• Magyar
  • Román

Előadással egybekötött könyvbemutató

2017-04-06 04:16
Csinta Samu: Arisztokraták honfoglalása

Március 30-án délután a Habitus könyvesboltban érdekes könyvbemutatón vettünk részt. Csinta Samu sepsiszentgyörgyi író ismertette az Arisztokraták honfoglalása című könyvét. A szebeni közönség már ismerte a szerzőt, aki 2015-ben a Hungarikum Napok egyikén bemutatta az Erdély újranemesítői című művét.

Csinta Samu_Nagyszeben_b

Csinta Samu beszélt a könyv megírásának körülményeiről. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban a gyermekei barátságot kötöttek a gróf Kálnoky családból származó osztálytársakkal. A szülők is megismerkedtek az arisztokrata családdal. Ettől kezdve az újságíró tanulmányozni kezdte az erdélyi arisztokrata családok történetét. Felkereste az omladozó nemesi kastélyokat, udvarházakat, személyes kapcsolatot teremtett ezeknek a tulajdonosaival. Kutatott családi levéltárakban, múzeumokban és könyvtárakban is. Különösen azokra a főnemesi családokra összpontosította figyelmét, amelyek leszármazottai jelenleg is Erdélyben élnek, vagy ha külföldön, akkor gyakran hazajönnek. Rádöbbent arra, hogy az arisztokraták többsége a múltban sokat tett Erdély gazdasági életének és kultúrájának fejlesztéséért. A kommunizmus idején ezeket az arisztokratákat megfosztották a birtokaiktól, s kényszerlakhelyet jelöltek ki számukra. A rendszerváltás után a legtöbben visszakapták birtokaikat, de a kastélyok és udvarházak valóságos romhalmazok voltak. Az erdélyi magyar épített örökségnek értékes épületeit meg kell menteni, de gyakran erre nincs anyagi forrás. E könyvben Csinta Samu a Kemény, a Bánffy, a Csávossy és a Barcsay arisztokrata családok múltjáról és jelenéről közöl értékes adatokat, mégpedig nagyon olvasmányos stílusban.

A szerző beszéde után Wenzel Gazdag Erzsébet színésznő egy érdekes írást olvasott fel Wass Alberttől. A szemelvény témája az ember és a természet viszonya.

Kár, hogy a szebeni magyarok közül kevesen jöttek el erre a könyvbemutatóra. Mi, akik megvásároltuk mind a két könyvet, várjuk a harmadik kötet megjelenését.

Józsa Benjámin

   Boritok-4_kocka_b

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje