• Magyar
  • Román

Az élő múzeum - Haszmann Pál Múzeum

2017-03-04 06:44
2017. március 11-én, 19 órától a Habitus Könyvesboltban

Március 11-én, szombaton Az élő múzeum címmel D. Haszmann Orsolya, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum muzeológusa tart vetített képes előadást a nagyszebeni Habitus Könyvesboltban.

 panorama_online_b

Csernáton egyik nevezetessége a Haszmann Pál Múzeum, melyet alapítójáról, Haszmann Pálról neveztek el 1999-ben. Az intézmény a Damokos Gyula-féle kúriában és annak parkjában, illetve kertjében kapott helyet. A múzeum 1973. február 25-én nyitotta meg kapuját.

Az alapkiállítás a Damokos-kúria hat termében kapott helyett, azóta is folyamatosan bővül, változik, átrendeződik. A kéthektáros kertbe áttelepített székely házak, kapuk, a vízimalom, a székely népi építészeti örökség egy-egy sajátos típusa skanzen jelleget kölcsönöz az intézménynek. A szabadtéri részleg másik látványossága a mezőgazdasági szerszám- és gépkiállítás. Látványos és értékes kiállítási anyagát képezi a múzeumnak a magyar öntöttvas művességet bemutató „Kályhamúzeum”, illetve a Háromszék rádiózási múltja címmel 2004-ben nyílt meg a múzeum rádió-kiállítás.

A múzeummal egy fedél alatt, tevékenységével szervesen összekapcsolódva működik a Csernátoni Népfőiskola, mely áprilistól októberig fogadja az alkotó fiatalokat. Folyamatosan, megszakítások nélkül működnek a nyári alkotótáborok, ahol az érdeklődők elsajátíthatják elsősorban a fafaragás, bútorfestés mesterségét, valamint a művészi kovácsolást, ács, asztalos mesterségeket. A táborok célkitűzése a cselekvő hagyományápolás, a fiatalság készségeinek, szépérzékének, formanyelvének fejlesztése, az alkotótevékenységre való nevelés, a díszítő kedv felébresztése, a tárgyi anyanyelv elsajátítása, és a közösségi élet erősítése.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje