• Magyar
  • Román

Megtartották a III. Kárpát-medencei Civil Konferenciát

2016-10-22 15:12

A Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat mint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Információs Centrum cím birtokosa idén harmadik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Civil Konferenciát. Az elmúlt hétvégén új helyszín – ezúttal nem Szolnok, hanem a Bács-Kiskun megyei Lajosmizse – adott otthont a nemzetközi rendezvénynek.

Nem véletlen azonban, hogy a szomszédos megye egyik konferencia-helyszínként szolgáló lovasudvarában tartották meg a jeles eseményt. Mint dr. Molnár Beáta, a Contact Mksz elnöke felhívta rá a figyelmet, a helyszínválasztást az idei rendezvény tematikája motiválta. A fő téma ugyanis a civil szervezetek pályázati forrásokhoz való hozzájutása volt, méghozzá az interregionális és a részt vevő Kárpát-medencei országok részére lebontva a közösségfejlesztés, a gazdaságfejlesztés, a vidékfejlesztés, illetve az agrárium területén, az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság székhelye pedig az említett megyében, Kecskeméten található.

Idén öt ország közel félszáz képviselője vett részt a tanácskozáson, nyolc határon túli civil szervezet mellett megyénkbeli és lajosmizsei szervezetek küldöttei, valamint a város polgármestere, Basky András is.

A konferencián Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a civil szervezetek közösségépítő erejéről tartott előadást, és elhangzott az is, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapnál most fognak elfogadni egy olyan módosítást, amely megengedi, hogy egy hazai civil szervezet akkor is adhasson be pályázatot egyes kollégiumokhoz, ha ugyanannál a kollégiumnál egy határon túli pályázatban partnerként szerepel.

III. Civil Konf. Lajosmizse_01_b

Két új szervezettel köttetett együttműködési megállapodás. Képünkön balról Makuk János elnök (Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat), dr. Molnár Beáta elnök (Contact Mksz) és dr. Márton András igazgató (Gyulafehérvári Főegyházmegyei CARITASZ). FOTÓ

E lehetőségből megyénk is tud profitálni, árulta el lapunknak dr. Molnár Beáta.

 – A HÍD-Szebeni Magyarok Egyesületével már második éve azon dolgozunk, hogy Szolnoknak Nagyszeben a testvérvárosa legyen, ám ennek anyagi forrását meg kell teremteni még a szerződés aláírását megelőzően. A többi megyei szervezetek számára pedig ez olyan szakmai kapcsolati háló kialakításának lehetőségét jelenti, amit a mai világban mindenképpen megéri kihasználni.

A Kárpát-medencei civilek együttműködéséről a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért Társulás (SZAKC) elnökeként a korábban politikusként ismertté vált dr. Duray Miklós is beszélt, de bemutatták tevékenységüket részt vevő civil szervezetek is.

A határon túli kapcsolatait idén is bővítette a Contact Mksz, ezúttal a romániai Gyulafehérvári főegyházmegyei CARITASZ–szal és az ukrajnai Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálattal írtak alá együttműködési megállapodást.

III. Civil Konf. Lajosmizse_02_b

A konferencián részt vevő szervezetek képviselői FOTÓ: Kovács Berta

Az elmúlt 3 évben gyakorlatilag 18 ország civil szervezeteivel épített ki kapcsolatot a Contact Mksz a hosszú távú együttműködés reményében. A szlovákiai Szövetség a Közös Célokért Társulással (SZAKC) például szakmai együttműködésükben  JNSZ megyei Civil Információs Centrumként segíti a szlovák szervezeteket a pályázati forrásokhoz való hozzájutásban, és egymás szakmai munkájában aktívan részt vesznek, a romániai HÍD-Szebeni Magyarok Egyesületével való kulturális együttműködésüknek köszönhetően valósult meg az első Ars Hungarica Szolnok rendezvény és a VII. Hungaricum Napok Nagyszebenben.

A konferencia esti záróakkordjaként a kolozsvári Operettissimo együttes lepte meg a résztvevőket fergeteges operett műsorával.

Kovács Berta

Forrás: Szoljon.hu

 
 
 
Oldal teteje