• Magyar
  • Román

Sárospatak volt a vendégünk, és mi az ő vendégeik

2018-04-19 06:58
Követhető magyarországi közművelődési példa

2018. április 18-án a nagyszebeni Tükörteremben mutatkozott be Sárospatak és kulturális intézményei, egyesületei, csoportjai. Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója köszöntötte a megjelent nagyszebeni érdeklődőket.  Röviden bemutatta ezt az Észak-Magyarországon, a Bodrog partján fekvő, kulturális értékekben és műemlékekben gazdag kisvárost.  Fotókat vetített a településről, a művelődési házról, amely 1983-ban, Makovecz Imre tervei alapján készült organikus épület. Itt kapott helyet a művelődési ház, a könyvtár és a mozi is. Azóta is meghatározó találkozási pont, kulturális és oktatási területen is fontos szerepet tölt be a városka életében. Megtudtuk, hogy ez az intézmény is az EMKE tagja, és ez számukra fontos küldetés, nem csupán papíron aláírt együttműködést jelent.

Sarospatak bemutatkozik Nagyszebenben_07_b

A rövid köszöntő és bemutatkozás után az idén 50 éve alapított Művelődés Háza Kamarakórusa kedveskedett nekünk egy zenei blokkal, majd Bordás István, a Sárospataki Képtár vezetője vette át a szót, aki érdekes információkkal és színes képanyaggal érkezett hozzánk. Ízelítőt adott a város történelméből, kulturális életéből, a méltán híres Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumáról, és az ott zajló oktatás történetéről, híres oktatóiról, diákjairól. Sok mindent megtudtunk a város szülöttjéről, és védőszentjéről, Árpád-házi Szent Erzsébetről, akiről iskolát is neveztek el, szobra is megtalálható a városban. A késő reneszánsz stílusban épült Rákóczi vár értékes műemléke a településnek. A jelentős történelmi események helyszínéül is szolgáló emlékmű a XVII. század elején, I. Rákóczi György és felesége, Lórántffy Zsuzsanna tulajdonaként kezdődött kivirágozni. Ebben az időben kezdődtek a nagyobb építkezések. A városnak ma is ékessége a vár, amelyben különleges kulturális programok, nyári koncertek is helyet kapnak.

Sarospatak bemutatkozik Nagyszebenben_04_b

A sárospataki programot a Bodrog Néptáncegyüttes tagjainak tánca színesítette. Három pár képviselte városunkban az együttest, ízelítőt adva táncművészetükből. Ahogy elnéztem a körülöttem ülőket, a széken ülve is mozdultak a lábak, ütötték a ritmust. Az együttes vezetőjétől, Darmos Istvántól humoros történeteket hallottunk, amik a környéken található híres Tokaji borvidék nedűjéhez köthetők.

Sárospatakot és A Művelődési Házat az intézményben működő Lórántffy Zsuzsanna Hímző Műhely tagjai is elkísérték. A helyszínen mutatták be munkájukat, és az érdeklődőknek a hímzés technikáját is módjukban állt ellesni. A rendezvény végén megkóstolhattuk a Tokaji borvidék borait és a hímző klub kedves tagjai egy ajándékkal készültek a vendégeknek. Egy szíves tűpárnát vihetett haza a nagyszebeni közönség.

Sarospatak bemutatkozik Nagyszebenben_10_b

Ritka alkalom, hogy vendégül látnak bennünket otthonunkban. A sárospatakiak ezt megtették, elhoztak egy szeletet a városukból, hogy meghívjanak bennünket hozzájuk. Aki teheti, éljen a lehetőséggel. Köszönet az élményért!

Simon Andrea

 
 
 
Oldal teteje