• Magyar
  • Román

Kultúrházak éjjel-nappal Nagyszebenben

2019-02-22 09:26

A február közepén megrendezésre került Kultúrházak éjjel-nappal nagyszabású rendezvénysorozatba becsatlakozott a Nagyszebeni HÍD - Magyar Ház is. A közönség 5 kulturális és közéleti rendezvényen vehetett részt, melyek igencsak fontos és hasznos témákkal kecsegtették az érdeklődőket. Irodalom, népi kultúra, kisebbségi közélet és szórvány, illetve nem utolsósorban, farsangi bál került bele a szebeni programkínálatba.

 FolkCsoport_Nyilt ora_02_b

Irodalmi előadást és könyvbemutatót tartott február 14-én csütörtökön, ifj. Tompó László: Ady tévedései és igazságai címmel. Az előadásnak köszönhetően betekintést nyertünk a költő életútjának sötétebb és érthetetlenebb cselekedeteibe és ehhez kapcsolódó költeményeibe egyaránt.

Tompo Laszlo_ADY_10 Tompo Laszlo_ADY_01

Közéleti témában Dr. Bodó Barna politológus és egyetemi tanár adott előadást, a Civil szféra és a politika kapcsolatáról, február 15-én pénteken. Beszélt a közösségekről, szervezetekről és megismertette a közönséggel a magyar szervezetek számát, azok formáit és működését. Továbbá politikai témában a politikum és a szervezetek kapcsolatáról folyt a beszélgetés a résztvevőkkel együtt.

Bodo Barna_Nagyszeben_01_s Bodo Barna_Nagyszeben_03_s Bodo Barna_Nagyszeben_14_s

Az érdeklődők a péntek esti órákban betekintést nyerhettek a Szebeni Folk Csoport próbájára, ahol mezőségi táncokat tanítottak az ifjúság számára a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai, Angyal Sára Réka és Gresa Dávid.

A szombati napon, azaz február 16-án, a farsangi mulatságé volt a főszerep. A HÍD – Magyar Ház önkéntesei farsangi álarcos bált szerveztek, melynek témája a gasztronómia volt. A bál megnyitóján a Virág Endre és felesége, Imola által vezetett sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes lépett fel egy fergeteges és sokszínű előadással. Az est folyamán díjazták a gyermekek és a felnőttek körében is a 3-3 legjobb jelmezt, majd tombolahúzásra, illetve hajnalig tartó mulatságra került sor.

Szazlabu_Nagyszeben_001 Szazlabu_Nagyszeben_007

Szazlabu_Nagyszeben_057 Szazlabu_Nagyszeben_077

Szazlabu_Nagyszeben_102_b

Vasárnap, február 17-én, a rendezvénysorozat zárónapján a szórványról írt könyv,  a Málladozó Magyarságtudat került terítékre. A könyv szerzője, Szucher Ervin újságíró mutatta be saját művét. A könyvsorozat nemrégiben megjelent második kötetének keletkezéséről, annak mondanivalójáról és jelentéséről egy nagyon családias és barátságos hangvételű beszélgetés kerekedett. Szó esett a szórványban való életről, annak mindennapjairól, a málladozó magyarságról és annak formáiról.

Szucher Ervin_Nagyszeben2019_Malladozo_05_b

Gresa Dávid

 
 
 
Oldal teteje