• Magyar
  • Román

Hungarikumok Nagyszebenben

2011-06-22 03:15
Szórvány néptáncgála, tárlat és ételkülönlegességek a kínálatban

Gulyásfőzéssel, borkóstolóval, turisztikai bemutatóval, szórvány néptánc gálával, táncházzal, kiállítás megnyitóval, illetve Gerák Andrea és Lantos Zoltán koncerttel várták a hétvégén az érdeklődőket a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének munkatársai az idén második alkalommal megszervezett Hungarikum napok alkalmával. A kétnapos rendezvény a magyar jellegzetességekre, hungarikumokra összpontosított, a változatos programkínálatból mindenki talált érdeklődési körének megfelelőt.

– A hagyományteremtés mellett célunk bejegyeztetni a rendezvényt a térség hivatalos kulturális programjai közé, amint az Ars Hungarica fesztivál esetében is sikerült – mondta el Serfőző Levente a HÍD Egyesület elnöke, Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda igazgatója. A tavalyi rendezvény tapasztalataiból kiindulva, idén még több meghívottal, magyar néptánccal, muzsikával és gulyással várták a rendezvényre érkező vendégeket az Astra falumúzeumban, a Habitus Galériában és a Thália kistermében.

Hungarikum2011_KG_Falumuzeum_b

Gulyásfőzés a korondi háznál

A nagyszebeni Astra Falumúzeum korondi házának környéke és udvara tökéletes helyszínnek bizonyult a szabadtéri gulyásfőzéshez. Minden adott volt a jó hangulathoz: finom alapanyagok, elszántan versenyző csapatok, kellemes környezet, mórvidéki borok és sok-sok napsütés. Idén öt csapat akarta kivívni a legjobb gulyás elkészítéséért járó címet, a titkos receptek szerint elkészített étkek ezért egész délelőtt rotyogtak a bográcsokban. A Tiszalökről érkezett, Pope nevet viselő magyarországi csapat alföldi gulyást főzött, a nagyszebeni üzletemberek szakácsai palóc gulyással készültek ez alkalommal, a Bándi Bundi csapat tagjai disznóhúsos krumpligulyás elkészítésén fáradoztak, a Borsai csapat jólelkű gulyást, míg az egyetlen román csapat, a Biban megpróbálta a legjobb gulyást összeállítani.

Hungarikum2011_KG_06_Tiszalokiek_b

A zsűrinek nem volt könnyű dolga a finomabbnál finomabb ételkülönlegességek értékelésekor, de végül sikerült dönteni. Három különdíjat és két első díjat osztottak szét a főzőcsapatok között. A bírálóbizottság – Elisa Penciu, az Astra Múzeum kulturális referense, Guttmann Szabolcs, a HÍD tiszteletbeli elnöke, Guttmann Márta, a HÍD alapító tagja, Gyarmati Csaba, a Păltiniş-i Turisták Házának igazgatója, Helmut Lerner nagyszebeni helyi tanácsos, Dorin Ilie Nistor, a nagyszebeni polgármesteri hivatal titkára, Serfőző Emese a szervező HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének részéről – a nagyszebeni üzletembereknek és a Borsai csapatnak ítélte oda a két fődíjat. Közben a korondi ház szomszédságában móri borvidék jellegzetességeiről beszélt Szegedi Aliz Torella, ezután különféle, a térségben előállított nedűt kóstolhattak a nagyszebeniek.

Hungarikum2011_KG_07_bibanii_b

Szórvány néptánc gála, táncház

A szórvány néptáncgála délután kezdődött az Astra Falumúzeum tóparti színpadán. Elsőként a sepsiszentgyörgyi Fenyőcske néptáncegyüttes lépett színpadra. A formáció 1992 januárja óta vállalkozik az erdélyi néphagyományok ápolására. Számukra igazi kincsesbánya Háromszék, a Csíki-medence, Udvarhelyszék, valamint Maros mente, Kalotaszeg, Mezőség és Nyárád mente. Táncaik ezen vidékek néphagyományait elevenítik fel, az egymás mellett élő nemzetek táncrendjével tarkítva. Koreográfusuk Rápolti István, zenekarvezetőjük Molnár Gábor, népdalszólistáik pedig Korodi Henrietta és Kecskés Andrea voltak.

