• Magyar
  • Román

Visszapillantó - 2008

2009-03-11 08:00

2006 március 11-ét írtunk, amikor a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda hivatalosan megnyitotta kapuit Európa elött. Azon a nap a – HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Romániai Magyar Dalosszövetség közreműködésével megszervezte az I. Bartók Béla Országos Ifjúsági Kórustalálkozót. Ma már három hosszú év áll a hátunk mögött. Három év, melyet szavakban nem lehet kifejezni. Hiszen mi ezt a három évet emlékekben, sikerekben, örömökben, érzésekben, kudarcokban, vitákban, de legfőképpen a tanulságokban mérjük.

 

E három év alatt a város is sokat változott és mi is vele együtt. Visszaemlékezve arra az időre, mikor a sétáló utcán bokáig érő sár volt és az hideg éjszakákat a Nagytéren macskaköveket lerakó munkás emberek gépjeinek fénye világította meg, akkor talán senki nem gondolta volna, hogy Szeben ma így fog kinézni, hogy ennyire közkedvelt európai város lesz és ennyi embert vonz majd történelmével, kultúrájával és földrajzi szépségével a messzi világból ide.

Valahogy így történt ez a Nagyszebeni Magyar Kulturális Irodával is.

 

iroda_b

 

Elindultunk, nem tudva mit várjunk el önmagunktól, az itteni magyarságtól és a jövőtől. Nehéz volt elindulni egy ismeretlen, bizonytalan úton, ahol még egy ösvény sem volt kitaposva számunkra.  De elindultunk, építettünk, szerveztünk, és megprobáltunk ott lenni az itt elő embertársainknak, az itt  tanuló egyetemistáknak, a városunkba jött vendégeknek.

 

Ars onkentesek_b

 

A három év alatt közel 50 rendezvényt szerveztünk (Ars Hunagrica fesztivált nem számolva bele) és több mind 500 előadó, művész, meghívott fordult meg városunkban, bemutatva kultúránk szépségeit egy egész világ elött.

 

Bartha koncert_b

 

Sok mindnet tanultunk, láttunk, hallottunk.

Örvendtünk és minden percét kihasználtuk a 2007-es évnek, mikor Nagyszeben Európa Kulturális Fővárosa lett és az Ars Hungarica 2007-es fesztiválja több mint 5000 magyart csalogatott el városunkba, és sikerült annyi ember álmát megvalósítani.

 

kos karoly kiallitas_b

 

Az ezt követő év mérföldkőként áll a Nagyszebeni Magyar kulturális Iroda történetében.

2008-ban  fogalmazodott és kristályosodott ki a folytonosság gondolata bennünk, melyet az elmúlt három év tapasztalatára és érzéseire alapoztunk.

Az a döntés, hogy addig míg még két ember él itt köztünk, kiknek ajkairol magyar szavak születnek, kiknek ereibe magyar vér folyik, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda élni és működni fog.

2008-as év volt az, mikor egyre többen és többen jöttek el rendezvényeinkre, mikor fiatalok, kicsik és nagyok együtt ünnepelték a magyar kultúrát, köszönetet mondva a szervezőknek mindazért amit az elmúlt években tettek és valosítottak meg.

2008 volt az az év amikor „otthonunkat” el kellett hagynunk. Mikor azt a sok emléket összecsomagoltuk és magunkkal vittük, ki ki a saját utjára. A Kulturális Iroda székhelye megszünt.

2008-as év volt az, mikor tovább építettünk, megszerveztünk egy újabb Ars Hungarica fesztivált, a harmadikat, mely valóban örömöt szerzett nemcsak a vendégek, de a szervezők számára is.

Visszapillantva e három évre, talán azt állíthatjuk, hogy gazdag volt.

A vendégek számára gazdag volt rendezvényekben, előadásokban, bálokban, kirándulásokban. A meghívottak, művészek számára gazdag volt emlékekben és örömökben, hiszen nekik is más szorvány magyarság előtt állni, mint egy olyan városban hol szinte napi program és megszokott minden.

És számunkra is gazdag volt. Mert a 2006-os kis, kitaposatlan, ismeretlen ösvény ma már egy utacska lett. Hol göröngyös, hol puha moha lepi be ugyan, de ma már egy út.

Visszapillantva e három évre, érdekesen szép volt. Szép volt tapasztalni az „adni” érzést. Mikor magából ad az ember, szabadidejéből, energiájából, kedvéből, olykor zsebéből. Érzéseiből. Szép volt mosolyokat látni, embereket megismerni, kik értékelték mindezt. Felejthetetlen érzés volt boldoggá tenni embereket akár egy orára is, csak egy röpke pillatatig is – szép volt megérteni és megtapasztalni a szorvány magyarság életét, felfogását, gondolkodását, érzéseit.

És talán a legszebb az, amikor az ember tudja hogy hová tartozik.

 

sajtokonferencia_b

 

 

Boldog születésnapot Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda!

                                                                                                           

                                                                                                      Keresztes Orsolya Petra

 

 

                                                               

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje