• Magyar
  • Román

Magyar filmek a harmadik ESTE FILM fesztiválon május elején Nagyszebenben

2018-04-22 02:56
ESTE FILM FESTIVAL LA A TREIA EDIȚIE

Harmadik alkalommal rendezik meg Nagyszebenben az ESTE FILM fesztivált, amely keretén belül magyar alkotásokat is műsoron találhatunk. A filmfesztivált 2018. május 2. és 6. között szervezik nagyszebeni termekben, jegyeket már vásárolni lehet, többek között a Habitus Könyvesboltban. A magyar filmekkel kapcsolatosan kaptunk részleteket a szervezőktől, amelyet alább közlünk:

afis_este_dtp_zsn_7_b

În perioada 2- 6 mai 2018, cele mai premiate și apreciate filme europene se văd la Sibiu!

ESTE FILM Festival a crescut spectaculos în numai doi ani, confirmând astfel nevoia publicului sibian de a viziona filme europene de calitate în 4 săli: Aula Magna ULBS, Teatrul Gong, Librăria Habitus și Sala Oglinzilor din Forumul German.

Din selecție acestei ediții fac parte și patru filme produse în Ungaria:

Banditul Whiskey / The Whiskey Robber (2017), Ungaria, 126’, r.: Nimród Antal

Secțiunea Best of Europe

Prezentat în premieră la Sibiu, filmul se bazează pe fapte reale, avându-l în centru pe Attila Ambrus, un maghiar din România, născut în Miercurea Ciuc şi fugit în anii 1980 din ţară. În anii ’90 a devenit jucător de hochei de gheaţă. Simultan, a comis jafuri asupra a 27 de bănci în Ungaria. Înainte de fiecare jaf, obişnuia să bea un pahar de Whiskey…

A devenit în scurt timp un fel de Robin Hood modern al societăţii maghiare. A făcut 10 ani de puşcărie, iar acum lucrează ca olar şi are brandul său privat de ceramică, denumit „Banditul Whiskey”.

1945 (2017), Ungaria, 91’, r.: Ferenc Török

Secțiunea Best Of Europe

Într-o zi sufocantă de vară a anului 1945, locuitorii unui sat din Ungaria se pregătesc pentru nunta lui Árpád, fiul detestabilului notar din localitate. Când lucrurile par să își urmeze cursul firesc, apare, pe neașteptate, fostul logodnic al miresei care se întoarce din captivitate. În doar câteva ore, secrete ies la iveală, sentimente de mult îngropate reapar, iar oamenii, puși în fața faptelor trecutului, acționează, adesea, nechibzuit. Și se așteaptă la ce e mai rău…

Filmul a fost nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2017 și este în premieră la Sibiu.

Luna lui Jupiter / Jupiter’s Moon (2017), Ungaria/Germania/Franța, 129’, r.: Kornél Mundruczó

Secțiunea Best Of Europe

Aryan, un tânăr emigrant, în încercarea lui de a trece granița Ungariei cu Serbia, este împușcat și ajunge, împreună cu tatăl lui și alți emigranți, într-o tabără de refugiați. Aici descoperă că poate levita, iar doctorul Stern este fascinat de acest miracol. Însă, cu toții sunt prinși într-o lume a cinismului și a corupției din care scapă cine poate.

Câștigătorul premiului Un Certain Regard la Cannes 2014 pentru Underdog/Orașul câinilor, regizorul Kornél Mundruczó ne propune, de data aceasta, un film spectaculos și captivant, unde miracolele se vând și se cumpără. Nominalizat la Festivalul de Film de la Cannes, secțiunea Palme D’Or, filmul este în avanpremieră la Sibiu.

Poveşti de la malul lacului / Lengemesék (2017), Ungaria, 65’, r: Zsolt Pálfi

Secțiunea CinExplorez: Vârsta: 6+, dublat în limba română

Nominalizat pentru Cel mai bun film de animație la Festivalurile de Film pentru Copii de la Chicago, Amsterdam, Maryland, Stockholm (2017 şi 2018), filmul este o lecție despre curaj, prietenie, dar și despre impactul nostru asupra mediului.

Filmul va fi urmat de un atelier de ecologie.

Tot din secțiunea Best of Europe fac parte și: The Square- câștigător al premiului Palme d'Or la Cannes în 2017, Loveless- câștigător al Premiului juriului la Cannes 2017, The Killing of a Sacred Deer- câștigător al premiului pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2017; Loving Vincent- câștigător la categoria Cel mai bun film de animație la Premiile Academiei Europene de Film 2017.

O altă recomandare este secțiunea Experiențe, care vine cu noi feluri de a vedea filme. Subiectul cenzurii în film în perioada comunismului în România va fi tratat într-un eveniment care îi va avea ca invitați pe Adina Brădeanu și Laurențiu Damian. Ne bucurăm din nou de CineBrunch, eveniment sprijinitanul acesta de prietenii de la Asociația My Transylvania.Inaugurăm la a treia ediție Este Film Festival și Dormitorul cu filme, adică vedem filme într-o sală transformată într-un mare dormitor. 

Prețul biletului pentru o proiecție va fi de 10 lei. La evenimentele CineBrunch și Dormitorul cu filme prețul biletului va fi de 40lei/eveniment/persoană. Noutatea de anul acesta este abonamentul pe tot festivalul, în valoare de 100lei (valabil pentru toate proiecțiile din cadrul festivalului, mai puțin CineBrunch și Dormitorul cu filme). Biletele și abonamentele s-au pus în vânzare la Librăria Habitus din Sibiu. Biletele se vor putea achiziționa și înainte de proiecții, în fiecare spațiu în parte, în limita locurilor disponibile.

Programul complet va fi publicat pe site-ul festivalului http://estefilm.ro, pe pagina Facebook.com/EsteFilm, precum și în format fizic disponibil în cadrul Librăriei Habitus, cu o săptămână înaintea începerii festivalului.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*

Co-finanțatori: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei Sponsori: Marquardt, Banca Transilvania, Smart Bill

Parteneri: TNT România, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Teatrul Gong, Librăria Habitus, Forumul German, Asociația My Transylvania, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, TNT România, Studio 73, PrintAtu, Syndicat Gourmet, Nod Pub, Hochmeister, Bătrânul Sas Parteneri media: Capital Cultural, Turnul Sfatului, Zile și Nopți, Sibiu City App, Sibiu24h, Szeben.ro, Filmtett.ro

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Contact: Roxana Turdeanu, 0722 256 200, roxana@estefilm.ro

 
 
 
Oldal teteje