• Magyar
  • Román

Új műfaj: Kampec Dolores

2005-09-10 09:46
Interjú a nagyszebeni koncert után

Nagyszebenben fejezte be a Kampec Dolores erdélyi, romániai turnéját, a Vama Vechei Stuffstock, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy után. Az Imperium dzsesszkocsma hangulata az alternatív zene varázslatára megváltozott, táncolni mereszkedtek a hallgatóságból és pezsegni kezdett a hangulat a több mint kétórás koncert alatt.

kampec4_b

Hogy éreztétek magatok Erdélyben, Romániában?

Hajnóczy Csaba: Jó volt. Én amikor megkaptuk a meghívást a Stufstockra, akkor egyből arra gondoltam, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy Erdélyben is játszunk. Nagyon örülök, hogy erre a három koncertre Erdélyben sor került, nagyon tetszik az, hogy van egy öntevékenység, hogy vannak olyan emberek akiknek fontos a zene és dolgoznak azért, hogy létrejöhessen egy koncert. Ezt a fajta zenét nem az üzlet élteti, és nem arról van szó, hogy ezres nagyságrendű közönségnek szól és dől a pénz, ezt a zenét az emberek szeretete és nyitottsága tudja felkarolni és továbbvinni. Nagyon jó érzés, hogy működnek ilyen sejtek. Mi igazából nagyon szeretnénk egy sokkal nagyobb erdélyi turnéra is eljönni, de ez egyelőre csak egy megfogalmazódott gondolat és itteni emberek kellenek, akik segítségével kivitelezhető legyen az elképzelés.

Sok olyan dal hangzott el a koncerteteken, amelyet sosemvolt nyelveken fogalmaztatok meg. Honnan ered ez a nyelven túli szóhasználat?

Kenderesi Gabriella: Ezek jól meghatározott szövegek, mert annyira a zene inspirálja a hangokat, hogy összenőtt vele és persze ki lehet lépni ebből a megszerkesztett jelentés nélküli szövegekből, de nagyon ritkán teszem meg, mert nincs rá szükség. Valamilyen hasonlóság mindenképp van a szövegek között, még akkor is módosítunk rajta koncert közben. Ezek a szövegek legelőször egy improvizáció kapcsán jelentek meg, és aztán kialakult egy egészen sajátos nyelv, mert bizonyos zenékre nem lehet csak szöveget használni, mint ahogy vannak olyan zenei struktúrák, amelyek kifejezetten megkövetelik az érthető nyelv használatát, de persze olyan is van, hogy egy számon belül vannak ismert és ismeretlen, nem létező nyelvek.

Vannak olyan számok, ahol a zene csak egy szőnyeg, ahova el kell helyezni valami ismerőst és érthetőt.

Hogyan határoznátok meg a zenétek műfaját? Valójában nagyon nehéz bármelyik műfajba betuszkolni, mert nagyon sajátos jellege van.

Hajnóczy Csaba: Nagyon nehéz, mert nem vagyunk egyik kategóriában sem tisztán, ezért nem is figyelnek ránk sokszor, mert egy szervező mindig kell valamihez kössön minket és természetesen valami ismerthez. Mostanában a pszichedelikus etnodzsessz elnevezést használtuk, de ez sem vált be igazán, mert ismeretlenül hangzik még. A saját nevünk jelenti a műfajt is.

 

Milyen a Kampec Doloreshez tartozni?

Grencsó István: Azért jó velük lenni, mert nem kell semmit leadni abból, ami én vagyok, amit a zene jelent nekem. Én folk zenében nem tudok játszani, nem értem ezt a nyelvet.

 

Adtok egymásnak a közös zene által?

Grencsó István: Figyelünk egymásra, vannak olyan részek amiket nekem találtunk ki, de másoknak is megvan a maga része. Igyekezünk úgy zenélni, hogy jól érezzük magunkat. 

az interjút Fám Erika készítette

 

Kapcsolódó cikkek

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje