• Magyar
  • Román

Programul detaliat din cadrul festivalului

2018-06-27 06:15
Zilele Hungarikum - 5-8 iulie 2018

Pe lângă Concursul de gătit și prepararea Gulyáș-ului Uriaș, evenimente care se vor desfășura la Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, festivalul Zilele Hungarikum 2018 mai cuprinde și câteva repere atractive pentru iubitorii de artă și muzică. 

 

Joi, 5 iulie 2018, ora: 15:00 – Vernisaj expoziție – Aliz Torella Szegedi: Portrete din Sibiu, Locaţie: Pavilionul Multicultural CNM ASTRA

Szegedi-Kosza Torella Alice: Sunt copilul satului. Odrasla unei familii populare, care a plecat în expediție, ca să înțeleagă cum funcționează lumea prin propria sa cultură, să întărească sau să combată înțelepciunea basmelor, fructul literaturii poeților și a scriitorilor, prin care a crescut, ca în final să-și formeze propriile impresii și prin acest fapt să aducă fericirea în sufletele oamenilor.

Acum trăiesc in Budapesta și creez. În timpul meu liber pictez zilnic câteva ore, iar la sfârșitul săptămânii petrec și mai mult timp desenând și împletind rogojină. Au fost perioade când mă ocupam și mai mult cu rogojina, în tinerețe. Poate distincțiile și faptul că trăiam în diaspora, fiind și o artistă tânără călătoream mult, acesta a fost motivul pentru care m-am inspirat din tradițiile bine încadrate și am făcut un pas înainte, am urcat o treaptă mai sus.

Nu am vrut să-mi continui studiile de artă plastică, deoarece mă temeam că alegând drumul acesta care cuprinde cunoștințe și obiceiuri care nu se aseamănă cu ale mele, o să mă plafonez. Ca să înțeleg lumea din zilele noastre, a trebuit să înțeleg adevărul. Caut unitatea în tot, cu speranța că poate voi găsi armonia. Dacă ar trebui să spun în câteva cuvinte de ce sunt o artistă, sau unde aș putea să îmi încadrez creațiile, îmi vin în minte lucruri care sunt importante pentru mine, sau lucruri la care îmi face plăcere să mă gândesc. Cum ar fi de exemplu: apartenența, mediul în relația cu sinele, relația dintre om și natură. Nu știu unde ar putea să se încadreze creațiile mele, tot ceea ce știu este că îmi face o deosebită plăcere să „desenez” cu fire de rogojină.

Expoziția va fi vernisată, în prezența artistei de Ștefan Ciprian Anghel - director general / manager CNM Astra, Crețu Mirela - director, curatorul expoziției și Levente Serfőző – președintele Asociației HID

Szegedi-Kosza Torella Alice - S v Brukenthal

Joi, 5 iulie 2018, ora: 19:00 – Prezentare carte turistică - Géza Kovács: Sibiu, Locaţie: Librăria Habitus (lb. maghiară)

Joi, 5 iulie 2018, ora: 20:00 – Ghidaj special prin Sibiu cu Gyöngyi Takács, plecare de la Librăria Habitus (lb. maghiară)

Eveniment în limba maghiară.
Se va prezenta primul ghid turistic complex în limba maghiară despre Sibiu. Ghidul se găsește în toate formatele electronice și va fi prezentat în variantă tipar. Cartea, apoi Municipiul Sibiu printr-un ghidaj profesionist vor fi prezentate de Gyöngyi Takács, ghid turistic.

Vineri , 6 iulie 2018, ora: 15:00 – Strada meșteșugarilor - deschidere, Locaţie: Muzeul în aer Liber al CNM Astra

Vineri , 6 iulie 2018, ora: 15:30 – Târgul gastro-turistic maghiar - deschidere, Locaţie: Muzeul în aer Liber al CNM Astra

Cele două evenimente se derulează pe parcursul a trei zile, de vineri de la orele 15 până dumincă. Organizarea acestora prevede invitați din mai multe regiuni și meșteri consacrați în mai multe meserii, unele chiar pe cale de dipariție, de exemplu fierar. Târgul gastro-turistic include prezentările unor orașe și regiuni din Ungaria: Kecel, Pécs, Szolnok și Nyíregyháza localități care vor sosi la Sibiu cu expoziții, pliante și prezentări interactive ale atracțiilor turistice și gastronomice din regiunile acestora. Tțrgul mai prevede degustări de vinuri, siropuri, bere, produse lactate, gemuri, ciocolată și alte produse care vor satisface toate gusturile vizitatorilor.

Farkas Borszakuzlet logo_s Solnoki hid_s 1717 logo_s

Vineri , 6 iulie 2018, ora: 16:00 – Vernisaj expoziție: Ferenc Petrla (Senor) din Slovacia, Locaţie: Galeria Bisericii Reformate

Ferenc Petrla este unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici din Slovacia. Sosește la Sibiu pentru a expune timp de numai patru zile. Expoziția va fi prezentată de Robert Strebeli, curator al Muzeului Național Brukenthal și de Péter Széman, președintele Societății Maghiare de Cultură din Transilvania.

Vineri , 6 iulie 2018, ora: 17:00 – Concert: Orchestra de cameră Erdődy (HU) – Muzică la castel, Locaţie: Biserica Sf. Ioan

În program:

Johann Kusser: Overture

Samuel Capricornus: Domine Jesu Christe

Dall'Abaco: Sonata da chiesa

Pál Esterházy: fragmente din colecția Harmonia caelestis

Handel: Concert pentru orgă în F major

Mozart: Adagio și fugă (K 546.)

Mendelssohn: Simfonie pentru corzi

Colaboratori:

Boldizsár Szefcsik - vocal

Homolya Dávid - orgă

Erdődy Kamarazenekar fotó_b

Orchestra de cameră Erdődy, fondată în 1994 va concerta pentru prima oară în Transilvania în cadrul unui turneu în care vor concerte în castele și biserici.

Organizatori: Fundația Orchestra de cameră Erdődy, Institutul Balassi - Centrul Cultural al Ungariei Sfântu Gheorghe, Asociația Transylvania Art And Heritage

Parteneri si sponsori: Fondul Cultural Național din Ungaria (HU), Consiliul Local Ferencváros (HU), Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia Maghiarilor din Sibiu HID, Asociația Carola, gr. Erdődy László, Horváth Tholdy Péter, Fundația Kálnoky, Contele Kálmán Teleki, Asociaţia Castelul Teleki.

Orchestra de cameră Erdődy este partener public permanent al Consiliul Local Budapesta - Ferencváros. /www.erdody.hu/

Fondatorii orchestrei, artiști renumiți și în străinătate au concertat pe renumite scene ale lumii.  Și-au propus promovarea muzicii clasice maghiare vechi, îmbogățind repertoriul cu compoziții contemporane.

Au publicat 14 discuri și au obținut numeroase premii internaționale.

Mulțumită dirijorului și fondatorului orchestrei, violonistul Szefcsik Zsolt mare parte a repertoriului orchestrei este o selecție de compoziții maghiare din perioada barocului și clasicismului.

Programul turneului din Transilvania este de o premieră absolută.

Cuprinde muzica secolului al XVII. – uvertura compozitorului Johann Kusser, originar din Bratislava, dar și a secolului al XVIII. – Divertimento, compus de Michael Haydn, renumitul muzician care a trăit şi a debutat la Oradea.

Vor fi prezentate piese ale compozitorului Rózsavölgyi Márk - Dans de societate în stil bărbunc (verbunk) -  sau a lui György Orbán, de origine clujean cu compoziția „Dansuri de curte„ din 2002 dedicație specială pentru Orchestra de cameră Erdődy.

În vederea prezentării virtuozității și promovării muzicii din secolul al XIX. în program va apărea și simfonia pentru corzi al lui Mendelssohn, IX (c-minor).

Locațiile concertelor sînt extrem de importante pentru Orchestra de cameră Erdődy, castelele si bisericile vor ajuta în evocarea atmosferei de epocă și promovarea muzicii clasice, astfel că aceste spații se vor alătura circuitului cultural muzical.

Vineri , 6 iulie 2018, ora: 18:30 – Prezentare de carte - Baronesa Szilvássy Carola de Bornemissza: Carte de bucate (Secrete din bucătăria baronilor de Transilvania). Invitată: Zsuzsa Szebeni, Institutul Balassi Centrul Cultural Maghiar din Sf. Gheorghe, Locaţie: Biserica Sf. Ioan

Rolurile unei doamne moderne și responsabile social în Epoca Frumoasă.