A Kikerics néptáncegyüttes Segesvárról érkezett Nagyszebenbe. A csoport 1993 őszén alakult, és jelenleg 150 tagot számlál öt csoportba szerveződve. Széki, kalotaszegi, szászcsávási, valamint mezőmadarasi táncokat mutattak be Borbély Kis László vezetésével, Varró Huba koreográfiája alapján.

A dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes 2004 őszén alakult, most 140 tagot számlál, a nagyszebeni színpadon a Kiskökényes mutatott be küküllőmenti, felcsíki, marosmagyarói táncokat. Szakács Izabella és Kerekes Zsuzsanna énekelt népdalokat. A Gagyi Zoltán és Fodor József irányította néptáncegyüttes Varró Huba koreográfiája szerint adta elő műsorát. Az esti táncházban István Ildikó és barátai oktatták néptáncra a vállalkozó kedvű szebenieket.

Kiskplasztikák a Habitus Galériában

hungarikum_05_b

A Hungarikum hétvége második napjának délutánján a sepsiszentgyörgyi Kovács Géza kisplasztika kiállítását nyitották meg a Habitus Galériában. Túrós Eszter művészettörténész elsőként a szobrászművész életéről és munkásságáról beszélt. A Marosvásárhelyen született képzőművész Kolozsváron végezte tanulmányait, első önálló kiállítása 1988-ban nyílt meg Sepsiszentgyörgyön. Mostanában száz egyéni tárlaton mutatta be kisplasztikáit Ausztriában, Bulgáriában, Magyarországon, Svájcban, Szlovákiában és Romániában. Több mint két évtizedes pályafutása során 17 országban 305 csoportos kiállításon vett részt. Szobrai megtalálhatók angliai, magyarországi, németországi, olaszországi, svájci és svédországi magángyűjteményekben egyaránt.

– Kovács Géza alkotásait jó ideje vasból készíti, csak nagyon ritkán használ egyéb anyagokat. Tárgytöredékekből, egykoron valamiféle funkcióval ellátott elemekből építkezik, tölti be a teret, mindig nagyon vigyázva egyfajta egyensúlyra – mondta el megnyitóbeszédében Túrós Eszter. – Ugyanakkor arra is figyel, hogy az általa kreált új rend, a háromdimenziós formaegyüttesek minden irányból – többféle szemszögből és szempontból – megközelíthetőek, hatásosak legyenek – tette hozzá. – Talált vagy megőrzött tárgyakból építkezik, azokat hajlítgatja, heggeszti, patinázza vagy éppen festi, olykor emlékeket ébresztve – véli a művészettörténész. – Az alkotásokat nézegetve időnként magával ránt minket a tárgyakhoz kapcsolódó felismerhető valóság, ami hajlamossá teszi a szemlélőt arra, hogy konkrét, jól körülhatárolható, logikusan kapcsolódó jelentés-összefüggéseket keressen. Máskor az efféle kapaszkodók mintha teljesen eltűnnének. A konkrét, a megfogható, a valamikori eszköz, a régen volt embereket megidéző tárgyak feloldódnak egy-egy mindent elsöprő áramlásban, lüktetésben, az absztrakt formák játékában – értékelte a kiállítás munkáit. – Mintha egy-egy mondat lenne minden alkotás, a világ dolgaira vonatkozó sokszor keserű, már-már szarkasztikus véleményezés, amit valamennyire felold a részletekben rejlő összetettség – fogalmazott. – Kovács Géza olyan anyag megformálási lehetőségeit keresi, amely legalapvetőbb tulajdonságaival a keménység, az idegenség fogalmait idézi, nem nevezhető emberközelinek. Megformálásaiban megannyi alakváltozatával gyakran mégis azzá válik a művészet, a művész által – véleményezte az esztéta.

A tárlat munkáit július végéig lehet megtekinteni.

Vasárnap este Gerák Andrea és Lantos Zoltán koncertje zárta az idei Hungarikum napokat a Thália kistermében.

Dézsi Ildikó

 
 
 
Oldal teteje