• Magyar
  • Román

Libabőr a nagyszebeni Thaliában

2017-10-10 16:00
Avagy jazz élmény Sárik Péter Trió jóvoltából

Vártam ezt az estét, amikor először hallhatom Sárik Péter zenéjét. Leventétől (Serfőző Levente, a mentorom) kaptam a meghívást 2017. október 9-re a Thália-beli koncertre. Annyit hallottam már róla, de tőle még semmit addig a napig. A hiba az én készülékemben keresendő, ugyanis nem mozgok otthonosan a jazz zenei világában. A következő sorokban próbálom szavakba önteni az élményt, bár tudom, ez nem lesz egyszerű.

Sarik Peter Trio_2_b

Mikor beléptek a színpadra, már szimpatikusak lettek. Három mosolygós, “snájdig” fiatalember. A vizuális élmény már megvan - gondoltam azonnal. Péter bemutatta zenekarát: Fonay Tibor bőgős, illetve Gálfi Attila dobos mellett ő zongorán közvetíti Beethoven jazzesített zeneműveit.  A Beethoven-program a nagysikerű Jazzkívánságműsor sorozat folytatása, melyben felidézik azt a korszakot, amikor az improvizáció még a klasszikus zene szerves része volt. 

Sarik Peter Trio_3_b

 

Közös kép a trióval, balról jobbra: Gálfi Attila, Sárik Péter, Simon Andrea, Fonay Tibor

 Az elején kiderült, hogy Sárik Péter nem csupán kiváló művész, hanem humora is van. A közönségnek elmondta a bevezetőben, hogy nem egy klasszikus hangversenyre váltottak jegyet, ahol a koncert végéig csendben kell ülniük. Nyugodtan tapsoljanak, amikor úgy érzik. Ez az este folyamán számos alkalommal meg is történt.

Mivel ez egy különleges este volt, ahol érhetnek meglepetések, ez be is következett az első tíz percben. Kicsit elkésve egy másik jóképű fiatalember ült le az előttem levő sorba. Sárik Péter boldogan üdvözölte őt. Valahonnan ismerősnek tűnt nekem is. Aztán rájöttem, hogy Rákász Gergely orgonaművész hallgatta meg Nagyszebenben zenésztársait. Ő is éppen Erdélyben turnézik, és eljött, hogy részese lehessen ennek az élménynek. Milyen nagyszerű művészi magatartás!

Sarik Peter_Rakasz Gergely_b

Sárik Péter és Rákász Gergely Nagyszebenben

A zene hatással volt rám. Csodálatos volt, ahogy felépítette egy-egy zenemű dinamikáját. A bőrőmön éreztem az eredményt. Ugye ismerik az érzést, amikor libabőrösök lesznek egy pozitív dologtól, amikor a lelkükig hatol egy impresszív művészeti élmény? Ugyanakkor, egy tanulmány volt látni a zenészek arcát, hogy milyen örömmel muzsikálnak. Az este során felcsendült a Für Elise, A mormotás fiú dala, és természetesen nem maradhatott el az Örömóda sem, melyet ezúttal is a közönséggel, vagyis velünk együtt adott elő a jazz trió. Még én is énekeltem. J

A közönség – nem érdemtelenül – felállva tapsolva hálálta meg az estét. Aki lemaradt volna a különleges élményről, pótolhatja október 16-án, és november 12-én, amikor Sárik Péter újra Nagyszebenben koncertezik.

Simon Andrea

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje