• Magyar
  • Román

Ambrus Emese - Európa kis utcája

2017-10-20 01:32
Astra Filmfesztivál Nagyszebenben

2017. október 16. és 22. között Nagyszeben ad otthont újra a nagyszabású Astra Filmfesztiválnak. Az 1993-ban életre keltett eseménysorozat napjainkra jelentős eseménnyé nőtte ki magát az európai filmközösségben. Egyedülálló Délkelet-Európában.

 AFF_kocka AFF 2017 Day3 - Dom Subcarpati -TH-1705

A fesztiválon látható filmek a kortárs emberi valóságokat a dokumentumfilm eszköztárával mutatják be. A fesztivál program valós képet ad a kortárs társadalmakról, és elősegíti a kultúrák közötti megértést.

A versenyfilmek között, mint minden évben magyar vonatkozású alkotásokkal is találkozhatunk. Ilyen az október 18-án bemutatott Európa kis utcája című Ambrus Emese alkotta film is. A történet Zorkóczy Zenóbia, alias Zénó mindennapjait mutatja be.

01.AFF 2017 Day1- TH4277 miercuri_AFC_Ambrus_ZR-02

A szabad, székely szórványszínésznő – ahogyan ő saját magát titulálja – egyedül utazva, egyéni előadásaival járja Erdély magyar szórványtelepüléseinek iskoláit, kultúrházait. A gyermekét egyedül nevelő édesanya, a boldogság után vágyakozó nő, a talpraesett ember képe bontakozik ki előttünk az 50 perc alatt, akinek mindeközben fontos feladata a magyar nyelv ápolása, a szórvány szolgálata. Az egymásnak ellentmondó helyzetek és karakterek ütköztetése humorral telíti a film drámai kicsengését, miközben betekintést nyerünk a főszereplő által választott előadói pálya abszurd élethelyzeteibe.

 AH2014_Zse+Urmosi_4szombat_Zeno diakok_2_b

Zénót Nagyszeben lakosai ismerhetik, hiszen a HÍD Egyesület meghívására többszöri alkalommal fellépett Nagyszebenben.

A film vetítése után Ambrus Emesével készült egy rövid beszélgetés, ahol a jelenlévőknek lehetőségük nyílott kérdezni a rendezőnőtől.

Simon Andrea

Fotó-videó: ASTRAFilmFest, ArsHUNGARICA


 
 
 
Oldal teteje