magyar zenei kultúrát és a XX. Századi magyar klasszikus zenét gitáron. A koncerteken MS3 Bakfark és Bartók darabok mellett J.S. Bach és Agustin Barrios Mangoré műveit is játssza. A koncert az Octavian Goga Kollégium majd a Thalia Kistermében kapott otthont.

 

2011. április 9.

A Nagyszeben belvárosi templomban Szent László hiteles csontereklyéje kerül bemutatásra. A HiD egyesület kezdeményezésére Böjte Csaba atya Nagyszebenbe is elhozta az erekjét. Az esemény nagyon sok hivőt gyüjtött be a templomba.

 

2011. április 9-16.

Szeben megyei fotótáborban veszt rész aHargita Megyei Kulturális Központ. A hargita megyei fotós csoporthoz szebeni ifjú fotósok is csatlakoztak, a tábor programja egy hét alatt Szeben megye körbe utazása volt és megörökítése.

 

2011. április 8-9.

Nagyszebeni és csíkszeredai Cserebogarak

2011. tavaszán a nagyszebeni HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és a csíkszeredai Eurocultura Egyesület közös pályázatából született a „Cserebogaraknak” nevezett program – a nagyszebeni „Octavian Goga” Főgimnázium magyar tagozata és a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola III. osztályos tanulóinak közös kapcsolata.

A kialakult partnerségi kapcsolat fő célja az, hogy különböző környezetben élő erdélyi gyerekek ismerkedjenek, barátkozzanak, megismervén ez által környezetük jellegzetességeit, értékeit is, hisz két hétvégén családot „cseréltek” a gyerekek. A kis időre befogadott gyerekek számára városlátogatás, kézműves foglalkozások és további kirándulások voltak hétvégi programként kitűzve. A csíkszeredai kisiskolások nagyon jól érezték magukat Nagyszebenben. A cserebogarak számára ez a hétvége a múlt havi csikszeredai látogatás fordítottja volt.

 

2011. március 27.

A HÍD székházában magyar népdaloktatás kezdődik, melyet a már folyamatban lévő néptánc oktatás, majd táncház követ. A népdal oktatást Bálint Sarolta vállalta be.

 

2011. március 26.

A nagyszebeni magyaroktatásban részesülő kisdiákok Brenyó matematika pontszerző vetélkedőn vesznek részt.

 

2011. március 19-20

Szombaton és vasárnap a szebeni kisiskolások Csíkszeredában voltak kirándulni a ,,Cserebogarak,, program keretében.

Ottlétük alatt régészeti és restauráció leckén vettek részt a Csíki Székely Múzeumban, ismerkedtek a város különlegességeivel , filmet néztek új barátaikkal együtt és sokat játszodtak, visszaúton pedig több apró látogatást ejtettek meg, köztük Segesváron is.

         

2011. március 15.

A Magyar Nemzet Ünnepének alkalmából a Petőfi Sándor emléktáblánál is, de a nemzet költőjének nevét viselő parkban elhelyezett emlékkőnél is megemlékeztek a város magyar intézményeinek képviselői. A Petőfi Sándor Parkban képviselve voltak a következő intézmények: a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda, a Polgári Művelődési Egyesület, a Református Egyház, a Nagyszebeni Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Nagyszebeni Demokrácia Központ és a nagyszebeni Octavian Goga Kollégium magyar tagozatának pedagógusai és jelen voltak diákok is.

A megemlékező ünnepek sorozata Nagyszeben és környékén március 13-án délelőtt Szelindeken kezdődött, este a nagypiaci Magyar Házban folytatódott egy megszokott és hagyományos emlékünnep megszervezésével és 15-én koszorúzásokkal végződött.

 

2011. március 11.

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda öt éves születésnapját ünnepli fotóművészeti kiállítással, színházi előadással és a Magyar Operettek Gyöngyszemeivel, utóbbi előadásra a Thalia Nagytermében került sor, Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté és Tarján Pál fellépésével.

 

2011. március 5.

 Az NMKI és SZMISZ Farsangi bált szervez a Tükörterembe, a farsangi bál színességét nemcsak a jelmezek, de a kosaras bál hangulata, élő zene, tombola és jelmezverseny növelte.

 

2011. február 25.

Maros Megyei Tanács közbenjárásával a Thalia kistermében a Marosvásárhely-i “TIBERIUS” vonósnégyes Kamarazene Hangversenyt ad. Az eseményen 45 személy vett részt.

 

2011. február 24.

A farsangi időszakban a gyerekekre is gondolt az NMKI szervező csapata, így gyermek farsang ünnepségre kerül sor a HÍD székházában. Jelen voltak az ovodás gyerekek és az 1-4 osztályosok.

 

2011. január 23. – Kiállítás megnyitó, Vízakna

Székely panoráma Vízaknán. A Magyar Kultúra Napja alkalmából a vízaknai Református Gyülekezeti Otthonban Székely panoráma címmel nyílt meg fotókiállítás a Hargita Megyei Kulturális Központ csíkszentdomokosi fotótáborának anyagából.

A megnyitó ünnepen Serfőző Levente, a Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke és a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda igazgatója vett részt.

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje