• Magyar
  • Román

Hurdy-Gang koncert

2019-02-19 00:38
A HÍD Egyesület szülinapi ajándéka

Március 11-én ünnepeljük a HÍD Egyesület szülinapját. Minden évben különlegesebb műsorral lepjük meg tagjainkat, közösségünket. Idén, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Intézet segítségével egy különleges csapatot és zenei műfajt fogadhatunk Nagyszebenben. A budapesti Hurdy-Gang trió a Thalia filharmónia kistermében lép színpadra, 2019. március 12-én 19 órai kezdettel. Koncert előtt, 17 órai kezdettel minden tagot Közgyűlésre vár a vezetőség.

hurdy gang_cover_online_b

A formáció már számos hazai fesztiválon, találkozón megmutatta, hogy állták régen azt a „nyalka verbunkot”.

Repertoárjukat a magyar népzene mellett latin, elsősorban kubai és brazil ritmusok és harmóniák színesítik, de kis-ázsiai rokon népek zenei hagyományai is fellelhetők muzsikájukban. A tagok mindegyike kisgyermekkora óta foglalkozik a magyar népzenével, így stabil zenei alapra építve más műfajokkal (klasszikus zene, jazz, más népek népzenéje) is hitelesen és igényesen tudják ötvözni a népzenét.

Hangzásvilágukat a burdon zenére építik. A tekerő, valamint a különböző fúvós hangszerek és a cimbalom egymásba fűződő, improvizatív játéka zseniálisan egészítik ki egymást. Ezt a harmóniát a magyar népzene mellett a latin és jazz ritmusokban is jártas dobos teszi tökéletessé.

Az izgalmas dallampárhuzamok mellé tánc is csatlakozik. Különleges precizitással hangolják össze a táncmotívumokat az egyes dob ritmusokkal, népzenei aszimmetriával.

A zenekar tagjai olyan kitűnő művészek rendszeres zenésztársai, mint Sebestyén Márta, Nagy János, Szirtes Edina Mókus, Mogyoró Kornél.

Tagok: Ifj. Szerényi Béla – tekerő, tárogató, esz-klarinét, Zimber Ferenc – cimbalom, Molnár Mátyás – tapan, darbuka, cajon, conga, bongo, cintányér.

 
 
 
Oldal teteje