• Magyar
  • Román

SZINOPSZISOK - 2012. március 12-15.

2012-03-08 15:16
Nagyszebeni Magyar Filmnapok

________________________________________________________________Március 12, hétfő

Film – A REPÜLÉS TÖRTÉNETE (ro)

játékfilm, 15 perc, 2009

Habitus Galéria – 19,00

A normandiai tengerparton vagyunk 1905-ben, ahol egy nagypolgári család és barátaik szedelődzködnek a piknik után. Indulás előtt még készítenének egy közös csoportképet, amikor észreveszik, hogy eltűnt egy kislány. Őrült keresés következik, mely éles ellentétben áll a szóban forgó gyerek nyugodt viselkedésével - ő ugyanis eközben valami fantasztikusat lát. Valami olyat, aminek a zajos társaságból egyedül ő a tanúja..

Kenyeres Bálint nevét először akkor ismerhette meg a világ, amikor egysnittes menekültdrámája, a Before Dawn szerepelt a cannes-i fesztivál versenyprogramjában, majd 2006-ban elnyerte az Európai Filmakadémia rövidfilmdíját. Most egy 15 perces francia-magyar rövidfilmel mutatkozik be nekünk: A repülés története címmel.

Film – IKREK (ro)

szituációs dokumentumfilm, 70 perc

Habitus Galéria – 19,15

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ikerpár. Úgy hasonlítottak egymásra, mint két tojás. Noha közeledtek már az ötvenhez, még nem volt feleségük, de ez látszólag nem zavarta őket. Nap mint nap dolgoztak a mezőn, de időnként a lélek ápolására is jutott idejük. Ilyen alkalmakkor Lajos leheveredett a szénaboglya mellé és rajzolt, testvére, Sándor pedig verseket írt. Szerelmes verseket. Egy napon osztálytalálkozóra voltak hivatalosak. Azon a délután, mintha kizökkenne az idő.

Film – POLIGAMY (ro)

játékfilm, 85 perc, 2009

Habitus Galéria – 20,30

http://www.youtube.com/watch?v=r-0G-o62P2Y

András többre hivatott szappanopera-szerző, Lilla tanársegéd az egyetemen. Öt év együttjárás után végre közös lakásba költöznek, ez azonban nem várt próbatétel elé állítja kapcsolatukat. Lilla ugyanis szeretne igazi fészket rakni, feleségként gyereket szülni, ám András még nem készült fel erre. A férfit sokkolja, amikor Lilla bejelenti, hogy terhes. Ráadásul a munkából hazatérve egy ugyancsak Lilla nevű, ám vadidegen nő fogadja a lakásban. Felocsúdni sincs ideje, másnap egy másik ismeretlen Lilla mellett ébred, amelyet újabb Lillák követnek. A barátja, Kornél szerint András megőrült.

________________________________________________________________Március 13, kedd

Film – VALAMI AMERIKA

játékfilm, 115 perc, 2002

Habitus Galéria – 19,00

A történet valahol Ausztriában kezdődik, a hegyeshalmi határátkelő felé vezető úton, de ez talán kevésbé lényeges, mint az érkező személye. Ő az "amerikai", aki egy jobbkormányos luxusautóban szivarozva, Alex Brubeck néven érkezik Magyarországra, szülőföldjére, amit még fiatalon hagyott el. Neki ez az utazás a rég várt hazatérést, egy magyar reklámfilm-rendezőnek, Tamásnak pedig a "nagy lehetőséget" és a talán még nagyobb kalamajkát jelenti.

Tamás bátyját, Ákost - a menő építési vállalkozót - és öccsét, Andrást - a világban helyét keres művészlelket - hívja segítségül. Az a tervük, hogy elszórakoztatják az európai ügyeit intéző amerikai producert, hogy megnyerjék Tamás filmjéhez, mint tőkéstársat. Alex, amíg lehet, titkolja származását és azt ígéri, beszáll a produkcióba a filmhez szükséges pénz felével.

Az összeg másik felét - ami ez esetben hatvan millió forint - viszont a testvéreknek kéne előteremteni. Mégpedig hat nap alatt. Megszerezhetik a pénzt, de vajon mi lesz az ára? A pénzügyi dolgok gyakran érzelmi problémákkal járnak együtt, a férfiak meg többnyire nőkkel, de még milyenekkel.

Tamásnak ott van Eszter, Ákosnak pedig Timi, a nőiesség két markáns képviselője, akiket még véletlenül sem lehet összetéveszteni. Terka néniről, a bejárónőről nem is beszélve, akit mint anyjukat tisztelik a fiúk. Természetesen ebben a történetben is ők, a nők állnak mindennek a hátterében és mint általában, a megoldást is bennük kell keresni a felmerülő problémákra. Abból pedig akad bőven, pláne ha vígjátékról van szó.

Film – TEAM BUILDING (ro)

játékfilm, 90 perc, 2010

Habitus Galéria – 21,00

http://filmtrailer.hu/film/team-building/

http://www.youtube.com/watch?v=irAMmCijR7U&feature=related

Mennyiben segíti a mindennapokban való eligazodást a manapság oly népszerű, team building-nek nevezett agymosás? Mennyiben segít megválaszolni életünk alapvető kérdéseit? Mennyire képes egy volt kommunista ország embere elsajátítani a "szép új világ" diktálta értékrendet?