Szilvássy Carola a fost o femeie cu o activitate socială impresionantă din perioada eroică a aristocrației. A fost președinta Societății Femeilor Reformate, a fost membră a Asociației Literare Kemény Zsigmond din Târgu Mureș, apărătoare a Erdélyi Helikon, a fost vicepreședintă a Erdélyi Színpártoló Társaság, animatoare a Salonului Cetății Vechi,  a sprijinit instituții de ocrotire a copiilor și case de bătrâni, a considerat importantă grija pentru tinerele servitoare. Și-a asumat un rol important în îngrijirea bolnavilor și ajutorarea săracilor.

În perioada primului război mondial a fost asistentă la chirurgie, având un rol major la  ajutarea pacienților și săracilor, un suflet foarte frumos, întreprinzător, atingând normele sociale ale timpului. A fost muza lui Miklós Bánffy, deși scriitorul nu a putut să se căsătorească cu ea, a iubit-o si a admirat-o toată viața,  este isnpirația și eroine de fapt Trilogia Transilvană - Erdélyi Trilógia. Szilvássy Carola, apare sub numele Adrienne in opera lui Bánffy.

Bornemissza Elmerné Szilvassy Carola a fost o femeie care nu a putut fi ignorată. O femeie extrem de frumoasă, inteligentă, nobilă asumându-și un rol major în a ajuta pe cei oropsiți de soartă.

Carola nu a fost o femeie oarecare, ci o tânără care a studiat școala modernă și de prestigiu din Elveția, vorbea impecabil mai multe limbi, a călătorit în munții din Transilvania, iar alpinismul pentru ea era o activitate zilnică. Săptămânal se antrena și mânca sănătos pentru a se menține într-o formă bună.

Era o persoană loială și de încredere, o femeie adevărată care știe mai multe fațete ale vieții, niciodata nu și-a ascuns durerile, bucuriile, dorințele și amintirile.

Baronesa Szilvássy Carola (1876-1948). Tatăl său, Syilvássy Béla, a fost proprietar de pământ, iar mama sa a fost contesa Wass Antonia. A fost soția lui Bornemissza Elemer. Au divortat după moartea unicului lor copil. A murit la 72 ani, și după spusele localnicilor, Bánffy Miklós ar fi  așezat un buchet unic de trandafiri roșii pe mormântul ei.

Sâmbătă, 7 iulie 2018 - EVENIMENTE în AER LIBER

08:00 – 15:00 Concursul de Gătit

9 – 15 – în paralel cu gătitul evenimente de timp liber: dansuri şi muzică populară maghiară, prezentări şi ateliere ale meşterilor populari, evenimente pentru copii, concursuri, jocuri, degustări de bere şi diverse produse, etc.

- Preparate de baroni, din rețetele Baronesei Szilvássy Carola

- Strada meşteşugarilor, târg și prezentări

- Târgul gastro-turistic, prezentări și degustări

- Spectacole de dansuri și muzică populară maghiară

- Evenimente pentru copii

- Degustări de bere artizanală, vinuri și alte licori tradiționale

14 – 18 - degustare preparate, jurizare, premiere, concert

Locaţie: Muzeul în Aer Liber al CNM Astra, Târgul de Ţară

Tanc Virag Endre_b

Muzică.

Trupa Folker

Membrii trupei Folker, atât individual cât și în echipă se ocupă de mai mulți ani cu muzica , dansurile și cântecele populare maghiare.

Trupa a fost înființată in anul 2001 sub numele Folker, sunt invitați regulat la cluburile de dans pentru copii și adulti din Sfântu  Gheorghe, în taberele de muzică populară, la diferite evenimente, festivaluri în orașe din Transilvania, Ungaria, Voivodina și Europa de Vest. Au luat parte la diferite producții teatrale, deschideri de expoziții și compun coloane sonore pentru filme.
În 2007 a apărut CD-ul lor cu numele 'Dans de capră', ce ne prezintă unele dintre cântecele, jocurile pentru copii și dansurile populare din nordul Ciucului, Ghimeș și Moldova.

