• Magyar
  • Román

Tisztelet a Hősöknek

2018-10-24 01:15
Emlékünnep Nagyszebenben

1956. október 23-a minden magyarnak fontos dátum. Ezen a napon Budapesten kitört a forradalom. A magyar fiatalság a szabadságért harcolt, a szovjet elnyomás ellen. Akkor is, ha csupán néhány napra, de Magyarország szabad ország lett. A Világban zajló sajnálatos események folytán ez a szabadság nem tartott sokáig, nem jött a várt segítség nyugatról.

HID_56-os megemlekezes_03_b

November 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott. Ezután a megtorlások időszaka következett.

Az ‘56-os eseményekről illetve a hősökről emlékeztünk meg a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület Sörház utcai Magyar Kulturális Központ irodájában. Az emlékműsort Angyal Réka Sára, valamint Gresa Dávid, a Petőfi Sándor Program vízaknai, illetve nagyszebeni ösztöndíjasai készítették. Az összeállítás után filmvetítés következett, amely megtörtént eseményen alapszik. A filmet a Kolozsvári Főkonzulátus bocsátotta rendelkezésünkre.

Köszönet a szervezőknek, és az érdeklődő ünneplő közösségnek!

Simon Andrea

 
 
 
Oldal teteje