Társadalomrajz egy országról, amely kivívta a szabadságát. Valóban sikerült...?

Film - EGYPERCESEK (ro)

Atrium Kávézó – 22,30

2 perces animáció, Felméri Cecília rendezésében. Örkény István Egyperces novelláinak animációs adaptációja.

UGYANARRA A LÚCIÁRA (ro)

2 perces animáció, Felméri Cecília rendezésében. Janus Pannonius versének animációs adaptációja.

ARIADNÉ FONALA (ro)

8 perces animáció, Bertóti Attila rendezésében. Adott a görög mitológiából ismert helyzet, meg a szereplők: a labirintus, a Minótaurusz, Ariadné, Thézeusz, és természetesen a Fonal. Kezdődhet a keresés!

_______________________________________________________________Március 14, szerda

Film – MOSZNY (ro)

dokumentumfilm, 40 perc, 2006

Habitus Galéria – 19,00

Az 1980-as években kezdődött a kolozsvári Tóköz lakótelep építése. A magánházak nagy részét lebontották. A Moszny családot erőszakkal lakoltatták ki. Moszny bácsi azóta várja, hogy valaki igazságot szolgáltasson neki. A film egy ember életéről szól, aki nem fogaja el, hogy igazságtalanságot követtek el vele szemben.

Film – PUSKÁS HUNGARY (ro)

dokumentum film, 118 perc, 2009

Habitus Galéria – 20,00

Ki is ez a Puskás Ferenc ?

Ez már önmagában is megdöbbentő eredmény, de csak indulásként szolgálhat hogy megismerjük egy olyan ember életét, akit világszerte több millióan csodálnak. A Puskás-történet nem csak a magyarság méltán büszkeségre okot adó XX. századi csodája, hanem az emberiség kultúrtörténetének egyik ismert, ismert szereplőkhöz és eseményekhez köthető népszerű darabja, mesebeli karriertörténete és példaként állítható jellemrajza.

Film – VÉGTELEN PERCEK (ro)

fikciós-kisjátékfilm, 18 perc, 2011 – 16 év

Atrium Kávézó – 22,30

Egy nyári délután valaki lecseppenti magát kávéval, valaki galambot etet, valaki darazsat öl, valaki meghal, valaki másol, valaki rádiót hallgat, valaki telefonál, valaki... És ezek között talán van némi összefüggés.

_____________________________________________________________Március 15, csütörtök

Film – A HÍDEMBER (ro)

Történelmi film, 140 perc, 2002

Habitus Galéria – 17,00

A film története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában és egy különleges szellemi képességekkel és anyagi háttérrel született, magyar arisztokrata életét mutatja be. A Napóleon bukása utáni években az ifjú Széchenyi gróf könnyelműen elcsábítja bátyja feleségét és az ezt követő botrány tönkreteszi tiszti karrierjét. A megszégyenített asszony hirtelen halála végzetesen megváltoztatja a léha fiatalembert, aki azontúl a felelősség megszállottja lesz és nagy művek létrehozásával akar úrrá lenni sorsán. Egy nagyszabású barátság és egy különös, minden akadályokon felülemelkedô újabb szerelem segítségével a gróf a korszak híres politikusa lesz, a magyar ellenzék vezére - és ezzel szándékai és neveltetése ellenére a Habsburgok ellenfele. Felelősnek érezvén magát az elszabadult társadalmi indulatokért, az engesztelődést akarja szolgálni. Egy híd építésébe kezd a Dunán, mely a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolat jelképe lenne a korabeli Európában. Hírneve és befolyása olyan méreteket ölt, hogy amikor az 1848-as forradalmak alapjaiban rázkódtatják meg a Monarchiát, beleőrül az önvádba. Amíg elborult elmével vegetál egy Bécs melletti magánszanatóriumban, rémlátomásai valóra válnak: a Monarchia különös kegyetlenséggel torolja meg a magyar provincia lázadását. Barátait kivégzik és az engedetlen ország az övéhez hasonló apátiába süllyed. Ekkor a már öreg gróf csodás hirtelenséggel, visszanyerve régi képességeit és energiáját, úgy dönt, hogy felrázza hazáját és egy utolsó, nagy játszmába kezd a Birodalommal.

* 20,00 órakor a GONG Színházban vetítik KATALIN VARGA koprodukciós játékfilmet a TIFF Filmesték program keretén belül (belépő 5 lej).

Film – CSICSKA (ro)

kisjátékfilm, 20 perc, 2011

Atrium Kávézó – 22,30

http://www.youtube.com/watch?v=ngpRZTj63Uk

Balogh István, egy vidéki tanyán élő földművelő gazda, aki rettegésben tartja a feleségét és a gyerekeit. Mivel éppen hogy csak fent tudja tartani magát és a családját, az istállóban úgynevezett "csicská"-t, vagyis tulajdonképpen rabszolgát tart. Balogh maga is keményen dolgozik és igyekszik mindent megtenni, hogy a vad, vidéki élet szabályai szerint "rendezze" a közvetlen környezetét.

A család tagjai és a "csicska" közeli, de nagyon morbid kapcsolatban vannak egymással, a rabszolgaként tartottat minden szempontból állatként kezelik. A Csicska című filmet a hasonló szituációt túlélt emberek beszámolói és a témához kapcsolódó híradások inspirálták.

 
 
 
Oldal teteje