• Magyar
  • Román

Csipero 2008-Visszapillantó

2009-04-06 12:16

Az Európa Jövője Egyesület 1990. szeptember 24-én azzal a céllal alakult, hogy a kecskeméti gyerekeket megismerteti Európa gyermekeivel a gyermektalálkozók során. Az alapötlet egyszerű volt, a kontinens országaiból gyermekeket hívnak meg, akiket kecskeméti iskolák látnak vendégül. A külföldi gyerekek családoknál laknak, majd a következő évben a külföldi csoportok hívják viszontlátogatásra vendéglátóikat. A gyermektalálkozókra érkező külföldi csoportoktól csupán annyit kér az egyesület, hozzanak magukkal nyelvi nehézségek nélkül átadható ajándékot, zenét, táncot, olyan műsort, mely megismerteti kultúrájukat másokkal. Így nőtt fel Csiperó, a gyermektalálkozók kedves figurája, akit ma már Európa szinte minden pontján ismernek és szeretnek.

2008-ban a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda felvállalta, hogy a magyar oktatók segítségével Nagyszeben magyar kicsinyei előszőr lépjenek a világhírű fesztivál színpadára.

Kilenc diák és három kisérő jelent meg izgulva a kecskeméti nyűzsürgő városban, ahol a vendéglató családok már kiváncsian és nagy szeretettel vártak őket.

A város szépsége, a meleg fogadtatás az a sok kedves felejthetetlen gyerekprogram, a számukra szervezett játékok, és a véget nem érő jókedv hamarosan otthoná varázsolta egy hétig a gyerekek számára  idegen földet, várost.

Az ismerkedés után nagyon gyorsan egységessé olvadt a vegyes csapat s ennek köszönhetően rengeteg kellemes élményben lehett részünk, emlékekben,  amelyek megkoronázzak a sikeres vakációt és örökkre ott maradnak kicsiny szívükbe.

 

Csiperó, Csiperó csupa szív, csupa jó
Ez a nap olyan mámorító
Csiperó ide vár! Vele szép ez a nyár
Ez a sok kicsi szív ide vár!
Csiperó, Csiperó te kis toll-poroló
Veled lenni oly andalító
Csiperó ide vár! Vele szép ez a nyár
és a sok kicsi szív ide vár!

Hazautazásuk után a gyerekek szinte fülig érő mosollyal vidáman szálltak le a buszról.

 

csipero_logo_b

 

Kaniczki Ibolyát kértem meg számoljon be e vidám kirándulásról hiszen, az ő arcán szinte akkora mosoly volt mind a gyerekekén.

„Hosszas ölelkezés, búcsuzkodás, a busz körüli tapogás, intelmezések és jótanácsok áradata között, 2008 június 5-én sikerült autóbuszra ültetni 9 nagyszebeni magyar kisiskolást és három felnőtt kíséretében elindulni  velük Kecskemét fele, a CSIPERÓ - X. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozóra.

            Elhagyva a szülővárost, máris felszabadult a hangulat a kisbuszban. Előkerültek az édességek, telefonok, játékok és beindult a féktelen fecsegés. A gyerekek legtöbbje még nem volt ilyen hosszú ideig távol szüleitől és nem látogatott meg más országokat. Akik viszont voltak már Magyarországon, izgatottan magyarázták és mesélték élményeiket. De előkerültek az osztálykirándulásos élmények is, amint egyes városokon, falvakon áthaladtunk és felismerésre kerültek az épületek, parkok, utcák.

            Hosszas, de élménydús utazás után, megérkeztünk Kecskemétre, ahol vendéglátóink és, az elkövetkezendő egy hétben, „pótcsaládjaink” már nagy türelmetlenséggel és kiváncsisággal vártak. Mindenki azt próbálta kitalálni, hogy vajon ki lesz az ő póttestvére, pótanyukája, pótcsaládja a fesztivál ideje alatt. És a titok feltárása nem váratott sokáig magára. Hamarosan bemutkozhattak egymásnak a gyerekek és a nagyszebeniek megismerhették azokat a lelkes anyukákat, akik felvállalták egy hétre a pótanyuka szerepet. A levegőben érződött kis feszültség, visszahúzodottság, megszeppenés, ami normális az ismerkedési fázisban, de ami hamarosan eltűnt, és előbukkant a kicsattanó jókedv. A fesztivál programjának bemutatása után már mindenki alig várta a másnapot, hogy teljes lendülettel belekostoljon a CSIPERÓ rejtelmeibe.

            És ez a lendület nem múlt el egy egész héten át. Városnézések, múzeumlátogatások mellett a gyerekek megismerhettek más, Európa minden szögletéből érkezett gyerekeket, fiatalokat, akik ugyanolyan lelkesen és kiváncsian baktattak kísérőikkel Kecskemét utcáin és próbálták felfedezni a fesztivál nyújtotta szórakozási lehetőségeket. A város főterén felállított szinpadon minden csoport, köztük a nagyszebeniek is, bemutatták kis előadásukat, műsorukat, mely országukat, kultúrájukat képviselte, ezzel eleget téve az Európa Jövője Egyesület egyetlen kérésének, miszerint minden gyerekcsoport olyan nyelvi nehézségek nélkül átadható ajándékot, zenét, táncot, olyan műsort hozzon magával, mely megismerteti kultúrájukat másokkal.

            A CSIPERÓ hétnek viszont nem csak kulturális és ismerkedési részei voltak. Mivel gyerekfesztivál és nyár, nem maradhattak el a strandolások, focizások és csapatépítő játékok sem. De talán a legnagyobb élményt mégis, a városhoz közel eső erdő szélén megszervezett, hétvégi piknikezés nyújtotta, ahol különböző sportversenyekkel, játékokkal lepték meg a gyerekeket. Erre a szombati napra büszkén emlékezhetnek vissza a nagyszebeniek és kecskeméti barátaik, mivel ők emelhették magasba a focimérkőzés első helyezetének díját. De arról az egyedi élményről se feledkezzünk meg, melyet a kecskeméti tűzoltóság nyújtott úgy a gyerekeknek mint a felnőtteknek, amikor vízzel tele autóikból spriccelték a visongó, szökdöső, futkorászó emberkéket.

            Bár a mondás azt tartja, hogy minden csoda három napig tart, a kecskeméti gyerekfesztivál bebizonyította, hogy ez mégsem teljesen igaz. A nagyszebeni gyerekek egy egész héten át élvezhették és habzsolhatták a CSIPERÓ nyújtotta élményeket, meglepetéseket. Barátokra tettek szert, akikkel egy hétig szórakozhattak, szaladgálhattak, játszodhattak, csintalankodhattak és közben kulturálodhattak is. Megízlelhették, hogy milyen egy idegen, de mégis anyanyelvüket beszélő ország, milyen a szülőktől távol lenni és milyen gyerekek és felnőttek száza előtt szinpadon állni és itthoni kultúrájukat bemutatni.”

A CSIPERÓ gyerekfesztivál 1990-ben született alapötlete az, hogy a résztvevők Európa különböző országaiból barátokat szerezzenek. És ezáltal megismerjék egymás kultúráját, szokásait, „gyerek szemmel ismert történelmét” és majd rá egy évre ők, akik a múlt nyáron az „otthoniak” voltak, ezennel ők lesznek a vendégek és ellátogatnak a számukra ismeretlen és idegen országba, városba.

Így ezen a nyáron a Kecskeméti Csipero éneket dudoló Nagyszebenbe érkező gyerekekre, vidám mosolyok,  igaz és őszinte barátságok várnak.

                                                                                                  Keresztes Orsolya Petra

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje