• Magyar
  • Román

Óriás gulyás a kilencedik Hungarikum Napokon

2018-06-27 01:33
Nagyszeben, Falumúzeum - 2018. július 8.

Tavaly bővítettük először kétnaposra a Hungarikum Napok szabadtéri programjait. Akkor Csányi Sándor szolnoki barátunk és a Szolnoki Gulyásfesztivál főszervezője segített benne, hogy megfőzzük minden idők legnagyobb nagyszebeni gulyását. Idén triplázunk és 1500 literes bográcsban készítünk finom magyar eledelt a falumúzeumban.

Nagy ust_04_b

Az 1500 literes bográcsot külön és rendelésre kialakított vontatókocsi hozza majd Nagyszebenbe. Már magában a hatalmas üst is érdekesség lesz ritkán, vagy soha nem látott mérete és kivitelezése miatt. A nagy üstöt a Bográcsbrigád nevű egyesület szállítja Szolnokról, ők segítenek majd Csányi Sándornak (Magyarország "Gulyáskirálya") és Bihacsy Lászlónak (senior shéf, szabadtűzi sütésfözés mestere, szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagja) megfőzni a finom gulyást, amelyet több ezer személynek kínálunk majd fel kóstolásra: "Alföldi csipetkés marhagulyás", amely a Magyar Földművelésügyi Minisztérium által alapított, Hagyományok Ízek Régiók (HIR) védjeggyel rendelkezik.

Az Óriásgulyás elkészítésének folyamatát kísérőműsorokkal próbáljuk összekötni, hogy elkerüljük a nagy sorállást. A gyermekeknek jurtát építünk és íjazni tanítjuk őket a Kalibáskő Erdelyi Egyesület segítségével, a felnőttek számára, pedig étel-, ital kóstolókat szervezünk.

Nagy ust_06_s Nagy ust_05_s Nagy ust_03_s

HN2017_4nap_173_s HN2017_4nap_101_s HN2017_4nap_147_s

 
 
 
Oldal teteje