• Magyar
  • Román

Elérhetőség 2014

2014-05-19 03:54
Közösségi Ház - Magyar Kulturális Központ

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda 2006. március 11-én alakult romániai és magyarországi intézmények támogatásával. 2007-ben Nagyszeben Európa Kulturális Fővárosa volt és a kulturális iroda vállalta fel a magyar jelenlét bemutatását. Székhelye a szép Nagypiac téri, Német Demokrata Fórumnak épületében volt, közösen osztotta meg bérelt helységeit a helyi RMDSZ-el.

NMKI-sigla

Szándékban volt egy Magyar Pavilont felépíteni a nagyszebeni Petőfi Sándor parkban. Ennek terve, pályázási módszerben elkészíttetett, sőt még a munkálatok el is kezdődtek, hisz nem remélt anyagi támogatásban is részesült a terv, azon szervezeten keresztül, amely szakmai és kivitelezési partnere volt a nagyszebeni HÍD Egyesületnek.

Sajnos, rögtön a 2007-es események után a főtéri ingatlanból úgy a HÍD Egyesület és a Kulturális Iroda, mint pedig a helyi RMDSZ ki lett tessékelve a, majdnem húsz évig magyar közösségi házként is működő ingatlanból. 

Közben, ugyancsak 2007-ben véget ért az a, több évekig tartó Nagyszebeni Polgári Művelődási Egyesület felperesi pere, amely a hajdani Nagyszebeni Polgári Kör jogutódaként a magyar közösség számára visszaszerezte a Nagypiac téri ingatlant. Ebben a Magyar Háznak nevezett ingatlanban kapott irodát a helyi RMDSZ 2008-ban, viszont a HÍD-Szebeni Magyar Egyesület és az általa működtetett szakirodákat itt nem kaptak helyet.

Ezek után kénytelenek voltunk csupán eseményekben gondolkodni, hisz megfelelő helységek hiányában az állandó jellegű műsorok megszervezése lehetetlenné vált. Ennek ellenére a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda nem állította le tevékenységeit, jelenlétét és ingatlan hiánya ellenére értékes, közkedvelt és közösségi építésben hasznos eseményeket szervezett meg.

2009. októberében csoda történt. Guttmann Szabolcs és családja felajánlotta, hogy a HÍD-Szebeni Magyar Egyesület - és az általa működtetett irodák, szakcsoportok, klubok, tevékenységeikkel együtt - költözzenek be a nagyszebeni Felinarului utcai 6. számnál található, családi ingatlanjukba. E csodálatos épületet - amelyet a volt főépítész saját tervei és elképzelése szerint rehabilitált és alakított ki - használtuk magyar közösségi házként, elnevezve ezt Nagyszebeni Magyar Kulturális Központként is 2013 nyaráig.

A közösségi tevékenység szempontjából virágzó periódusnak is könyvelhető négy évben partnerekkel együtt sok eseményt szerveztünk meg, állandó jellegű művelődési műsorokat tudtunk kivitelezni és nem utolsó sorban vendégfogadás szempontjából is nagyon kedvező, barátságos ingatlan volt, mindenki kedvelte.

2011-től itt működött a nagyszebeni Demokrácia Központ is, amely a nagyszebeni és környékbeli magyarok számára úriási segítséget kínált a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatosan. Viszont egyesületünk nem fogadta be a politikai szerepvállalást, ugyanakkor a számbelileg kevés kérelmező miatt a működtető intézmény megvonta a támogatást (amely a tulajnak bért és a nagyszebeni magyarságnak alkalmazott közösségszervezőt jelentett).

Megemlítendő, hogy ebben az időszakban a HÍD Egyesület viszonya az Rmdsz-el erőteljesen megromlott, a politikai párt elnevezést nem vállaló, de számtalan esetben kimondottan eképp működő alakulat információhiány-, rosszindulat- és torz bemutatás miatt neheztelt egyesületünkre és majdnem minden  működési támogatástól megfosztott. Mindezek ellenére az egyesület, a központ, a tevékenységek működtek, sőt a fesztivál-jellegű események gyarapodtak és szépen fejlődtek.

Az egyre nehezebb anyagi feltételek és igények következtében az egyesület arra kényszerült, hogy az ingatlanból kiköltözzön és pár hónapig újból székhely nélkül működtünk. Év végére, ismerve a helyzetet és elismerve a kifejtett tevékenység közösségi szerepét a Nagyszebeni Református Egyházközség felajánlotta, hogy az újan visszaszerzett, egykori felekezeti magyar iskola ingatlanban a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ is helyet kapjon a működés biztosítása érdekébe. 2013. novemberében költözött a HÍD Egyesület által működtetett Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ az ingatlanban és mottójának híven: "Tettekben a lényeg!" hamarosan meg is szervezett néhány eseményt, folytatva a stratégiájába foglalt nagyszebeni magyar közösség érdekébe kifejtett tevékenységet.

 

Jelenlegi elérhetőségek: 

HÍD - Szebeni Magyar Egyesület - 550215, Nagyszeben - Anina utca, 6A. szám

Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ - 550173 - Nagyszeben, Sörház (Berariei) utca, 2A. szám

 hid@szeben.ro, http://www.Szeben.ro

004.0745.300234 - Serfőző Levente, elnök (levente@serfozo.ro)

004.0722.231964 - Márton Ildikó, irodavezető (ildiko@szeben.ro)

004.0747.975921 - Takács Gyöngyi, idegenvezető (gyongyi_takacs@yahoo.com)

 

Mindenkit szeretettel várunk Nagyszebenbe és Központunkban!

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje