• Magyar
  • Román

3+2 Együttes - Dél-Erdélyi Turné

2010-11-19 15:27
http://www.3plusz2.hu

A magyar lakodalmas rock zenekara Dél-erdélyben turnézik.

A nagy mulattató: 3+2 Együttes

Sárgul már a kukoricaszár / Kiscsónakom / Kombiné, kombiné, a csipkés kombiné / Kicsiny falu, ott születtem én / Halvány őszirózsa / Egy asszony miatt vagyok ilyen léha  - csak néhány cím a vajdasági 3+2 Együttes slágerei közül, amelyeket a Kárpát-medence minden területén szeretnek. Ezek nélkül ma már alig képzelhető el magyar lakodalom.

A lakodalmas rock őstörténete

A HETVENES ÉVEKBEN VALAHOL ...a bús, kietlen, homokos Dél-Bánátban új szórakoztató zenei irányzat kelt életre. Hívták-hívják lakodalmas rocknak, Bugyi-rocknak, az első - akár emblematikus - zenekarának pedig a Bugyi testvérekből álló 3 + 2 tekinthető.

Népmesébe illő történetről van szó, ugyanis a Bugyi testvérek hárman vannak. Voltaképpen Bugyi János, az ürményházai (Jermenovci) kocsmáros tehet az egészről, aki két fiának, Gyulának és Jancsinak is villanygitárt vett valamikor a hatvanas években, hogy ne csak a hagyományos tamburán szaggassák a húrt. A fiúk kezdetben a papa kocsmájában, majd bálokon és lagzikban muzsikálták az öreg zenészektől eltanult repertoárt, ami a lakodalmakban közkedvelt nótákból, csárdásokból állt, de néha jöhetett a rockzene is, úgyhogy háromnyelvű volt a produkció: magyar, szerb, angol.

A 3 + 2 igazi karrierje azonban csak a nyolcvanas évek elején indult el, amikor már a dél-bácskai Temerinben éltek, s egyre közkedveltebbekké váltak, igaz, még ekkor sem ebből éltek. Aztán egy profi hangtechnikust is bevettek a bandába, ő vette fel a Halvány őszi rózsa, a Kicsiny falum, a Kombiné, az Egy asszony miatt vagyok ilyen léha című számokat, amelyeket legelőször a helyi rádióadók adtak le. Sikerük egyik nyilvánvaló oka az volt, hogy modernebb, divatosabb elektronikus hangszereken játszották (gitárok, szintetizátor, dob) az egyébként közismert dalokat. Aztán a fiúk gyerekkori álma is valóra vált, miután egy szabadkai stúdióban - saját költségükön - elkészítették első lemezük anyagát. A nagy lemezkiadók viszont csak akkor adták volna ki az anyagot, ha lemezükre biztos megrendeléseket szereznek a zenészek. Ez bejött, miután az egyik szabadkai árus üzent zágrábi cégének, a Jugotonnak, hogy ő maga vagy tízezret kapásból el tudna sózni. A lemez megjelent, és egymillió ötszázezer példányt adtak el belőle. A fáma szerint a Jugotonban a fejesek verték a fejüket a falba, hogy egy ekkora piac évtizedek óta kiaknázatlanul hevert az orruk előtt. Később az is kiderült, hogy nem csak a vajdasági magyarok veszik a 3 + 2-t, hisz már az első lemezből több ment el, mint ahány vajdasági magyar összesen volt, így aztán nem csoda, hogy a 3 + 2 - lemezek a legkeresettebb magyarországi csempészcikké is váltak.

A zenekar - akadt köztük, aki életében ekkor járt itt először - 1986-ban már "live show" formában is megjelent, 1987 februárjában pedig már a Budapest Sportcsarnokban adott koncertet. A kultúr-politikusok és a sajtó őrjöngött, az Országos Rendező Iroda kezdetben meg is akarta csáklyázni a sportcsarnokbeli koncertet, de aztán mégis meghajoltak a profit előtt. A 3 + 2-re ugyanis többen voltak kíváncsiak, mint az akkoriban errefelé turnézó Tina Turnerre vagy Elton Johnra.

A 3+2 Együttes tagjai:

Bugyi Zoltán – gitár, ének

Buray Károly - billentyűs h., saxofon, clarinet

Bugyi Dániel - dob, ütős hangszerek

Kucsera Csaba – basszusgitár

Kanalas Róbert - billentyűs hangszerek

A híres együttes először fog dél-erdélyi turnét bejárni. A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda több koncertet szervez 2010 november végén a következő „állomásokkal” és helyszínekkel:

3+2_Robi_02 3+2_Karcsi

LUGOS

November 24, szerda - Traian Grozăvescu színház

Jegyeket a színház pénztáránál és a Magyar Házban lehet vásárolni, egy jegy ára elővételben 20 ron, helyben 25 ron.

3+2_Daniel 3+2_Csaba

TEMESVÁR

November 25, csütörtök - Banatul Filharmónia terme, 19 óra

Jegyeket a Csiki Gergely jegypénztárban lehet vásárolni, egy jegy ára elővételben 20 ron, helyben 25 ron.

DÉVA

November 26, péntek - Drăgan Munteanu terem, 19 óra

+ Megnyitó: CONTROL DANCE táncelőadás

Jegyeket a Művelődési Otthon jegypénztárában lehet vásárolni, egy jegy ára elővételben 20 ron, helyben 25 ron.

NAGYENYED

November 27, szombat - Kultúrotthon, 19 óra

Jegyeket a Kultúrotthon jegypénztárában lehet vásárolni, egy jegy ára elővételben 20 ron, helyben 25 ron.

3+2_BZoltan_b

NAGYSZEBEN

November 28, vasárnap - Thalia Nagyterme, 19 óra

+ Megnyitó: CONTROL DANCE táncelőadás

Jegyeket a Nagyszebeni Magyar Kulturális Irodában lehet vásárolni, egy jegy ára elővételben 20 ron, helyben 25 ron.

Érvényesek a Fesztivál-jegyek.

MEDGYES

November 29, hétfő - Traube terem, 19 óra

+ Megnyitó: CONTROL DANCE táncelőadás

Jegyeket a Millenium Házban lehet vásárolni, egy jegy ára elővételben 20 ron.


Főszervező: Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda

 
 
 
Oldal teteje