• Magyar
  • Román

A dokumentumfilmekre összpontosít az idei Filmtettfeszt

2017-09-22 02:17

Nem csupán versenyprogramja, hanem a versenyen kívüli műsorra tűzött alkotások révén is a dokumentumfilm műfajára összpontosít az október elején 17. alkalommal, 12 erdélyi városban megszervezendő Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle.


A Dr. Lala után három évvel Halász Glória ismét egy cirkuszos témával tér vissza a Filmtettfesztre: a Mi ez a cirkusz? a valóság és a fikció határán egyensúlyozva egyedülálló bepillantást ad a Recirquel újcirkusz társulat hat fiatal artistájának életébe és egy előadás születésébe. Úgy mutatja be a lélegzetelállító produkciók hőseit, ahogy egyébként soha nem láthatjuk őket. Kiderül, hogy néha ők is félnek, fájdalmak gyötrik őket és vannak álmaik.

mi-ez-a-cirkusz_b

Mi ez a cirkusz?

Szorosan az erdélyi valósághoz kapcsolódik Nagy Viktor Oszkár Székely derbije – a csíkpálfalvi szekérhajtó versenyről –, Vargyasi Levente Tehenesek című filmje – háromszéki magyar gazdasorsokról és -küzdelmekről –, valamint az Ambrus Emese rendezte Európa kis utcája egy „szabad, székely szórványszínésznőről”, aki egyéni előadásaival járja be a szórványvidékek kultúrházait, iskoláit.

szekelyderbi_b

Székely derbi

Szintén Erdélyben játszódik a Hajdu Szabolcs-Tóth-Ridovics Máté-Gálovits Zoltán-Kővári Szabolcs négyes új dokumentumfilmje. A Kanzoli Wanted bemutatója a Filmtettfeszten lesz, a film története pedig a Délibábéhoz kapcsolódik: Ruzsa Rémusz a szereplőválogatás során megkapta Kanzoli szerepét. A korábbi egyeztetések alapján a film egyik asszisztense érte megy Romániába, a forgatási helyszíntől 800 kilométerre fekvő Köpecbányára, hogy elvigye a forgatásra. Az egyszerűnek látszó feladat kivitelezése azonban nem várt ellenállásba ütközik, és két nappal a forgatás előtt kezdetét veszi egy sziszifuszi küzdelem a helyi lakosokkal.

hir_5685_b

Kanzoli Wanted

Két fikciós rövidfilmes verseny után idén a Filmgalopp a dokumentumfilmek megmérettetése. Az előválogatás nyomán hét film került a versenyprogramba:

Bán Attila: A testépítő

Bartincki Tamara: Domboldali portrék

Búzási Gyopár-Orsolya: Babuka a fűben

Dezső Mátyás: Világszép Gyilkos-tó

Simó Ibolya: MONYO+BABA

Simó Ibolya: Tomi, Ervin és az iskola

Püsök Botond: Angela

A Filmgalopp fődíja 1 millió forint, amit az NMHH Médiatanácsa ajánlott fel, a közönségdíj 1000 lej, a Nobila Casa felajánlásával. A közönségszavazás menete: a fesztivál ideje alatt minden versenyfilm elérhető lesz a Filmtett online csatornáján, a közönség mind a hét filmet megnézheti a filmtettfeszt.ro-n megjelenő adatlapokon, és az ugyanitt található Like gombbal szavazhat a kedvenceire október 4-e és 7-e éjfél között. A legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, 1000 lejt, amelyet a Nobila Casa ajánlott fel a nyertesnek.

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle időpontjai és helyszínei városonként

Kolozsvár – október 4–8., Győzelem / Victoria mozi, Sapientia EMTE

Arad – október 12–13., Művész Mozi

Csíkszereda – október 6–8., Csíki Székely Múzeum

Gyergyószentmiklós – október 8., Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Kézdivásárhely – október 6–8., Vigadó Művelődési Ház

Kovászna – október 5–8., Városi Művelődési Ház

Nagyvárad – október 13–15., Partiumi Keresztény Egyetem

Nagyszeben – október 5–7., Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ, AstraFilm Stúdióterem

Sepsiszentgyörgy – október 6–8., Művész Mozi

Szatmárnémeti – október 6–7., G. M. Zamfirescu Művelődési Ház

Székelyudvarhely – október 5–8., Városi Könyvtár, Stúdió Mozi

Temesvár – október 2–3., Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A fesztivál minden vetítése és kísérő programpontja ingyenes. A filmeket többnyire román, esetenként angol felirattal vetítjük.

ffeszt2017_galoppos hir_2Xnagyobb_b

 
 
 
Oldal teteje