• Magyar
  • Román

Centrul Cultural Maghiar Sibiu - 12 ani

2018-02-17 04:39
Evenimente culturale incitante la aniversarea

Centrul Cultural Maghiar din Sibiu a fost înființat pe data de 11 martie 2006 de către Asociația HID și partenerii acesteia cu scopul de a reprezenta și prezenta valori ale culturii maghiare. În fiecare an, cu prilejul aniversării Asociația HID oferă publicului larg câteva evenimente atent alese și din mai multe arii ale culturii. Anul acesta o expoziție și două concerte sunt prezentate publicului larg, iar alte două evenimente sunt dedicate membrilor și invitaților Centrului Cultural Maghiar.

Demeny Balazs 03_b

• Recital de pian Demény Balázs

Luni, 12 martie 2018, ora: 19.00 - Sala mică THALIA

* Preț bilet: 10 lei la intrare

Demény Balázs, doctorand la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, este considerat unul dintre reprezentanţii de excepţie ai noii generaţii de pianişti. Este deţinător al premiului I la concursurile internaţionale de pian Ile de France, Hans von Bülow şi Carl Filtsch, şi al premiului II la Concursul Internaţional de Pian Chopin din Budapesta. Născut în 1989, pianistul a concertat în cadrul unor festivaluri de mare rang, precum şi în importante săli de concerte: Sala de concert Bartók Béla al Palatului Artelor din Budapesta, Gasteig München, Festivalul de Primăvară din Budapesta, Festivalul Liszt din Raiding, Ateneul Român, Expoziţia Mondială din Milano sau Yokohama International Piano Concert Series. De asemenea deţine premiul Kodály şi Pianist acordat de Festivalul şi cursurile de măiestrie ISA Prag-Wien-Budapest, şi a obţinut locul I la Concursul Internaţional de Pian Sigismund Toduță şi la Festivalul Muzicii Maghiare organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti. Cel mai recent album al său Schumann-Bartók a fost înregistrat la Budapest Music Center, iar în anul 2011 a înregistrat un album solo intitulat A Liszt Memorial Year. A evoluat alături de importante orchestre din Ungaria şi străinătate, sub bagheta unor maeştri precum Jesús López-Cobos, Ligeti András, Hollerung Gábor, Ken Takaseki, Hámori Máté, Jankó Zsolt, Horváth Gábor, Horváth József, Theo Wolthers, Alfonso Saura, Ion-Ilarion Galaţi şi mulţi alţii.

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata în Re major, K 284

Demény Attila: 10 piese pentru pian

Liszt Ferenc: Aprés une lecture du Dante

Ligeti György: L’escalier du Diableszervusz,

 BLq_perness_2017-0946_online_b

• Barabás Lőrinc Quartet: Other Than Unusual - Transylvania Tour 2018

Vineri, 16 martie 2018, ora 19.00 - ATRIUM

* Preț bilet: 25 lei cu rezervarea locurilor la nr. tel.: 0723.287486

Primul album al Quartetului Barabás Lőrinc, Beardance a apărut în toamna anului 2016. Chiar înainte de a lansa în Ungaria cel de-al doilea album - "Other Than Unusual" - trupa sosește într-un turneu în Transilvania, pe traseul Cluj, Tg. Mureș, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Brașov, după care se reunește cu trompetistul Takuya Kuroda și vor prezenta noul album în Budapesta.

“Influențele folclorice au trecut puțin în penumbră pe noul album, dar stilul trans-jazz, regăsit pe Beardance s-a păstrat. De fapt combinăm mai multe stiluri și avem chiar piese pentru programe tv/radio, sau muzică pentru film și teatru evidențiate mai ales datorită interpretărilor speciale ale lui Zsolt Nagy pe vibrafon și timpan. Dar avem și piese muzicale cu inluențe spre rock”. – spune Lőrinc Barabás despre album.

Componența Quartetului Lőrinc Barabás s-a definitivat în februarie 2016 cu Zoltán Cséry la clape, Attila Herr – ghitară bass și Zsolt Nagy la tobe.

Trompetistul de jazz Lőrinc Barabás a devenit cunoscut în Ungaria și la nivel internațional cu formația Barabás Lőrinc Eklektric încă din 2005. Momentan, pe lângă Quartet are apariții solo și conduce clubul de muzică improvizatoare Random Wednesday din Budapesta.

Pianistul Zoltán Cséry este membru al formației Patché, este compozitor și invitat frecvent al serilor Random Trip. Deschiderea față de muzica pop se îmbină perfect cu înclinațiile și cunoștințele jazzistice care combinate prin sintetizator conferă o audiție multicoloră și de mare efect.

Pe Attila Herr publicul îl cunoaște mai ales din trupa Besh o droM. Se spune despre el că este unul dintre cei mai buni bassiști din țara vecină, intrepretează cu mare siguranță și acuratețe atât piese de muzică populară cât și pop, blues sau jazz. Gândește proporțional despre muzică și spune că nu trebuie nici mai mult nici mai puțin decât este necesar.

Zsolt Nagy a fost ani de zile percuționistul principal al Orchestrei Simfonice Dohnányi Ernő din Budafok, dar apare foarte des în trupe de jazz și pop. Temeinicele sale cunoștințe technice le pune în valoare exemplar și le multiplică în actuala formație.

Other Than Unusual - Transylvania Tour 2018: 14 februarie - Cluj, Atelier, 15 februarie - Tg. Mureș, J’ai Bistrot, 16 februarie - Sibiu, Atrium, 17 februarie - Sf. Gheorghe, Simpla, 18 februarie - Brașov, Warehouse Pub

Barabás Lőrinc Quartet – Beardance

Barabás Lőrinc Quartet – Prodi

Barabás Lőrinc Quartet – Kerengő

 Makkai Sandor kocka_b

• Viața și opera episcopului Sándor Makkai

Vernisajul expoziției: duminică, 11 martie 2018, ora 11,00 – Galeria Bisericii Reformate

Expoziția va fi prezentată de Zsuzsa Szebeni, directoarea Centrului Cultural Maghiar Balassi din Sf. Gheorghe alături de artistul plastic Ștefan Orth, Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu și președintele Asociației HID Levente Serfőző, directorul Centrului Cultural Maghiar.

Sándor Makkai a fost teolog, scriitor, om de cultură și o personalitate remarcabilă a vieții publice. Expoziția prezintă momente și evoluții în cariera episcopului și este o oglindă remarcabilă a istoriei Transilvaniei din timpul celor două războaie mondiale din secolul XX.

Curatorul expoziției este preoteasa Lilla Makkai, iar fotografiile și materialul vizual au fost organizate de R, iar fotografiile și materialul vizual sunt concepția lui Róbert Szebeni-Szabó. Expoziția va puta fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie (programarea vizitelor la nr. tel.: 0269.211177).

Alte evenimente (doar în limba maghiară) organizate de Asociația HID - Centrul Cultural Maghiar la aniversarea celor 12 ani de la înființare:

• Prezentare de carte - Tuzson Edit: Ásó, kapa s a piszkavas (Lopată, săpăligă și traglă)

Joi, 8 martie 2018, ora 17.00 - Librăria Habitus

• Concert: Formația Kávészünet (HU)

Duminică, 11 martie 2018, ora 19.00 - ATRIUM (intrarea pe bază de invitații)

 
 
 
Oldal teteje