• Magyar
  • Román

Arisztokraták honfoglalása

2017-03-12 12:53
Habitus Könyvesbolt - 2017. március 30-án, 18 órai kezdettel

Az Erdély újranemesítőcímű, az erdélyi arisztokrácia visszatérésével foglalkozó kötet folytatása Csinta Samu Arisztokraták honfoglalása című könyve, amelyben újabb négy főnemesi család – a Kemény, a Bánffy, a Csávossy és a Barcsay – sorsa és perspektívái kínálnak érdekfeszítő olvasmányt. A szerzővel Wenzel-Gazdag Erzsébet a SartR Művészeti Közösség tagja beszélget.

Erdély újranemesítése, az erdélyi arisztokrácia leszármazottainak jelenkori honfoglalási „csatája” élő, szinte naponta változó folyamat. Rájuk irányuló figyelmünk révén fennmaradásuk „haszonélvezői” lehetünk. Ha megismerjük a múltjukat, megéljük a jelenüket, részt veszünk a jövőjükben.

afis carte csintaFinal_online_b

Csinta Samu Sepsiszentgyörgyön született 1960-ban, s az írott szövegek, valamint a sport bűvöletében eltöltött diákévek után sikerült maradandó sérülések nélkül túlélnie a romániai kommunizmust. Ember- és terepismeretét szerszámkészítőként, tanítóként, árubeszerzőként és üzletkötőként pallérozta, hogy aztán az 1989-es rendszerváltoztatás nyomán azonnal megérkezzen a soha szem elől nem tévesztett állomásra: az újságíráshoz. 1992-ben végezte a Bálint György Újságíró Iskolát Budapesten, 1999 szeptemberéig különböző magyarországi napi- és hetilapoknál dolgozott sportújságíróként. Azt követően 2008 tavaszáig a Krónika című erdélyi napilap főszerkesztője, 2015-ig pedig az Erdélyi Napló című hetilap szakmai vezetője volt. Két publicisztikai gyűjteményben való felbukkanást követően A lélekmentő címmel könyvet írt a híres erdélyi néprajzkutató, Kallós Zoltán első kilencven évéről. Ugyancsak 2015-ben jelent meg a Plakátballada című tényregénye. Ez a könyv a 2014-ben megjelent, az erdélyi arisztokrácia újrakezdett történetéről szóló nagy sikerű, Erdély újranemesítői című kötet folytatása.

CsintaSamu_b

A múlt átmentése

Ahogy Milne Micimackója a hidegre való tekintettel énekelni kezdett, úgy mi a sikerre való tekintettel folytatjuk az Erdély újranemesítői sorozatunkat.

Közkívánatra!

A 2015-ben megjelentetett kötetünk iránt nagy volt az érdeklődés az anyaországban éppúgy, ahogy az elszakított területeken, és sokan vettek részt a belgiumi és a svédországi könyvbemutatókon is. Jelezvén, hogy milyen kiterjedt a diaszpóra.

A második résszel még többekhez szeretnénk eljutni, mert szerintünk az erdélyi családtörténetekből energia nyerhető.

Hogy miként? Példaként Farkast emelném ki a Bánffyakról szóló fejezetből, akiről elöljáróban a következők tudhatók:

„Bánffy Farkas személye annak a jelenségnek egyik védjegye, amelyet akár Arisztokrácia 2.0-nak is nevezhetnénk. Olyan újratöltésnek, amely nemcsak ideológiai síkon húzódik, de gyakorlati értelemben is érvényesül. Másként végképp érthetetlenné válik, miért hagyja ott egy frissen diplomázott mérnök Budapestet, vagy a londoni Cityben miért gyúrja be tízezer fontos öltönyét egy hátizsákba Roy Chowdhury Gergely, és indul Zabola felé, mint egy mágikus Wass Albert-i figura.”

Örök kérdés, hogy a tradíció hogyan menthető át új és még újabb korokba. Miként lehetséges úgy ápolni a múltunkat, hogy közben a jövő ne fusson el mosolyogva mellettünk? Hogyan lehetünk méltók az elődökhöz, miként maradhatunk önazonosak a világ felpörgött átalakulása közepette? E kérdések megválaszolásához muníciót kapunk újabb négy erdélyi família segítségével. Most is Csinta Samu kiváló tolmácsolásában.

Aki az első kötetet szerette, ezúttal sem fog csalódni. Aki meg nem ismeri, kedvet kap majd hozzá.

Jó feltöltődést kívánok!

Borókai Gábor

 

Boritok-4_150_b

Csinta Samu: Arisztokraták honfoglalása (Heti Válasz Kiadó, 2016)

Erdely cimere_kocka_b

 

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje