• Magyar
  • Román

A Magyar Film Története IV. - 2017. április 21, 22.

2017-04-14 00:54
Filmtörténeti sorozat Nagyszebenben - 11 gyöngyszem-film bemutatásával

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és helyi partnere a HÍD Egyesület által szervezett vetítés-sorozat negyedik hétvégéjén újabb két film-gyöngyszemet mutat be a nagyszebeni filmszerető közönségnek:

2017. április 21., 18,00: Gothár Péter: Megáll az idő (1981, 96 perc)

2017. április 22., 18,00: Makk Károly: Szerelem (1971, 85 perc)

Film aprilis kocka_b

Helyi szervezőként, a HÍD Egyesület - Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ a Habitus Könyvesbolt partnerével együtt magyar filmtörténeti műsorokra vár minden film-, kultúra- és történelem kedvelőt 2017 tavaszán. A filmek vetítése napjain előadásokat, könyvbemutatókat, beszélgetéseket és más meglepetés műsorokat is programunkba iktattunk, hogy vonzóbbá és a nagyérdemű számára érdekesebbé, tartalmasabbá tehessük a közösen eltőltött estéket. A filmeket román felirattal vetítjük.

 

Megáll az idő (1981) - dráma, színes, 96 perc, román felirattal

Rendező: Gothár Péter

Iró: Bereményi Géza

Forgatókönyv: Bereményi Géza, Gothár Péter, Kelecsényi László

Operatőr: Koltai Lajos

Vágó: Nagy Mária

Zene: Selmeczi György

Szereplők: Znamenák István, Pauer Henrik, Sóth Sándor, Iván Anikó, Kakassy Ági, Hétényi Pál, Őze Lajos

 11 megall az ido_b

A Megáll az idő egyszerre filmtörténeti klasszikus, közönségkedvenc és kultuszfilm. A film sikerének egyik titka az ambivalencia: nagyon könnyű belépni a világába, egyszerűen lehet azonosulni a helyzeteivel, a hőseivel – és közben megmerítkezünk egy korszak kemény, pontos és illúziómentes ábrázolásában is, mivel a Megáll az idő alapvetése a kölcsönös kudarcélmény, a sikertelenség és a megcsalatás. Kultfilm a hatvanas évek elejének fullasztó éveiről, melyet a tartalomhoz illő kísérletező forma a rendező részéről és a zseniális pályakezdő színészek tesznek időt állóvá. A film nemzetközi premierje a Cannes-i filmfesztiválon volt, ahol Gothár Péter Az év felfedezettje díjat vehette át.

 

Szerelem 1971, dráma, fekete-fehér, 85 perc, román felirattal

Rendező: Makk Károly

Forgatókönyv: Bacsó Péter, Déry Tibor írása alapján

Operatőr: Tóth János

Zene: Mihály András

Szereplők: Darvas Lili, Törőcsik Mari, Darvas Iván, Mensáros László, Orsolya Erzsi, Bitskey Tibor, Szakács Eszter, Ambrus András

 10 szerelem_b

A költői szépségű film az élet legfontosabb kérdéseit érinti - szerelemről, halálról, túlélésről szól. Az '56-os korszak abszurditását úgy fokozza, hogy a századforduló biedermeier emlékeit felvillantva egy vállalhatatlan meg egy visszahozhatatlan világot, kétféle lehetetlent szembesít egymással. A Szerelem minden idők egyik legszebb magyar alkotása, mely méltó helyet foglal el a "Budapesti tizenkettő" filmjei között, s a világegyetemes filmművészetében. Negyvenöt évvel a cannes-i nemzetközi premier után 2016-ban újra bemutatták a filmet a 69. cannes-i fesztiválon, a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató Cannes Classics elnevezésű programban, melyen a 90 éves rendező személyesen részt vett.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje