• Magyar
  • Román

Gazdag közösségi élet Nagyszebenben 2017 elején

2017-01-24 15:05
A Magyar Kultúra Napjának ünnepe filmvetítéssel és gyermekműsor párhuzamosan

A hideg ellenére a nagyszebeni magyar közösségben egymást követik, olykor párhuzamosan zajlanak az események. Pénteken, 2017. január 20-án harmadszorra találkoztak a kiskorú gyerkőcök együtt játszani szebbnél szebb és vonzóbb társasjátékokat. A kezdeményezés néhány lelkes szülőnek köszönhető, akik idejüket nem kímélve gyermekeik számára tartalmas időtöltést biztosítanak, ugyanakkor egyéniségüket és közösségi érzelmeiket is fejleszteni szeretnék és elindították a Gyere játszani! című műsort. 

Gyere jatszani_03_01_b

A találkozások időpontját facebookon megtalálható csoportban terjesztik és a már harmadszorra megszervezett délután még a szülőket is játszásra késztette, olyannyira kellemesen telik ebben a formátumban a néhány óra. Gyermekek és felnőttek együtt, családias hangulatban töltöttek el egy kellemes, tartalmas és talentumokat fejlesztő estét a Nagy-piac téri Kós Károly teremben.

A cikk megjelenése közben a mozgalom helyszínt váltott és nagyobb térbe szervezték meg, már a negyedik játszó-találkozót. Ez alkalomból a középiskolás diákok is "kérvényt" nyújtottak be és a nagyobb térben már a sportosabb játékokra is sor került. Néhány képet kaptunk, amelyek mellé, talán már nem is kell semmit sem írni, a közösségi együttlét és a tartalmas szórakozásnak az utóbbi években egyik legsikeresebb nagyszebeni kezdeményezés a Gyere játszani! műsor.

Gyere jatszani_04_07_s Gyere jatszani_04_05_s Gyere jatszani_04_03_s

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyar Film Történetének első filmjeit vetítették

Ugyancsak pénteken indult a Magyar Film Története című, 11 magyar filmet bemutató sorozat. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet egyik fontos tevékenységi pillére a mozgóképkultúra képviselete, helyi partnerként ezt vallja a HÍD Egyesület és a helyet biztosító Habitus Könyvesbolt is. 2017-ben egy vetítés-sorozatban mutatják be a magyar filmtörténet gyöngyszemeit a nagyszebeni filmszerető közönségnek, annak apropóján, hogy 120 éve vetítették az első filmet Budapesten, illetve megnyílt az első mozi és nem utolsó sorban, hogy a millenniumi ünnepségek alkalmával készült el az első mozgókép Magyarországon.

Fimtortenet_kocka_b

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, 2017. január 20-án, 18 órai kezdettel A Magyar Film Története című sorozat első műsorait mutatták be a Habitus Könyvesboltban és a műsort gazdagította a Nagyszebeni Polgári Magyar Művelődési Egyesület, amelynek alelnöke, Szabó János az ünnepi nap fontosságát és jelentőségét, eredetét mutatta be a közönségnek.

Az eseményt jelenlétével és tartalmas beszéddel tisztelte meg Benedek Zakariás aki az RMDSZ színeiben, a szórványt képviseli a romániai parlament képviselői között. Pénteken Üher Ödön Mire megvénülünk és Janovics Jenő Az utolsó éjszaka című némafilmeket láthatta a közönség, amelyeknek vetítése szünetében értékes, Szebenhez kötődő könyvekkel is hazatérhettek a szerencsésebbek, hisz tombola nyereményekkel lepte meg a jelenlevőket a főszervező HÍD Egyesület – Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ. Örömmel nyugtázták a szervezők, hogy a közönségben nagyváradi vendégek is jelen voltak, újságíró pár Nagyszebenben tőltőtt egy hétvégét, az esemény jó reklámozása eljutott hozzájuk és kíváncsian léptek be a Kispiac téri könyvesboltba. Olyannyira beleolvadtak a helyi magyar életbe, hogy a filmek megtekintése után a fiatalabb csoporttal együtt mentek tovább beszélgetni az éjszakába nyúlva.

A Magyar Film Tortenete_2017.01.20_08 A Magyar Film Tortenete_2017.01.20_09

Szombaton délután Jókai Mór igen ismert regényének film-adaptációját, Az aranyembert tekinthette meg a nagyszebeni közönség, amelynek vetítésére magyar nyelvet nem ismerő személyek is eljöttek. A műsornak egyik fontos célja megismertetni a magyar filmtörténetet más nemzetiségűeknek. Örömmel nyugtázták, hogy az 1918-ban készített néma és fehér-fekete filmet németül iratozták fel eredeti elkészítésben és a programot támogató Magyar Nemzeti Digitális Archívum román nyelvű felirattal küldte el a filmeket.

A Magyar Film Tortenete_2017.01.20_12_b

A következő vetítésekre 2017. február 10. és 11-én, majd március 10. és 11-én kerül sor, ugyancsak az ilyen jellegű műsoroknak nagyon alkalmas, felszerelt és kényelmes Habitus Könyvesboltban.

A Magyar Film Tortenete_2017.01.20_10_s A Magyar Film Tortenete_2017.01.20_04_s A Magyar Film Tortenete_2017.01.20_11_s

 
 
 
Oldal teteje