• Magyar
  • Román

Elbűvölő zongoraest Demény Balázzsal

2018-03-13 02:51

Hétfőn este a nagyszebeni Thalia kistermében Demény Balázs doktorandusz zongoraestje elbűvölte a hallgatóságot. A zord időjárás ellenére zene- és zongora tanárok, filharmónia tagok és a klasszikus zene kedvelők jelentek meg az előadáson, amit egyáltalán nem bántak meg.

Demeny Balazs_Nagyszeben_2018marcius_08_b

Volt alkalmam személyesen is elbeszélgetni Demény Balázzsal és azt kérdeztem meg tőle, hogy az utolsó öt percnyi Ligeti György Etűdje mit jelentett számára? Bevallotta, hogy talán karrierjének legnehezebb darabja amit valaha is előadott és nagyon sok óra munkájába került ennek begyakorlása. Máskülönben, Orth Enikő zongora tanárnő is gratulált és elismerését fejezte ki a művésznek, hangsúlyozva részéről is a Ligeti darab előadását. Elbűvölő, csodálatos volt, köszönjük szépen Demény Balázs! (S.L.)

Demeny Balazs_Nagyszeben_2018marcius_01 Demeny Balazs_Nagyszeben_2018marcius_04

A Ligeti- etűdökről összefoglalóan

Ligeti György életművében többször felbukkannak etűdök. A zongorára, négy kézre komponált Fünf Stücke második tétele (Polifon etűd, 1943), az 1967–69- ben keletkezett két orgonaetűd (Harmonies és Coulée) és az 1983- as, a cappella vegyeskarra szánt Magyar Etüdök Weöres Sándor nyomán előzik meg a zongorára írt etűdök három kötetét (1985–2001). A zeneszerző zongoraetűdjei közt ritmikai tanulmányok, hangköztanulmányok, hangkészletekkel folytatott kísérletek, polifon, poliritmikus, polimetrikus szerkesztésű darabok sora állítja az előadót mentális gyakorlatok elé." - forrás és folytatás: http://mzzt.hu/pdfs/mz%202010_3__355-367_Marczi.pdf.

 
 
 
Oldal teteje