• Magyar
  • Román

Huszonkettedik SZÜRETI BÁL Nagyszebenben

2011-10-19 02:16
Tánc, szőlő, csípős paprika, kürtös kalács, enyedi borok, jó magyar zene, és a többi...és a többi...

A szüreti bál hagyománya még él a nagyszebeni magyarok körében, így a mulatságot évről évre rendszeresen megszervezik. Idősek és fiatalok együtt ünnepeltek a szüreti bálon október 15-én, Nagyszeben városában.

Panorama_internet_b

A Német Demokrata Fórum Tükörterme őszi hangulatban pompázott: óriási szőlőfürtök, a kürtőskalács csalogató édes illata, valamint a székely ruhába öltözött fiatalok fogadták a nagyszebeni magyar lakosságot, akik idén a huszonkét éves hagyományt tovább ápolva, jó kedvvel jöttek el a szüreti bálba.

A tágas teremben sok kíváncsi tekintet találkozott, és a megszokott vegyes korosztályú közösség ismételten jól érezte magát együtt.

Bandiek Tombola_05 Kozepkoszoru

Az idei szüreti bál kissé rendhagyónak számított, hiszen a szőlő mellett a csípős paprika is főszerepet kapott, felcsigázva ezzel a vendégek kíváncsiságát. A bál színvonalát tovább emelte, hogy körünkben köszönthettük Szűcs Zoltán kolozsvári konzult is.

A bál fénypontja a csősztánc volt a helyi Forgós néptánc együttes előadásában, akik palatkai táncokat mutattak be, ezt követően pedig szabad volt a tánc mindenki számára. A talpalávalót és jó hangulatot Kristóf Béla és zenekara biztosította a mulatozóknak. A hegedűszólókkal gazdagított  jó muzsikát egy-egy pohár bor mellett örömmel fogadták a nagyszebeniek.

A bál további programjának részét képezte a szőlőkoszorúk árverezése, amely roppant mókásan zajlott, hiszen a Szebeni Üzletemberek Társaságának tagjai egymásra licitálva emelték a tétet, így jó árat sikerült kicsikarni a koszorúkért cserébe.

Forgos_01 Forgos_10 Forgos_08

Éjfél után megejtették a tombolasorsolást is. A nyeremények között volt három Ars Hungarica fesztiváljegy, Ars Hungarica pólók, hiszen rövidesen – 2011. november 2-6. között – a térség magyar kulturális fesztiválját szervezik  ugyancsak Nagyszebenben. A magyar ruhákba öltözött kis segítségeknek hála, a résztvevők egymás elől elkapkodva vásárolták meg a tombolajegyeket, és a sorsolás pillanatában az egyre fokozódó feszültség szinte kézzel foghatóvá vált a teremben. Végül a szerencsés nyertesek a bemondóktól vehették át a díjakat.

Bemondok_01 Konzul SzucsZoltan SL

A hajnal fele elszállingózó vendégeket a prímás hegedűszóval, majd régi és új slágerekkel marasztalta.

Ifjak, idősek és kisgyermekek egyaránt jól érezték magukat. Sikeres szüreti bált tudhatunk magunkénak, és ez az igazi elégtétel a szervezők számára.

A Szüreti Bál főszervezője a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda, társszervező az EMNT-Demokrácia Központ Nagyszeben, támogatók: Communitas Alapítvány, Belvárosi Római Katolikus Plébánia, Nagy Attila és családja, Győrfi Jenő borász, partnerek: Szebeni Magyar Üzletemberek Társasága, Nagyszebeni Református Egyházközség, Nagyszebeni Polgári Művelődési Egyesület, Nagyszebeni Rmdsz.


Keresztes Orsolya Petra

Tódor Tímea

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje