• Magyar
  • Román

Tíz városban lesz ősszel Filmtettfeszt

2014-09-05 07:31

Október 2. és 5. között szervezi meg a Filmtett Egyesület a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok 14. kiadását. A rendezvénysorozathoz további három város csatlakozik: Kézdivásárhely, Kovászna és Beszterce.

Filmtettfeszt 2014_b

A Filmtettfeszt Magyar Filmnapok központja hagyományosan a kolozsvári Győzelem/Victoria mozi lesz, ahol október 2-án kezdődik a fesztivál. Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán három-három napos program várható (október 3. és 5. között), Szebenben, Nagybányán és Besztercén pedig október 4-én és 5-én lehet majd friss magyar filmeket nézni.

A műsor ugyanis az elmúlt év legjobb magyar filmjei közül válogat – köztük lesz például A berni követ (r. Szász Attila) és a Couch Surf (r. Dyga Zsombor) –, valamennyit premierként láthatja az erdélyi közönség. A programból nem hiányozhatnak a dokumentum-, animációs és kisjátékfilmes válogatások sem. A legkisebbeket rajzfilmvetítésre, a (kis)kamaszokat ifjúsági filmre hívjuk moziba, és idén is hangsúlyt fektetünk az erdélyi filmalkotásokra.

A meglepetés kísérőprogramokat, a filmek teljes listáját és a fesztivál programját szeptember közepén tesszük közzé.

A Filmtettfeszt Magyar Filmnapok továbbra is filmszemle jelleggel működik, ám a Sárga Csikó Díj átadására idén is sor kerül: az október 2-án 18 órakor kezdődő kolozsvári nyitógálán – Durst György és Buglya Sándor után – egy harmadik olyan filmproducer fogja átvenni, aki az elmúlt években jelentősen támogatta az erdélyi magyar filmesek munkáját. Maga a trófea idén új alakot öltött, Koncsag Ádám szobrászművész készítette.

 
 
 
Oldal teteje