• Magyar
  • Román

Makkai Sándor püspökről nyílt kiállítás Nagyszebenben

2018-03-12 05:05
Tudománnyal és fegyverrel című kiállítás a Nagyszebeni Református Templom Galéria

A Nagyszebeni Magyar Központ megnyitásának 12. évfordulóját ünnepeljük ezekben a napokban. A jeles jubileumi megemlékezés első programjára a 2018. március 11-én délelőtt, a szebeni Református Templom Galériában került sor.

Makkai S_KIallitas megnyito_Nagyszeben_4 Makkai S_KIallitas megnyito_Nagyszeben_8

Makkai Sándor pályaképéről készült Tudománnyal és fegyverrel című kiállítást Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókintézet igazgatónője, Orth István, nagyszebeni grafikusművész, a református egyházközség tiszteletbeli főgondnoka, Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke, az EMKE elnökségének Dél-erdélyi megbízottja nyitották meg. A tárlat Makkai Sándor (1890-1951) erdélyi magyar író, református püspök életművét, egyházi, irodalmi és közéleti tevékenységét mutatja be.

A nagyenyeden született Makkai Sándor 1926-ban lett az erdélyi református egyházkerület püspöke. Ebben a tisztségében sokat dolgozott az erdélyi magyarságért, tanügyi, kulturális és irodalmi szintjének megtartásáért, felemeléséért, valamint a román szenátus tagjaként a magyarok politikai jogaiért. A folytonos viaskodásba belefáradva végül elhagyta Erdélyt. Ezek után 1936-tól egyetemi tanár lett Debrecenben. Irodalmi munkássága során történelmi és társadalmi kérdésekkel foglalkozó regényei, irodalomtörténeti, egyházi témájú, filozófiai és pedagógiai szakcikkei jelentek meg. Elnöke volt a Magyar Protestáns Irodalmi Társaságnak.

Házigazdaként Orth István, tiszteletbeli főgondnok köszöntötte az egybegyűlteket és megköszönte a két intézménynek az újabb kiállítást, amelyet a nagyszebeni református gyülekezet a saját "otthonában" fogadhat - Balassi Intézet és HÍD Egyesület. Serfőző Levente az elmúlt 12 évről mondta el, hogy nehéz és szép évek voltak, amelyeket a partnerek és támogatók nélkül nem lehetett volna, ma megünnepelni. Megköszönte mindenkinek, hogy a nagyszebeni egyesületet, a Kulturális Központot támogatják és, hogy ennek segítségével nem csak helyileg de Kárpát-medencei szinten is elismert, keresett intézménnyé nőtte ki magát. Nem utolsó sorban köszönte meg az összes önkéntes munkatársnak azt, hogy "csupán" kulturális élményekkel fizetheti meg a munkájukat.

Szebeni Zsuzsa elmondta, hogy a Makkai-tárlat az Erdélyi Helikont bemutató kiállítások újabb darabja. Ebben a sorban volt látható korábban Bánffy Miklósról, Kós Károlyról illetve Szilvássy Karoláról szóló anyag. Hangsúlyozta, hogy ezek a kutatások összefüggenek egymással, és ezáltal egy érdekes területet sikerül egyre jobban feltérképezni.

A hangulatos és tartalmas kiállításon az íróról eddig nem köztudott ritkaságok is előtérbe kerültek. Fontos műveire is felhívja a figyelmet. Ilyen például az Ördögszekér című regénye, amely a maga idejében erős ellenvetést keltett a konzervatív körökben.

Ha felkeltettük érdeklődését e sokoldalú személy iránt, a kiállítás április végéig megtekinthető a nagyszebeni Református Templom Galériában. (előzetes bejelentkezés: 0269.211177)

Simon Andrea

 
 
 
Oldal teteje