Membrii trupei: Csibi Szabolcs – contrabass, Kelemen István – vioară, Lőrinczi Zsolt – cobză, violă, Melkuhn Róbert – fluier

Dansuri.

Virág Imola – Ansamblul Háromszék

Virág Endre – Ansamblul Háromszék

Stekbauer-Hanzi Réka – Trupa de dans popular Százlábú

Kisgyörgy Máté - Trupa de dans popular Százlábú

Din program:

Dansuri din nordul Ciucului, din Câmpia Transilvaniei și Satu Mare

Cântece (Stekbauer-Hanzi Réka) din Moldova, Câmpia Transilvaniei, Târnava

Curs de dans (recomandat tuturor spectatorilor): dansuri din Moldova , nordul Ciucului

 15:00 – Concert: Formația GÓBÉ (HU)

Locaţie: Muzeul în Aer Liber al CNM Astra, Scena de pe Lac

 

Prezența muzicii populare autentice la oraș este absolut firească pentru trupa Góbé iar aceasta este considerată esența exprimării lor. Este la fel de evidentă în muzica lor atât prezența muzicii ușoare cât și cea clasică, deoarece acestea sunt, de asemenea, o parte din identitatea lor culturală. Piesele lor nu sunt folclorice pentru că au prea puțin din autenticitatea acestora, pentru a fi pop sunt prea aprtoape de folk, iar datorită influențelor clasice este aproape nedefinită. ”Asta e!” / spun chiar membrii trupei.

Membrii:

KISS-B. ÁDÁM: vioara, viola, voce (violin, viola, lead vocals)

VIZELI MÁTÉ: violă, vioară, chitară, lăută, voce (violas, violin, guitar, kobza, vocals)

EGERVÁRI MÁTYÁS: țambal, instrumente de suflat (hammered dulcimer, harmonizing tambura, wind instruments)

CSASZNYI IMRE: voce, vocalist, viola (alto tambura, lead vocals, viola)

TIMÁR MÁRTON: contrabas (double bass)

CZUPI ÁRON - tobe, percuție, voce (drums, percussion, vocals)

GÓBÉ a fost înființată în noiembrie 2007 la Budapesta și este compusă din foști elevi ai Conservatorului Bartók Béla. Mai târziu ei și-au continuat studiile de muzică ușoară și clasică la Academia de Muzică Liszt Ferenc.

După formarea acesteia trupa a plonjat imediat în viața, destul de bogată a undergroundului din Budapesta, și în deja din primul an au susținut concerte în numeroase cluburi și la festivaluri. Pe lângă folclor muzica trupei se hrănește și din propriile experiențe și sentimente. Scopul lor este ca folclorul maghiar tradițional să devină patrimoniu cultural multietnic și parte integrantă a muzicii pop la nivel național și internațional.

În anul 2011, au câștigat Premiul cel mare și pe cel al popularității la showul Talentométer, ca urmare, au avut șansa de a înregistra și lansa primul lor album, care a apărut în 2013 cu numele „Góbé”. Aici s-au despărțit de traditiile populare și au modernizat doinele, incluzând linii melodice proprii. Al doilea album a apărut în 2015 cu numele „Ez van!” („Asta este!”). Scopul lor este de a readuce în actualitate muzica populară, reinterpretată într-un format plăcut generațiilor de azi, accesibilă pentru toată lumea, ușor de înțeles și neîngrădită în stiluri și forme.

”Mi-ar fi plăcut să ascult astfel de muzică și pentru că nu a existat, am făcut-o noi.” Kiss-B. Ádám

”Suntem permanent în căutarea limitelor până ce se naște, la un moment dat linia noastră melodică.” Csasznyi Imre

Duminică, 8 iulie 2018 - EVENIMENTE în AER LIBER

08:00 – 16:00 - GULYÁS URIAȘ (*1500 litri) - „Regele” Gulyás-ului, dl. Sándor Csányi

- Prezentări gastronomice maghiare

- Strada meşteşugarilor, târg și prezentări

- Târgul gastro-turistic, prezentări și degustări

- Spectacole de dansuri și muzică populară maghiară

- Construcție iurtă și concurs de tras cu arcul

- Degustări de bere artizanală, vinuri și alte licori tradiționale

Nagy ust_05_b

HN2017_4nap_144_b

 
 
 
Oldal teteje