• Magyar
  • Román

Határokon átívelő kapcsolatok

2014-09-18 02:31

A Határokon Túli Magyarságért Alapítvány szervezésében került sor a Határon Túli Magyarok Fesztiváljának megszervezésére, melyre több erdélyi szervezet képviselőivel együtt, az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) vendégként látogatott el a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület küldöttsége.

dravaszog-2014-197_s 06-EMKE-Vukovaron-2_s

A pécsi székhelyű alapítvány immár huszonharmadik alkalommal tette lehetővé a külhoni magyar közművelődési intézmények, szervezetek találkozását, mely egyben kitűnő alkalom a magyar intézmények közötti ismeretség kialakítására, együttgondolkodásra, közös értékeink felelvenítésére. Különösen nagy hangsúlyt kapott az Erdélyben működő szervezetek tanulmányi útja, melynek célja a horvátországi magyar közösségekkel történő találkozás. A Drávaszög egyik kis településén, a Bellyén működő HMDK  (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) elnöksége fogadta az erdélyi csapatot, majd egy felújítás alatt álló „magyar otthon” adott helyet az újabb élményeknek, ahol magyarul újratanuló, lelkes közösség várta küldöttségünket. A tanulmányi út következő állomása Vukovár volt, ahol az 1991-1997-ben zajló háború sújtotta területeket látogattuk meg. Személyes élményeiket osztották meg velünk az ott élő magyarok, végül közös koszorúzásra került sor a vukovári temetőben, így tettük tiszteletünket a háború magyar áldozatai előtt.

dravaszog-2014-028_s dravaszog-2014-069_s dravaszog-2014-086_s

Vörösmart magyar háza biztosította utunk következő állomását, ahol a város vezetősége fogadott bennünket a térség borkülönlegességeivel, s azt is megtudhattuk, hogy az ott található borpincék igazán elismertek, hírnévben és zamatosságban a nemzetközi világmárkákkal versenyeznek. A horvátországi tanulmányi út utolsó helyszíne Pélmonostor volt, ahol rácsodálkozhattunk az ott élő magyarok részéről tapasztalt összefogás, kitartás és nemzeti értékeink iránt táplált felelősségtudatuk erejére. Összegeztük, hogy a Horvátországban élő tizenötezer lelket számláló szórvány közösségben tizenhárom működő magyar ház van, múzeumokkal, korszerűen felszerelt irodaházakkal, vendégházakkal. Küldöttségünk megtapasztalhatta, hogy más kisebbségben élő közösségek milyen céltudatosan építik és ápolják nemzeti értékeinket.

dravaszog-2014-175_b

A pécsi Pannon Házban tartott fórumon a Kárpát-medence több vidékéről érkezett képviselők között kialakult párbeszéd után ünnepi gálán vehetett részt küldöttségünk. Könyvtárunk különleges ajándékokkal gazdagodott, együttműködési kezdeményezések, kapcsolatfelvételek jegyében tért haza egyesületünk csapata.

Barabás Réka

 
 
 
Oldal teteje