• Magyar
  • Román

Új vezetőség a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület élén

2014-07-05 13:56

A hatékonyabb közösségszervezést és a nagyszebeni alkotó és közéleti személyiségek felé való nyitást tűzte ki célul idei közgyűlésén a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, amely kilenc éve vállalja fel a térségben élő magyar kisebbség értékeinek népszerűsítését, tovább örökítését. – Igyekszünk a helyi, tevékeny közéleti személyiségeket, alkotó művészeket is bevonni a civil szervezet munkájába, ezért ötről kilencre emeltük a vezetőtanács tagjainak számát. Emellett egy alelnöki tisztséggel is bővítettük az egyesület elnökségét, hogy a napi teendők szintjén hatékonyabban tudjunk működni – számolt be az idei közgyűlés újdonságairól Serfőző Levente az egyesület újraválasztott elnöke.

 logo_vizszintes_72_fekete_b

A tavalyi működési és pénzügyi mérlegből kiderült: kis költségvetésből is lehet eredményesen munkát végezni, és ennek a saját székház hiánya sem szabhat gátat. A székhelyhiányra kínált megoldást a tavaly novemberi, református egyházzal kötött ötéves megállapodás, amely bérmentesen – csupán a fenntartási költségek ellenében – helyet biztosít az egyesület által működtetett Magyar Kulturális Központnak. A Központ működésének és fenntartásának éves költségvetése, eseményszervezésen kívül így is eléri a 2000-2500 eurót, ez pedig egy ilyen intézmény minimálisra szabott kerete. A szükséges pénzalapot pályázati pénzekből, támogatásokból, szolgáltatásokból, rendezvények szervezéséből próbálja előteremteni a vezetőség – mondta az elnök, aki szerint az egyesület továbbra is hű marad Tettekben a lényeg! mottójához.

A vezetőtanács élére négy évre újraválasztották Serfőző Leventét, akinek a munkáját Páll Ákos alelnök és Márton Ildikó alelnök (egyben irodavezető) segíti. A vezetőtanács további tagjai: Bajka Lóránd számítástechnikai szakember, ifjú Keresztes Kálmán nagyszebeni RMDSZ-elnök, Józsa Benjámin nyugalmazott magyartanár, Orth István, művész, Páskuly Angela a nagyszebeni Gong Bábszínház német tagozatának igazgatója és a helyi magyar amatőr színtársulat vezetője, és Takács Gyöngyi.a Szeben Megyei Tanács turisztikai referense. Cenzorok: Puşcaş Mioara könyvelő, Varró Sándor református lelkész, Bándi István az egyesület alapító tagja. Tiszteletbeli elnök: Guttmann Szabolcs.

Az új vezetőtanács az éves tagsági díjat egy magyar nyelvű könyvben határozta meg, így járulva hozzá a tervezett magyar könyvtár könyvállományához.

A kultúra nyelvén való összefogásra ösztönző egyesület elsődlegesen a helyi magyar közösség fejlődését, közművelődésének fejlesztését tartja szívügyének, de az egész magyar nyelvterület „vérkeringésébe” is beilleszkedett és továbbá is ápolni, megtartani, fejleszteni szeretné az elért eredményeket. Ennek érdekében pedig megfontolt stratégiát dolgozott ki a kulturális műsorok és fesztiválok szélesebb körben való terjesztésére. A szervezet politikailag független, viszont a nagyszebeni, dél-erdélyi magyar közösségeket érintő döntésekben részt vállal. Emellett támogatja mindazokat, akik a térségben a magyar kulturális örökség megőrzését és átörökítését tűzték ki célul.

A HÍD – Szebeni Magyar Egyesület jellegzetes programokkal és teendőkkel felruházott szakosztályokkal működik. Az egyesület legfontosabb, a térségbeli magyar kulturális tevékenységekért felelős szakosztályának tevékenysége a helyi Magyar Kulturális Központ irányításában és időszakos rendezvényszervezésben áll. De vannak olyan állandó tevékenységek is, mint a filmklubok, irodalmi estek, amatőr színjátszás, kórus. A turizmus szakosztály Nagyszebent és térségét turisztikai látványosságként népszerűsíti a magyar turisták körében, különféle szabadidős-programokat, szállás és ellátási lehetőséget kínálva számukra. A pályázatok kidolgozását végző szakosztály munkatársai tulajdonképpen a működéshez szükséges anyagi forrásokért felelnek, hiszen az egyesület működési költségét különböző támogatásokból fedezik. Az ifjúsági szakosztály a gyermek- és ifjúsági programokért felel. A fiatalokból álló önkéntes csapat szervezi a hagyományos farsangi, szüreti, illetve gólyabálokat, a június elsejei gyermeknapot, különböző táborokat kirándulásokat. A sajtó szakosztály a www.szeben.ro térségi magyar honlap tartalomfeltöltésével foglalkozik, az oktatási szakosztály pedig az oktatáshoz kapcsolódó iskolai és iskolán kívüli programok kezdeményezéséért felel.

Az egyesület évente megszervezett programjai közé tartoznak a Magyar Filmnapok, a Hungarikum Napok, a Kós Károly és Borsos Miklós konferenciák, és az Ars Hungarica – magyar kulturális fesztivál.   

Dézsi Ildikó

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje