• Magyar
  • Román

BORSOS MIKLÓS Emléknap

2012-08-13 02:58
Nagyszeben, 2012. augusztus 12.

"A nagyszebeni ódon városháza mögött hajlott hátú, igazi macskaköves utca húzódott; a Hundsrücken, vagyis Kutyahát elnevezése nyilván a hajlatból eredt. Ennek egyik öreg házában laktunk, fönt az emeleten. Ez olyan emelet volt, hogy a konyhából ajtó nyílt a magas, titokzatos padlásba, melynek csak a roppant vastag gerendáira emlékszem."

 

BorsosHAZ_Nagyszeben_Filmfelvetel02_b

Apám székely-magyar létére - mint órás és aranyműves - sok magyarországi városban dolgozott segédkorában, de Nagyszebenben olyan vonzó volt számára a város szépsége, környéke, ódon varázsa, a szászság szorgalmas, megbízható népe, hogy ott telepedett le. A gyergyócsomafalvi földrészét eladta, és abból a kis pénzből - úgy emlékszem, háromszáz korona volt - régi főnöke, a jómódú Erőss Gyula segítségével boltot nyitott a Disznódi utcában, igazi nevén a Heltauergasséban, feleségül vette Mosolygó Erzsébetet, és a Kempelgasséban megszületett először Erzsébet nővérem, majd pedig én.

A Kempelgasse a várfalon kívül, a Kempel-kaszárnya előtti térből nyíló girbegörbe utca, kicsi, öreg, földszintes, a vár alá húzódó, de védtelen házak sora volt. Itt nem sokáig laktunk; első emlékeim már a Hundsrückenhez kapcsolódnak: a bástya téglái és a közeli Kempel-kaszárnya, az ébresztő trombitahangja, a feledhetetlenül szép takarodó és legfőképpen a katonák egyenruhája, mert ez valahogyan hasonlított a 48-as honvédek ruhájához. Hogy a monarchiának a temérdek sok alakulata közül melyik volt, nem tudom. Az is lehet, hogy osztrák eredetű katonaság volt a laktanyában, lévén Nagyszeben - német nevén Hermannstadt - önrendelkezésű szász város."

(részlet Borsos Miklós: Visszanéztem félutamból című önéletrajzi regényből)

 

Meghívó

 

Nagyszebenben, 1906. augusztus 13-án. született Borsos Miklós Kossuth díjas és Magyar Örökség díjas, nemzetközileg ismert szobrászművész.

Borsos Miklós  tiszteletére Emléknapot szervezünk 2012. augusztus 12-én,

amelyre tisztelettel meghívjuk!


Szervezők:

HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, Nagyszeben

Borsos Miklós és Kéry Ilona Alapívány, Budapest

Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány, Gyergyócsomafalva

 


A tervezett műsor:

11,15 órakor – Szentmise a Nagyszebeni Belvárosi Szentháromság Katolikus Templomban, celebrál Kozma Imre Atya

12,30 órakor, Kutyahát utca – koszorúzás Borsos Miklós szülőházánál

13 órakor, Nagyszebeni Katolikus Temető – Borsos (Mosolygó) Erzsébet felújított sírjának felszentelése

17 órakor, Magyar Kulturális Központ – beszélgetések, tervek megbeszélése

meghivo elo_b

meghivo hat_b

 
 
 
Oldal teteje