• Magyar
  • Román

FŐZŐVERSENY - Nagyszeben, 2018. július 7.

2018-06-20 12:45
Tájékoztató és szervezési szabályok

A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete 2018-ban kilencedik alkalommal szervezi meg a Főzőversenyt. A már hagyományosnak számító főzőversenyt az ASTRA Nemzeti Múzeum Szabadtéri Falumúzeumában 2018. július 7-én, szombaton szervezzük. Az eseményt időjárástól függetlenül megtartottuk minden évben és igyekszünk ezt betartani, ha mégis ítéletidőt jeleznének az időjárásjelentések a főzőversenyt másnapra, vasárnapra, azonos programmal és szabályokkal tartjuk meg. A főzőversennyel párhuzamosan kézműves vásár, gyermekprogramok, különböző előadások kerülnek bemutatásra és a jó hangulatot népzenével, operettel és tánccal “ízesítjük”.

 Tájékoztató és szervezési szabályok a főzőversennyel kapcsolatosan

- az esemény biztonságos és minőségi megszervezése érdekében felkérünk mindenkit a jelen szabályzat betartására -

HN2017_3nap_05_b

BENEVEZÉS:

A Főzőversenyre minimum 3 fős csapatok jelentkezését várjuk.

FIGYELEM! Nagyon fontos, hogy minden csapatból legalább egy személy orvosi jóváhagyással bizonyítsa, hogy egészségügyileg alkalmas a főzésre és felszolgálásra (háziorvos által kibocsátott jóváhagyás: „Apt clinic pentru gătit”). Ugyanakkor, a hús beszerzésekor fontos kikérni az állatorvosi jóváhagyást és a vásárlási nyugtát, s kérjük, ezeket  hozzák magukkal a szabadtéri műsorra (copie certificat veterinar, chitanţă şi/sau bon de casă).

A helyi állattenyésztőket és mezőgazdászokat szeretnénk támogatni, és a helyszínre úgy hívunk meg közülük néhányat, hogy a gulyáshoz szükséges minden hozzávalót helyben is meg lehessen, piaci ár alatti összegben vásárolni.

ÚJ! Nem csak gulyást lehet főzni...

HÁROM Kategóriában lehet benevezni a Főzőversenyre:

- Hagyományos gulyás – ebbe a kategóriába fogjuk sorolni azokat a gulyásokat, amelyek  a hagyományos, a tradicionális, mindenki által ismert módon készülnek

- Újraértelmezett/modern gulyás – ebbe a kategóriába soroljuk azokat a gulyásokat, amelyek mást, különlegeset, az újszerű ételek elkészítésében újraértelmezést jelentenek (pld. volt az egyik évben ananászos gulyás- na, az ilyesmit!)

- Más, bográcsban készült magyar ételek – ebbe a kategóriába fogjuk, egyelőre csoportosítva besorolni azokat az ételeket, amelyek szpecifikusan magyar receptek szerint készülnek el, feltétlenül bográcsban – pld. marhapörkölt, lecsó, halászlé, levesek, stb.

HN2017_4nap_174 HN2017_3nap_36

Benevezni 2018. július 2., 22:00 óráig lehet, a Szeben.ro honlapon is megjelenő Jelentkezési lap segítségével, de részleteket és további útbaigazítást a következő elérhetőségeken is kaphatnak: hid@szeben.ro e-mail címen, illetve a 0745.300234 (Levente), 0747.975921 (Gyöngyi) telefonszámokon.

Korlátozott számú (30) főzőhely áll rendelkezésre, ha ezek elkeltek, a nevezést a határidő előtt lezárhatjuk. A nevezéseket bejelentkezési sorrendben jegyezzük fel.

A főzéshez szükséges eszközt (bogrács, állvány, kés, fakanál, fűszer stb.) a csapatok hozzák magukkal. A szervezők biztosítják a sorszámozott főzőhelyet, vízvételi lehetőséget, fát.

Kizárólag a nevezett csapatok vehetnek részt a versenyben!

Benevezés!

PROGRAM, 2018. július 7-én, szombaton, 8. és 20. óra között:

08:00: találkozás a főkapunál (Multikulturális Pavilon parkolója)

08.00 – 09.00: belépés a Skanzenbe (szervezetten és fegyelmezetten), előkészületek (helyfoglalás, tűz, stb.)

09.00 – 10.00: megnyitó, tűzgyújtás

10.00 – 14.00: főzés

14.00 – 14.30: a zsűrizéshez szükséges adagok leadása

14.00 – 15.00: zsűrizés

15.30 – 16:00: eredményhirdetés és díjkiosztás

16:00 - 20.00: eszem-iszom-kóstolgatom, értékelő koccintások, összepakolás, koncertek megtekintése.

A VERSENY ÉRTÉKELÉSE, DÍJAZÁSA:

- A csapatokat zsűri értékeli. Három külön zsűricsapat fogja a külön kategóriákat értékelni. A zsűri döntése megfellebbezhetetlen.

- A zsűrizendő adagok tálalásához szükséges kellékeket (tálca, tányér, szalvéta, kanalak, stb.) a szervezők biztosítják,  savanyúságot, esetleg egyéb ízesítő kiegészítőket a versenyzők tálalhatnak!

- Legfontosabb szempontok: Az elkészített étel íze, színe, állaga, összhatása a főzőhely kinézete, hagyománytisztelet, egyediség. A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér.

- Az értékeléshez szükséges (1 adag, kb. 10 dkg) ételt kell 14:00 – 14:30 óra között a főzés helyszínén a zsűrinek leadni, a nevezésnél megadott  kategória szerint. A zsűrizéshez szükséges tányérokat a szervezők biztosítják.

- A résztvevő csapatok Emléklapot kapnak, kategóriánként az 1-3 helyezett csapat kupát, oklevelet, díjat nyer.

* Gyermekcsapatok esetébe különdíjat biztosítunk számukra.

HN2017_3nap_06 HN2017_3nap_13

FONTOS TUDNIVALÓK:

A szervezők (rendezés, közönségszervezés, népszerűsítés stb. kívül) a következőket biztosítják egy-egy benevezett csapatnak:

- víz, - tűzifa,

- zsűrizéshez szükséges kellékek (savanyúságon kívül),

- asztalok és padok,

- a látogatók kiszolgálásának megszervezése és a szükséges tányérok,

- kenyér, villa, szalvéta, voucherek kiosztása, stb. – az ételfelszolgálással kapcsolatos teendőket és rendszabályt mindenkivel tudatjuk, írásban e-mailen és az esemény reggelén nyomtatott formában, majd aláírásával egyetért minden

benevezett csapat. Ellenkező esetben a szervező eldöntheti, hogy nem fogadja be, vagy kizárja a csapatot a versenyből.

- A főzéshez szükséges minden hozzávalót - beleértve a bográcsot állvánnyal, húst, zöldséget, fűszereket, stb. - a versenyző csapatok saját maguknak biztosítják!

- Ahogy azt fennebb kiemelten említettük, idén már  lehetőség van helyben megvásárolni a főzéshez szükséges nyersanyagokat – helyi termelőktől, hivatalosan és egészségügyileg ellenőrzött formában, piaci ár alatt.

- Gázpalack használata tilos!

- A versenyzők elhelyezése a skanzenben nyílt téren történik. A berendezés épségéért a csapat felel.

Benevezés!

SZABADTÉRI MŰSOROK – SZABÁLYOK ÉS LEBONYOLÍTÁSI MÓD:

Belépő a Falumúzeumba – 8,00 órakor, mindenki egyszerre, autóval is be lehet jönni, szervezetten, fegyelmezetten és max. 20 km/h sebességgel a megjelölt úton. A lepakolás 9,30 óráig tarthat, ezt követően minden autót ki kell vinni a falumúzeum parkolójába. Visszapakolni és autót újra behozni a helyszínre csak az esemény végén lehet, 16 óra után.

A tisztaságra kérjük, vigyázzanak!

A szervezők a tisztaság fenntartása érdekében szemetes zsákokat, elkülönített szemetes helyeket és tisztítási eszközöket bocsátanak rendelkezésre, ezeket bátran igényeljék a szervezőktől.

Minden csapat pakoljon el a saját helyén mindent, hogy úgy adhassuk át a helyszínt, ahogy kaptuk. Jövő évben is szükségünk lesz a partnerségre!

A Falumúzeumban 20 óráig lehet tartózkodni, viszont arra kérjük a csapatokat és résztvevőket, hogy legkésőbb 17 óráig időzítsék a főzőversennyel kapcsolatos kellékeket elszállítását.

HN2017_3nap_35 HN2017_3nap_29

GULYÁSFŐZŐ VERSENY, KÓSTOLÓ, LÁTOGATÓK KISZOLGÁLÁSA

- A főzőverseny hivatalosan 9 órakor kezdődik (8,00 és 9,00 óra között a logisztikai teendőkre összpontosítunk: a főzőhelyek átadása, a berendezkedés, az üstök felszerelése, fa előkészítése, a csapatok nevének/számának kiosztása, stb.), és 14-14,30 óra között a zsűri asztalára kell helyezni a csapat főztjét.

- Minden csapat, a neve mellett számot kap, ezek szerint fogjuk beazonosítani a nyertest.

- Minden csapat egy BETŰT fog kihúzni az urnából saját kezűleg, és nem fogja ismerni ennek tartalmát, hanem a lezárt, titkosított másolat-borítékot gondosan elteszi és a díjazáskor bontja/mutatja meg!

- A zsűri tagjai betűkkel megjelölt kóstolókat értékelnek, nem fogják ismerni a betű-szám azonosítást, párosítást.

- A nyertesek kihirdetésénél azonosítjuk a számokat a betűkkel, amelyet a szervező csapatból két személy végezhet.

- A zsűrinek szánt adagokat azonos edényekbe fogják tálalni a versenyzők, szigorúan a szervezők által kinevezett önkéntesek segítségével (magyarán: nem a versenyző viszi a zsűrinek, hanem az önkéntes!). A gulyás mellé savanyúságot, kenyeret, vagy egyéb ínyencségeket lehet tálalni. A zsűrinek szánt terítéket, tálakat, tányérokat, evőeszközöket, szalvétát, egyebeket a szervezők biztosítják.

- A gyerekcsapatok külön, egymás között versenyeznek, külön díjban részesülnek.

- A díjak kiosztásánál a zsűri elnöke, a döntések szerinti betűt mondja be hangosan, a szervező csapat megbízott személye, pedig azonosítja a betűt a számmal, tehát a csapattal. A felszólított Csapatnak kötelező felmutatni, átadni a fel nem bontott borítékot, amelyet mindenki előtt kibontanak, azonosítanak, ezzel hitelesítve a díjakat. Így mindenki CSAK akkor, helyben fogja megtudni a nyerteseket.

- Hitelesítés hiányában a díjak, sorrendben a következő csapatokat illetik.

FOGYASZTÁS ÉS A LÁTOGATÓK KISZOLGÁLÁSA:

- 14 óráig nem szabad a bográcsba készült ételekből fogyasztani és senkinek sem szabad felszolgálni, esetleg kóstolni lehet kiskanalakkal.

- Miután a zsűri elé kerültek az adagok (14,00-14,30), amikor s ezt a főszervezők bejelentik, azt követően lehet felszolgálni az ismerősöknek, barátoknak, látogatóknak és turistáknak az eledelt.

- A csapat tagjain kívül mindenkinek VOUCHER (étkezési jegy) ellenében lehet/kell felszolgálni az ételeket/adagokat! Egy Voucher = egy tál étel.

- Minden csapat, a főzött mennyiségtől függetlenül minimum 10 adagot, a felszolgálási szabályzatot betartva (CSAK Voucher ellenében!) köteles felszolgálni a látogatóknak.

- A szervezők, az első 10 adagot benevezési adományként fogadják / kezelik. Minden csapat, a saját költségeinek fedezése érdekébe több adagot is felajánlhat (vagy nem:).

- Minden 10. adagon felüli felkínált/eladott gulyást, a szervezők visszahonorálják a csapatoknak, teljes mértékben, a költségek fedezésére az esemény lejártakor.

- Minden Vouchert felmutatott személy hőálló edényt, kanalat, kenyeret, szalvétát és, természetesen egy adag ételt kap a csapattól. A kellékeket – hőálló edény, kanál, kenyér, szalvéta -  a szervezők biztosítják, minden csapat részére a felkínált ételadagok száma szerint (minimum 10 adag).

- A Vouchereket CSAK a szervezők biztosítják. Vouchereket a Hungarikum Napok meghívottai, vendégei, szervezői is kapnak, őket is ezek ellenében kell / és lehet kiszolgálni.

- Látogatóknak, turistáknak a Vouchereket (étkezési jegyek) adomány ellenében, elkülönített helyen a szervezők osztogatják.

- Egy Voucher ajánlott adományozási ára 10 lej.

- A Vouchereket elkülönített helyen lehet megváltani, pontosan kérve a gulyásfőző azonosító számát és/vagy a nevét.

- Egy személy legfeljebb 4 étkezési jegyet válthat be, egyszerre.

- A Voucherek 12 órától igényelhetők, és a kényelem érdekében ajánlott is ezeket idejében beszerezni.

 

Minden személyt megkérünk, hogy az esemény minőségének színvonalának növelése biztosítása  érdekében kulturált módon járuljon hozzá, és a nemzeti értékeinket bemutató rendezvényünket illendő fontossággal kezelje. Máskülönben maradjon távol az eseménytől!

Köszönjük szépen a megértést és az együttműködést!

Sok sikert kívánunk a versenyzőknek és mindenkinek jó étvágyat!

Logo_fugg_72                  Sigla Muzeul ASTRA

Főszervező: HÍD – Szebeni Magyar EgyesületSzervező partner: ASTRA Nemzeti Múzeum

A fesztivál támogatói: Nagyszeben Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Magyarország Földművelésügyi Minisztériuma - Hungarikum Főosztály, Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
Oldal teteje